ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
Τρόφιμα αντί για δώρα

Τριάντα πέντε απολύσεις για δώρο Χριστουγέννων έκανε η «Καρφούρ». Ακλαυτοι θα πήγαιναν, αν δεν έκανε δυναμική παρέμβαση προχτές το ΠΑΜΕ (ρεπορτάζ και φωτογραφίες, μόνο στον «Ρ»)
Τριάντα πέντε απολύσεις για δώρο Χριστουγέννων έκανε η «Καρφούρ». Ακλαυτοι θα πήγαιναν, αν δεν έκανε δυναμική παρέμβαση προχτές το ΠΑΜΕ (ρεπορτάζ και φωτογραφίες, μόνο στον «Ρ»)
Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Η επαναστατική κατάσταση που επικρατεί στη ΓΣΕΕ επιβάλλει μεροκάματο στα 27 ευρώ. Ετσι, ο περίφημος 13ος μισθός καταλήγει να μην είναι τίποτα άλλο από καθυστερημένα μεροκάματα που δε δόθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς και δίνονται τώρα με το κλείσιμο του ισολογισμού.

Πάμε γι' άλλα: Για ορισμένα πράγματα στην πολιτική ισχύει ό,τι και με τα τραπεζικά συμβόλαια. Το ζουμί βρίσκεται στα ψιλά γράμματα. Με τα οποία πας δεμένος χωρίς να καταλάβεις από πού σου ήρθε.

Είπαμε, μέρες που είναι και δικαιολογείται να περισσεύει το σορόπιασμα, να αφήσουμε τα παιδιά να φάνε ήρεμα τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά τους. Οχι τίποτα άλλο, η άχνη, η ζάχαρη είναι ικανή να σε πνίξει άμα ταραχτείς ξάφνου την ώρα που καταπίνεις.

Μένουμε, λοιπόν, στην καταγραφή:

Ο ένας, ο επιστήμονας, βεβαιώνει ότι η νέα ευρωσυνθήκη όχι μόνο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία αλλά και ότι ήταν αναγκαία! Για να λειτουργεί, λέει, εύρυθμα η Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα να λειτουργεί έτσι που να μην εμποδίζεται από εθνικούς εγωισμούς! Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, το γράφει για να υποστηρίξει την κατάργηση της ομοφωνίας και του δικαιώματος στο βέτο. Είναι προφανές πως όταν αποφασίζουν μόνες τους Γαλλία - Γερμανία αντιμετωπίζεται το «δημοκρατικό έλλειμμα». Λίγο περίεργη αντίληψη έχει για τη δημοκρατία, αλλά ...μέρες που είναι.

Ο επόμενος, ο συνδικαλιστής, είναι λίγο πριν από τη στιγμή που θα ανακηρύξει σε ...Σμόλνι το κτίριο της ΓΣΕΕ! Αφού, όπως λέει, οι επιθετικοί στόχοι του συνδικαλιστικού κινήματος εξασφαλίζονται από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ, το οποίο - όπως γράφει - συγκρούεται με τους νόμους Σιούφα - Ρέππα! Είναι μια ερμηνεία που συγκρούεται με την πραγματικότητα, αλλά τέτοιες κρύες μέρες του ...χειμώνα, δεν πειράζει να γράφεται και καμιά λέξη παραπάνω, έτσι, για να περνάει η ώρα.

Η τρίτη, η καλύτερη, διακηρύσσει πως τώρα - αύριο μπορεί να είναι αργά - είναι η ώρα για το πέρασμα από το δικομματισμό στο διπολισμό («στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων»).

Κανείς τους δε λέει ψέματα, είναι ξεκάθαρες οι θέσεις τους.

Πράγματι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ευρωσυνθήκη, όπως βγήκε αναπαλαιωμένη από την πρόσφατη σύνοδο στη Λισαβόνα, είναι θετική.

Πράγματι για τον ΣΥΝ το πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι αυτό που εξασφαλίζει συνέχεια στην επίθεση (σημ. ότι δεν αναφέρει πως πρόκειται για την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, ας εκληφθεί ως παράλειψη που δικαιολογείται ...τέτοιες μέρες).

Πράγματι, επίσης, για την αστική τάξη, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να γίνει το βήμα προς το διπολισμό. Και πράγματι, τώρα, είναι η ώρα που μπορεί να περάσει πιο άνετα η επιχείρηση αναπαλαίωσης του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρόν», όπως και οι προηγούμενοι.

Ασχετο: Οταν ακόμα κι απ' το έντυπο κέντρο της σαπίλας νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν πως κάτι σάπιο υπάρχει, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα απ' ό,τι φαίνονται.

Κατά τ' άλλα, η μάχη αφορά στην ...ελευθερία. Οπως στο Εκουαδόρ, έτσι κι εδώ. Οταν υπάρχουν αναταράξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα παίρνει πολλούς η μπάλα.


ΣΜΥΡΝΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ

ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: «Αυτό που θα έχει πραγματικά αντίκτυπο είναι να δείξουμε ότι είμαστε ένα κόμμα αποφασισμένο για τη μεγάλη ανατροπή (...) Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο το κόμμα έχει τις πιο ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα θέματα» (ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ / ΑΥΓΗ).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: «Επιχειρώντας μια κριτική αποτίμηση της νέας Συνθήκης θα πρέπει πρωτίστως να τονιστεί ότι (...) μολονότι συνιστά ένα νομικό και πολιτικό κείμενο χαμηλών προσδοκιών, περιλαμβάνει ορισμένα θετικά στοιχεία (...) Φυσικά σε πολλούς άλλους τομείς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις (...) δεν χρειάζονται ωστόσο αφορισμοί, κραυγές και υπερβολές (...) Στο ερώτημα εάν ήταν τελικά αναγκαία αυτή η Συνθήκη, η απάντηση για δύο τουλάχιστον πρακτικούς πολιτικούς λόγους είναι "ναι". Πρώτον, για την εύρυθμη λειτουργία της διευρυμένης Ενωσης και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, η ειδική πλειοψηφία και ο περιορισμός του δικαιώματος βέτο συνιστούν κινήσεις εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να δρουν προληπτικά αποτρέποντας μπλοκαρίσματα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης εξαιτίας εθνικών εγωισμών. Δεύτερον για την απόπειρα αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος...» (ο Απόστολος Σταγγαλινός, επιστημονικός συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς / ΑΥΓΗ).

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: «Οι στόχοι μας πρέπει να είναι επιθετικοί και όχι μόνο αμυντικοί. Αυτό εξασφαλίζεται από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ (διακήρυξη της ΓΣΕΕ για την απεργία) το οποίο με σαφήνεια συγκρούεται με το νομοθετικό πλαίσιο Σιούφα - Ρέππα» (ο Αλέκος Καλύβης, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ / ΑΥΓΗ).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Αυτό που ζούμε είναι ένας σοβαρός κλονισμός του πολιτικού συστήματος και όχι μια συγκυριακή κρίση του δικομματισμού. Η κρίση αυτή μπορεί να προσλάβει δομικά χαρακτηριστικά και να ανατρέψει δεδομένα του πολιτικού συστήματος που κυριάρχησαν για τριάντα και πλέον έτη (...) Καταγράφεται πλέον σαφής η θετική διάθεση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για την προώθηση πολιτικής συνεργασιών στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων. Η συγκυρία για να περάσουμε από τον δικομματισμό στον διπολισμό είναι κατάλληλη» (η Μαρία Δαμανάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ / ΤΟ ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αναμονή, ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΠΑΛΗ κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα 3+1 μέτωπα του κ. Κ. Καραμανλή

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Τα ένοχα μυστικά της Εύης

ΤΑ ΝΕΑ: Κατάθεση φωτιά για ...διευκολύνσεις

ΕΘΝΟΣ: ΔΗΛΩΝΟΥΝ όλοι αθώοι...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΡΟΖ ΦΑΚΕΛΟ στήνουν άρον άρον

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυτοκτόνησε μετά το δελτίο ειδήσεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στο κατώφλι του Κορυδαλλού η γυναίκα ? σκάνδαλο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρά «γιατί» πίσω από το θρίλερ Ζαχόπουλου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόβλεψη έντονης αστάθειας στις διεθνείς αγορές το 2008

Η ΧΩΡΑ: Επανεξετάζει τις ενοποιήσεις των Ταμείων η κυβέρνηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το τραπέζι σου

«Ούτε λίγο ούτε πολύ το 32% θα προτιμήσει να αγοράσει λιγότερα δώρα, προκειμένου να διατηρήσει την ίδια ποσότητα και ποιότητα τροφίμων που είχε και την περσινή χρονιά στις γιορτές (...) το φετινό γιορτινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από 7 μέχρι 32% σε σχέση με πέρσι» (η έρευνα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το σύστημά τους

«Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα στην οποία οι διευθυντές οργανισμών δολοφονούνται από τους συζύγους της ερωμένης τους και στην οποία οι γενικοί γραμματείς υπουργείων πηδούν από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας» (ο Γιάννης Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Οι αθώες συμπτώσεις

«Ο,τι συνέβη είχε δύο ομοιότητες με το παρελθόν (...) οι επιθέσεις για θέματα διαφάνειας εκδηλώθηκαν τρεις μήνες μετά τις εκλογές, όπως συνέβη και το 2004. Η αποκάλυψή τους συνέπεσε με τη συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν. Το ίδιο είχε συμβεί και το Φεβρουάριο. Μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα ομόλογα» (ο Μανώλης Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

...και ο Τύπος τους

«Τα έξι από τα εφτά τηλεοπτικά κανάλια ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους ή εξαρτώνται από οικονομικά λόμπι. Δεν είναι δύσκολο, επομένως, να συγχέεται η ελευθερία της έκφρασης με την ελευθερία του επιχειρείν. Η κοινωνική τάξη την οποία αποτελούν καμιά εκατοστή οικογένειες (...) χειραγώγησε την κοινή γνώμη και δημιούργησε ένα είδος κοινωνικής φιλοσοφίας ευνοϊκής προς αυτή, καθώς είχε στην κατοχή της τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης (...) η δημοκρατία είναι καλή, έως την ημέρα που αρχίζουν να απειλούνται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας (...) εκείνη τη στιγμή ξυπνά η επιθετικότητα του Τύπου» (το ρεπορτάζ αφορά στο μακρινό ...Εκουαδόρ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ