Associated Press |
Λίγο μετά το χτεσινό μακελειό στο Πακιστάν |
Η Μπεναζίρ Μπούτο δέχτηκε τρεις σφαίρες στο λαιμό και το στήθος τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό της μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης. Αφού την πυροβόλησε, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, με αποτέλεσμα ακόμη 15 έως και 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Μπούτο έχασε τη ζωή της πριν καν φτάσει στο νοσοκομείο. «Εγινε μάρτυρας» διακήρυξε το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου και προκάλεσε κυριολεκτικό ξέσπασμα οργής στο ίδιο το Πακιστάν.
Οπαδοί της Μπούτο επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες, λεωφορεία, τρένα... Τα βίαια επεισόδια επεκτείνονται συνεχώς στο Πακιστάν και μέχρι τώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους, στο Καράτσι, στη Λαχώρη και την επαρχία Σιντ.
Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το Πακιστάν τις στρατιωτικές δυνάμεις μετά τα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Από το Ισλαμαμπάντ ο Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ηρεμία. Ο Πακιστανός πρόεδρος - δικτάτορας κάλεσε έκτακτη σύνοδο κυβέρνησης και στρατού για το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Κατηγόρησε δε για την επίθεση «τρομοκράτες» και δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες καταπολέμησής τους. Ανάλογα σενάρια για δράση μελών της «Αλ Κάιντα» έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά για τις συνθήκες που συνέβη η εν ψυχρώ δολοφονία.
O έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υποσχέθηκε στους Πακιστανούς «να διεξάγει τον πόλεμό τους», δήλωσε ότι το κόμμα του θα μποϊκοτάρει τις εκλογές της 8ης Γενάρη και κάλεσε τον Μουσάραφ να παραιτηθεί. Νωρίτερα χτες έγινε βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς και σε συγκέντρωση οπαδών του Σαρίφ.
Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο συνάντησε την καταδίκη σε όλο τον κόσμο, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το ξέσπασμα ταραχών και βίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων καταδίκασε ομόφωνα την δολοφονία. Την καταδίκη τους εξέφρασαν οι ηγέτες χωρών της ΕΕ. «Κτηνωδία» χαρακτήρισε τη δολοφονία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους καταδίκασε τη «δειλή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση λέγοντας ότι είναι έργο «δολοφόνων εξτρεμιστών που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία». O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το θάνατο της Μπούτο «βάρβαρη τρομοκρατική πράξη» που αποτελεί πρόκληση των δυνάμεων της τρομοκρατίας κατά του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας.
Τέλος, με ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σύμφωνα με την εφημερίδα «Hindu» και το «Indianews» καταδίκασε «την άνανδρη επίθεση από τις δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν».
Associated Press |
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Τις «ανησυχίες» του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος διά του εκπροσώπου Σκοτ Στάνζελ για την κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων εναντίον κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP, μετά το νέο γύρο επιδρομών των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, την Τετάρτη, σε θέσεις Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του βόρειου Ιράκ.
Ο Τζαμπάρ Γιαουάρ, εκπρόσωπος των δυνάμεων των Κούρδων Πεσμεργκά, δήλωσε ότι η τουρκική επιδρομή διήρκεσε περίπου μια ώρα και είχε επίκεντρο στόχους πάνω από την ορεινή περιοχή της μεθορίου στην επαρχία Νταχούκ στον τομέα Νιρβοροκάν. Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες περισσότεροι από 200 στόχοι ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν χτυπηθεί, καθώς και ότι μόνο στις 16 Δεκέμβρη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 175 Κούρδοι αντάρτες. Επίσης, ο στρατός έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να ενισχύσουν τα στρατεύματα στις επαρχίες Σιρνάκ, Χακάρι και Τούντζελι κοντά στα ιρακινά σύνορα.
Παράλληλα, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ αναφέρει τις πληροφορίες της Turkish Daily News ότι μέλη της αεροπορικής βιομηχανίας του Ισραήλ βοηθούν τις τουρκικές δυνάμεις για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σφυροκοπούν το βόρειο Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, στο υπόλοιπο Ιράκ, οι επιθέσεις συνεχίζονται και πλέον οι στόχοι είναι κυρίως οι παραστρατιωτικές ομάδες. Χτες 25 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 22 απήχθησαν στην Ντιγιάλα. Ο απολογισμός των τελευταίων ημερών ιδιαίτερα αιματηρός, αποκαλύπτοντας το φιάσκο της «προόδου», για το οποίο ερίζουν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Δυνάμεις που συνεχίζουν τις επιδρομές και τις συλλήψεις κατά «στόχων της Αλ Κάιντα»... Στις επιχειρήσεις από τις 22 έως τις 25 Δεκέμβρη, οι αμερικανικές δυνάμεις δολοφόνησαν 11 «υπόπτους» και συνέλαβαν άλλους 27.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο του Ιράκ ενέκρινε την Τετάρτη σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σε χιλιάδες κρατούμενους σε στρατιωτικές φυλακές των ΗΠΑ και του Ιράκ, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Οι ιρακινές αρχές κρατούν 24.000 άτομα και οι δυνάμεις των ΗΠΑ 26.000 και μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσους έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
ΡΑΜΑΛΑ.--
Εκκληση να «παγώσει» τη σχεδιαζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών εποίκων στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ απεύθυνε χτες ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.
Η χτεσινή δίωρη συνάντηση Ολμέρτ - Αμπάς στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ είναι η πρώτη των δύο ηγετών από τη διάσκεψη της Ανάπολις στις ΗΠΑ στα τέλη του Νοέμβρη.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε να παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα, όπως εξάλλου ορίζει ο «Οδικός Χάρτης». Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, ο Ολμέρτ δεν προχώρησε σε μια τέτοια υπόσχεση, λέγοντας μάλιστα ότι «δε θα συμφωνήσουμε με τους Παλαιστίνιους σε κάθε θέμα από την πρώτη μέρα. Εκείνοι έχουν τις θέσεις τους, εμείς έχουμε τις δικές μας. Η συμφωνία είναι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια».
Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του Ισραήλ για το 2008 προβλέπει κονδύλια για την ανέγερση 250 κατοικιών στον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ (Δυτική Οχθη) και 500 κατοικιών στη συνοικία Χαρ Χόμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο εβραϊκό οικισμό.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τη δράση των μυστικών πρακτόρων της Μ16 ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καλείται από το Κοινοβούλιο να δώσει εξηγήσεις... Την ίδια στιγμή το BBC αναφέρει ότι ήδη έχουν φύγει από το Αφγανιστάν οι δύο ξένοι «διπλωμάτες» αφού η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε για «απειλή προς την εθνική ασφάλεια» τον Βρετανό Μέρβιν Πάτερσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ και το στέλεχος της αποστολής της ΕΕ, Ιρλανδό Μάικλ Σέμπλε, για επαφές με Ταλιμπάν.
Οι διπλωματικές πηγές εξακολουθούν να μιλούν για «παρεξήγηση» και όχι αδίκως καθώς η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», που αποκάλυψε το ζήτημα των επαφών με στελέχη των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Χελμάντ, ανέφερε ότι έγινε και με την παρουσία «Αφγανών συναδέλφων».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, «θετικά αποτελέσματα» φαίνεται να είχε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, Χαμίντ Καρζάι και Περβέζ Μουσαράφ, στο Ισλαμαμπάντ, καθώς συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας, κυρίως στο επίπεδο των πληροφοριών, «για την αντιμετώπιση της απειλής του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Μέχρι σήμερα το Αφγανιστάν κατηγορεί τακτικά το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν ότι κλείνουν τα μάτια στη δραστηριότητα των Ταλιμπάν στις βάσεις οπισθοφυλακής τους, αν δεν τους βοηθούν κιόλας, ενώ το Πακιστάν θεωρεί υπεύθυνους τους στρατιώτες του Αφγανιστάν και των ξένων χωρών για την κατάσταση στις περιοχές των φυλών.