ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Τρεις νεκροί εργάτες σε μια μέρα

Δυο Αιγύπτιοι μπογιατζήδες και ένας νεαρός εργάτης σε χαρταποθήκη προστέθηκαν χτες στη λίστα των σκοτωμένων της εργατικής τάξης, που έφτασαν τους 109 για το 2007

Μια λίμνη αίμα στο πεζοδρόμιο. Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από τον Αλάχ Μοχάμετ 25 ετών και τον Γιασέρ Νταούτ 27 ετών από την Αίγυπτο. Μπογιατζήδες και οι δύο. Είχαν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους. Ομως, χτες το μεσημέρι την έχασαν στη νεοαναγειρόμενη οικοδομή - κρεματόριο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 81, στο Κερατσίνι. Την ίδια περίπου ώρα, ένας ακόμα εργάτης ουκρανικής καταγωγής έπεφτε νεκρός σε χαρταποθήκη στο Βοτανικό, ανεβάζοντας σε τρεις τους νεκρούς μέσα σε μια μόνο μέρα και σε 109 τους σκοτωμένους που θρηνεί η εργατική τάξη από τις αρχές του 2007.

Ο εργολάβος που είχε αναλάβει την οικοδομή στο Κερατσίνι ανάγκασε τους δυο μετανάστες να ανέβουν σε ένα πρόχειρο κατασκεύασμα που είχε στηθεί από την έξω πλευρά του μπαλκονιού του 5ου ορόφου για να σπατουλάρουν τους τοίχους. Η ψευτοκατασκευή δεν άντεξε το βάρος τους. Υποχώρησε και βρέθηκαν στο κενό. Μέτρησαν πέφτοντας πάνω από 15 μέτρα ύψος. Και όταν τα κορμιά τους «έσκασαν» στο έδαφος, ο ένας έμεινε επί τόπου και ο δεύτερος, που έβγαζε αίμα από παντού, ξεψύχησε κατά τη διαδρομή προς το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Από τους υπεύθυνους του έργου, μέχρι χτες το βράδυ, όχι μόνο δε συνελήφθη κανείς, αλλά δεν έγινε ούτε προσαγωγή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως κατήγγειλαν συνάδελφοι των σκοτωμένων, στο χώρο ήταν όλοι οι υπεύθυνοι, όπως και ο κατασκευαστής.

Στον τόπο του δεύτερου φονικού, στην αποθήκη της επιχείρησης χάρτου «Αφοί Χρυσανθακόπουλοι» στο Βοτανικό, ένας νεαρός εργάτης (τα στοιχεία του δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες βράδυ) καταπλακώθηκε από ρολά χαρτιού, στην προσπάθειά του να ελέγξει την «ντάνα».

Συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της κάθε εργοδοσίας, που αφήνει τους εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους στους αμέτρητους κινδύνους που προκύπτουν από την εντατικοποίηση της δουλιάς και τις συνθήκες στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους. Μια έλλειψη μέτρων που ενθαρρύνεται και νομιμοποιείται από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επιτρέπουν στους εργοδότες να δρουν ανεξέλεγκτοι, στο όνομα της μείωσης του «κόστους» της εργασίας και της αύξησης της κερδοφορίας τους.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Νέα επίθεση με όχημα τη Νομαρχία

Τους «συμμάχους» της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιστρατεύει η μεγαλοεργοδοσία, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Ετσι, ο Νομάρχης Αθηνών Ι. Σγουρός σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας», (ΣΕΛΠΕ), δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημά τους, να παραμείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, ενώ ο νόμος ορίζει μόνο για την Κυριακή 23 Δεκέμβρη.

Το γεγονός καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα επιχειρησιακά: «Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος», «Πράκτικερ», «ΙΚΕΑ», «Αφοι Κωνσταντακάτου», ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ζωγράφου και Αγ. Βαρβάρας, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Αθήνας, ο Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας, το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ».

Τα σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, όπως και των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην αξίωση του ΣΕΛΠΕ διότι, όπως τονίζουν, «το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφωθεί κατόπιν εντολής του πολυεθνικού κεφαλαίου και έχει οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει στη μονοπώληση της αγοράς από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές».

Τέλος, τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το Σάββατο το μεσημέρι οι καθαρίστριες των σχολείων Πειραιά, Βόλου και Λάρισας, διεκδικώντας άμεση λύση στα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι η ανεργία, η μερική απασχόληση κ.ά. Στο πλευρό τους βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ από τους ιδιωτικούς υπάλληλους και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Αν και από μέρες είχε κλειστεί ραντεβού για συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο ίδιος απουσίαζε.

Αρχικά επιχειρήθηκε η απαγόρευση των εκπροσώπων των καθαριστριών στο χώρο. Κάτω όμως από την επίμονη διαμαρτυρία τους, αναγκάστηκε ο ίδιος ο υφυπουργός Α. Λυκουρέντζος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι μέσα σε δέκα μέρες θα διευθετηθεί το θέμα με τις 100 άνεργες καθαρίστριες πανελλαδικά, ενώ θα εξεταστεί και το θέμα των συμβασιούχων. «Εμείς, τόνισε η Μαργαρίτα Ρείση, πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών σχολείων Πειραιά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και σε 10 μέρες θα είμαστε πάλι εδώ. Αν ο υφυπουργός δεν τηρήσει τη δέσμευσή του, ο αγώνας μας θα είναι πιο δυναμικός».

Motion Team

Εξω οι επιχειρήσεις από την Υγεία!

«Εξω οι επιχειρήσεις από τη δημόσια Υγεία», «Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση» απαίτησαν εργαζόμενοι στις ψυχοκοινωνικές δομές που για 6 μήνες είναι απλήρωτοι και το ΠΑΜΕ Υγείας, με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Χάλασαν τη φιέστα που έστησε η Νομαρχία για να διαφημίσει τον «Οδηγό των κοινωνικών φορέων» που συντάχθηκε στο πλαίσιο του στόχου «Διασύνδεση των φορέων - δομών κοινωνικής φροντίδας του νομού Θεσσαλονίκης». Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και τις φιέστες εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που στήνει η Νομαρχία και απαίτησαν προσλήψεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης, και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Υπερδιπλάσια συμμετοχή στις εκλογές

Η μαζική προσέλευση και συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) ήταν το χαρακτηριστικό των εκλογών του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου για την ανάδειξη νέου ΔΣ (5μελές) αλλά και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (65) και στην Ομοσπονδία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (6).

Η μεγάλη συμμετοχή (560 ψηφίσαντες έναντι 200 το 2005) των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι αποτέλεσμα της συνεπούς, αγωνιστικής, ταξικής δράσης του σωματείου στο νησί απέναντι στους μεγαλοξενοδόχους που εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους σε άθλιες συνθήκες εργασίας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η αγωνιστική στάση του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι το εμπιστεύονται και απευθύνονται σε αυτό, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη μεγαλοεργοδοσία της Ζακύνθου που απαντά με κύμα διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστικά στελέχη τόσο του σωματείου όσο και του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ