ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στην ακρίβεια

Πλατύ άνοιγμα στο λαό σχεδιάζουν οι ΚΟ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα

«Η αλήθεια για την ακρίβεια» τιτλοφορείται η ανακοίνωση του ΚΚΕ με την οποία τις επόμενες μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας θα ξεδιπλώσουν μια πολύμορφη δραστηριότητα - με εξορμήσεις, περιοδείες, πικετοφορίες - στο λαό που βλέπει το ισχνό, καθηλωμένο εδώ και χρόνια, εισόδημά του να ροκανίζεται από τις ανατιμήσεις σε βασικά για την επιβίωσή του είδη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ σημειώνει ότι η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια δεν είναι προσωρινή ούτε τυχαία, αλλά πρόκειται για οργανωμένη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων για να αυγαταίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μια ληστεία που - όπως σημειώνεται - γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, που την υπηρέτησαν σκόπιμα και όχι κατά λάθος. Μια ληστεία που γίνεται με δύο τρόπους:

«1. Με τη διαρκή αύξηση των ήδη υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες, που συνοδεύεται με τη βαριά έμμεση φορολογία (19% ΦΠΑ, συν ειδικός φόρος καυσίμων κ.ά.).

2. Με την καθήλωση μισθών και συντάξεων κάτω από την αξία που είχαν το 1980 και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών: της παιδείας, της υγείας, της κατοικίας, του αθλητισμού, των διακοπών».

«Ετσι - υπογραμμίζεται παρακάτω - το 2006 τα ήδη τεράστια κέρδη των 300 μεγαλύτερων ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκαν πάνω από 60%! Μόνο οι επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο κέρδισαν 8,6 δισ. ευρώ, οι βιομηχανίες τροφίμων 2,95 δισ. ευρώ! Σε απόλυτη συνεργία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείωσαν τη φορολογία των κερδών από 45% στο 25%!».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Οπως επισημαίνει: «Ο λεγόμενος ευρωμονόδρομος που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκε εχθρικός για το εισόδημα και τα δικαιώματά σου. Αποδείχτηκε μεγάλο ψέμα ότι "η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, στις τηλεπικοινωνίες" θα μείωναν τις τιμές. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπώλια και καρτέλ που ελέγχουν την αγορά. Το "καρτέλ" στο γάλα, στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας.

Είναι μύθος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει κρατική ρύθμιση της αγοράς υπέρ των εργαζομένων, όπως λένε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Κρατική παρέμβαση πάντα υπάρχει, όμως στηρίζει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ (που συμφωνούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, οδηγεί σε πανάκριβα προϊόντα και σε διατροφική εξάρτηση.

Σε κοροϊδεύουν όταν σου λένε να γίνεις "καλός καταναλωτής"! Η ακρίβεια δε χτυπιέται ούτε με "παρατηρητήρια τιμών" του ΠΑΣΟΚ, ούτε αναζητώντας τον "υγιή ανταγωνισμό" της ΝΔ, ούτε αντιμετωπίζεται με "κινήματα καταναλωτών". Χρειάζεται αποφασιστική δράση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος».

Οπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, μέτρα κατά της ακρίβειας σημαίνει χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και καλεί το λαό να συσπειρωθεί μαζί του, να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, για να διεκδικηθούν:

-- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

-- Προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Πάγωμα των δανείων. Δωρεάν εισιτήρια.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, κατάργηση όλων των διοδίων, ιδιωτικών και κρατικών.

-- Επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

-- Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΚΚΕ, χρειάζονται ριζικά μέτρα και τέτοια είναι:

  • Κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
  • Κρατική στήριξη της δημιουργίας παραγωγικών συνεταιρισμών και της εθελοντικής συμμετοχής της μικρομεσαίας αγροτιάς, των βιοτεχνών, των αυτοαπασχολουμένων.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής και επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

«Διεκδίκησε αυτά που σου ανήκουν - πολιτικοποίησε την πάλη σου» μ' αυτό το σύνθημα απευθύνεται στο λαό το ΚΚΕ καλώντας τον ακόμα: «Αποδυνάμωσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια μετατροπής του δικομματισμού σε διπολισμό. Αυτά τα κόμματα δεν υποστηρίζουν ούτε ένα μέτρο από αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, είναι με το μέρος της πλουτοκρατίας, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Δεν αλλάζουν, εσύ πρέπει να αλλάξεις πολιτική επιλογή. Με ισχυρό ΚΚΕ - λαϊκό μέτωπο διεκδίκησε τον πλούτο που παράγεις».

Σε Αθήνα - Πειραιά

Χριστουγεννιάτικο Γολγοθά ανεβαίνουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που αυτή την περίοδο των γιορτών βιώνουν εντονότερα την αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών τους, καθώς βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης διαρκώς ακριβαίνουν όταν οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ακριβώς αυτή την περίοδο, που η αντίθεση ανάμεσα στον παραγόμενο πλούτο από τον ιδρώτα των εργαζομένων από τη μια και της φτώχειας από την άλλη προβάλλει εντονότερη από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου, εντονότερα προβάλλει και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης στην κατεύθυνση διεκδίκησης μέτρων που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Την αλήθεια γύρω από την ακρίβεια αλλά και το τι πρέπει να γίνει επιδιώκουν να κουβεντιάσουν με τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι ΚΟ του ΚΚΕ με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

Από την ΚΟ Αθήνας την Πέμπτη 20/12 οι εξής πικετοφορίες:

-- Στις 6 μ.μ. οι Οργανώσεις της Α' Αθήνας και οι Κλαδικές Οργανώσεις θα εκκινήσουν από την Ομόνοια (HONDOS CENTER).

-- Στις 6.30 μ.μ. οι Οργανώσεις της Βόρειας Αχτίδας από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

-- Στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις της Δυτικής Αχτίδας από την κεντρική πλατεία στο Ιλιον με κατεύθυνση το εμπορικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων.

-- Στις 6 μ.μ. οι Οργανώσεις της Νοτιοανατολικής Αχτίδας από το Δημαρχείο Μπραχαμίου.

-- Στις 6 μ.μ. οι Οργανώσεις της Βορειοδυτικής Αχτίδας από το εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας.

-- Στις 6 μ.μ. οι Οργανώσεις της Νότιας Αχτίδας από την πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι Οργανώσεις του Αιγάλεω από το σούπερ μάρκετ «Α-Β Βασιλόπουλος» στην Ιερά Οδό.

-- Στις 6.30 μ.μ. οι Οργανώσεις του Περιστερίου από το ΙΚΑ Περιστερίου (οδός Σαρανταπόρου).

Από την ΚΟ Πειραιά

-- Σήμερα Τρίτη εξορμήσεις στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και στο «Village» στην Π. Ράλλη.

-- Την ερχόμενη Πέμπτη περιοδείες - μαζικές εξορμήσεις με επικεφαλής μέλη της Επιτροπής Πόλης θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο και σε συνοικίες του Πειραιά, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στη Δραπετσώνα, στο Ρέντη, στο Κερατσίνι, στη Σαλαμίνα, στην Αίγινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ