Με τα χρήματα που έχουν «επενδυθεί» από ελληνικής πλευράς στα Σκόπια, αλλά και τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί η Αθήνα να πιέσει το γειτονικό κρατίδιο, ώστε να αλλάξει τη συνταγματική του ονομασία.
Κατ' αρχάς από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, συμμετέχοντας στη 15η υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και στην παρέμβασή της εκεί, έδωσε «ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της παρουσίας του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο, προκειμένου να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» (το Κόσσοβο ήταν κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου). Εσπευσε να συμπληρώσει για τα Βαλκάνια ότι «η ευελιξία και οι αρχές της καλής γειτονίας καθίστανται περισσότερο σημαντικές, όταν αντιμετωπίζουμε ευαίσθητες καταστάσεις. Η χώρα μου εξακολουθεί να υποστηρίζει ακλόνητα τις αρχές αυτές και παροτρύνει όλα τα κράτη στην περιοχή να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους σε αυτήν την κατεύθυνση».
Επιπλέον, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» είπε ότι «στο θέμα της ονομασίας κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η λογική που λέει ότι θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η κοινά αποδεκτή ονομασία θα μας κάνει όλους νικητές. Θα αποδείξουμε και οι δύο, σαν καλοί φίλοι, ότι κανένας δεν υποβλέπει τον άλλο. Η απλή και ξεκάθαρη αυτή στάση και των δύο μας θα απελευθερώσει όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τους λαούς μας σε ακόμα στενότερη σχέση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Η στιγμή είναι τώρα».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «οι φίλοι μιλούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Οι δε σχέσεις καλής γειτνίασης ήταν για όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΝΑΤΟ ένα σημαντικό κριτήριο, το οποίο αναδείκνυε την πολιτική βούλησή τους να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες του οργανισμού».
Θυμίζουμε ότι προχτές μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» είπε ότι «με την ΠΓΔΜ δε θέλουμε προβλήματα. Είμαστε οι σημαντικότεροι επενδυτές σε αυτή τη χώρα, τους βοηθάμε με την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Αλλά η περιοχή της Μακεδονίας είναι μια γεωγραφική ζώνη τεράστια, ένα μέρος της οποίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος στη Βουλγαρία και ένα άλλο μέρος στην ΠΓΔΜ (...) Τους ζητήσαμε να αλλάξουν την ονομασία για να μη δημιουργήσουν σύγχυση στις άλλες χώρες. Πρέπει να καταστήσουν σαφές ποιο μέρος της Μακεδονίας αντιστοιχεί στην κάθε χώρα. Αυτοί πρέπει να οριοθετήσουνε την περιοχή τους και να επιλέξουν ένα όνομα που να τους ξεχωρίζει. Εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αλλά ήρθε η ώρα να καταλάβουν ότι, εάν θέλουν να είμαστε σύμμαχοί τους, πρέπει να αλλάξουν την ονομασία τους».
Στο μεταξύ, χτες η σκοπιανή κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επαναφέρει τον κωδικό «ΜΚ» στις πινακίδες των οχημάτων και να προσθέσει τον όρο «Macedonia» σε κάθετη λωρίδα.
Η εξέλιξη προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και ΜΜΕ. Βεβαίως, η ανησυχία τους πηγάζει από το γεγονός ότι το ζήτημα μπορεί να βάλει εμπόδια στην «ευρωατλαντική πορεία» της ΠΓΔΜ. Ετσι αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει τις αρνητικές αντιδράσεις της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τη διαφαινόμενη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις «δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» που της έχουν αναθέσει τα «μεγάλα αφεντικά» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...
Πάντως, εξίσου προκλητικά η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα που κλήθηκε να απαντήσει σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, εάν η Ελλάδα τους δημιουργήσει προβλήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα;» απάντησε ότι εκείνη δεν επισκέπτεται την Ελλάδα και δε σκοπεύει να την επισκεφθεί...
Μήνυμα «ενότητας και ομοψυχίας» ...στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής έστειλε από τον Αϊ - Στράτη ο Κ. Καραμανλής, σε μια εμφανή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη στον τόπο μαρτυρίου των ανυπότακτων, για να εξωραΐσει το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής του.
Τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια βάρβαρη αντιασφαλιστική επίθεση που σαρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός θέλησε να καλλιεργήσει ένα κλίμα «συστράτευσης» στο όνομα της υπεράσπισης ...κοινών συμφερόντων.
«Από τη σημερινή εκδήλωση βγαίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με γνώμονα τα διδάγματα της Ιστορίας, με πίστη στις δυνάμεις μας, ενωμένοι όσο ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες βγαίνουμε μπροστά. Από δω, από τον Αϊ - Στράτη, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Στέλνουμε μήνυμα δημοκρατίας», τόνισε εγκαινιάζοντας χτες το «Μουσείο Δημοκρατίας» στο νησί.
Ταυτόχρονα, όμως, δε δίστασε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, υπαινισσόμενος σαφέστατα το Ασφαλιστικό. «Μένουν να γίνουν ακόμη πολλά, είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Ακόμη πιο γρήγορα, με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότατα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επικαλούμενος «το δρόμο που έδειξαν προσωπικότητες όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Χαρ. Φλωράκης(!), ο Παν. Κανελλόπουλος, ο Η. Ηλιού, ο Λ. Κύρκος, ο Μ. Θεοδωράκης», προσπάθησε να πείσει ότι «όλες και όλοι σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουμε, οραματιζόμαστε μια πιο δίκαιη κοινωνία». Δεν έκρυψε όμως ότι όλα αυτά αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης του κόσμου στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Γι' αυτό έκανε λόγο για «μια κοινωνία που τολμά, μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση, να σπάει τα αδιέξοδα, να αναμετριέται με τα προβλήματα και να δίνει λύσεις», καθώς και για «μια κοινωνία που δημιουργεί και συνεχώς διευρύνει ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της». Αυτό ακριβώς είναι «το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας».
Αναφερόμενος ειδικά στα προβλήματα του νησιού υποστήριξε ότι «τα τελευταία 4 χρόνια η κατάσταση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού έχει αλλάξει προς το καλύτερο», σημειώνοντας ότι ο Αϊ - Στράτης έχει πια καθημερινή επικοινωνία και ότι προχωρούν οι διαδικασίες για δρομολόγηση νεότευκτου πλοίου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού, ενώ έγινε το πρώτο βήμα για την αναστήλωση και αξιοποίηση του παλαιού οικισμού, με το χαρακτηρισμό του ως παραδοσιακού. Υποσχέθηκε ακόμα ότι σύντομα θα προχωρήσει η συντήρηση και ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου του Μαρασλείου για να στεγάζονται τα ευρήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα για την πρόκληση του ΝΑΤΟ να εμφανίσει στους χάρτες του τον Αϊ - Στράτη ως «αμφισβητούμενη περιοχή»...
Συνεδριάζει τη Δευτέρα, για πρώτη φορά, και υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, το λεγόμενο Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο του κόμματος. Η σύνθεση του Οργάνου ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας και προκάλεσε κάποια σχόλια καθότι αποκλείστηκαν στελέχη προσκείμενα στους Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη.
Η σύνθεση του οργάνου ήταν απόφαση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όρισε εκεί στελέχη που ανοιχτά τον στήριξαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Οι διορισθέντες, μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Φλεβάρη, θα έχουν την ευθύνη για την καθημερινή πολιτική και κοινοβουλευτική δράση του ΠΑΣΟΚ.
Από τη μία έργο εύκολο, καθότι έχουν την πείρα των πεπραγμένων τους τόσα χρόνια ως κυβερνών κόμμα. Και από την άλλη δύσκολο, καθότι πρέπει να αγωνιστούν πολύ για να ανακαλύψουν διαφορές από την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ. Πχ χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για την επί ΝΔ πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, η οποία ωστόσο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξαν και καταγγελτικές δηλώσεις για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», που επίσης επί ΠΑΣΟΚ δρομολογήθηκε.
Στο μεταξύ ο Κ. Σκανδαλίδης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μ. Ανδρουλάκη, υπεύθυνο για την κατάρτιση των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου, και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη για το καταστατικό, τους απέστειλε τις προτάσεις που είχε διατυπώσει και στις εσωκομματικές εκλογές, «για τη στρατηγική και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Σε συνοδευτική επιστολή ζητά... «να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα σου ενόψει της εισήγησής σας για τον προσυνεδριακό διάλογο».