Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9951

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΡΩΣΙΑ
«Λάθος»... τα «Παλάτια Κουλτούρας» των εργατών

«Επενδυτή» στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικής αγοράς» θέλει το κράτος στον τομέα της κουλτούρας το ρωσικό καθεστώς... εγκαταλείποντας στη «μοίρα» της την κληρονομιά της σοβιετικής υποδομής

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «στρατηγική» της ρωσικής κυβέρνησης στον τομέα της κουλτούρας μέχρι το 2020, όπως την παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας «Ροσκουλτούρα», Μιχαήλ Σβιντκόι, οριοθετεί την κρατική παρέμβαση στο πλαίσιο της «αγοράς». Την ίδια στιγμή, η τεράστια, σε ποσότητα και περιεχόμενο, κληρονομιά της σοβιετικής πολιτιστικής υποδομής ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται. Την ώρα που οι κρατικοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η υποδομή ήταν σε «λάθος κατεύθυνση», τα σπαράγματά της, όπως τα εντυπωσιακά «Παλάτια Κουλτούρας» που «σπάρθηκαν» στις εσχατιές του απέραντου κράτους των Σοβιέτ, βγαίνουν στο «σφυρί». Πρόσφατο παράδειγμα, το «Παλάτι» των «λεβητάδων» στην περιοχή του Αλτάι.


ΣΕΛ.  3


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθμός στην ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος της χώρας

Από τα σπλάχνα της βγήκαν χιλιάδες μέλη και στελέχη, που πιστά στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, ρίχτηκαν στον αγώνα με αυταπάρνηση. Θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους, για την υπόθεση του Σοσιαλισμού, της κοινωνικής προόδου.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
«Ο πολιτισμός πρέπει ν' αντιμετωπιστεί σαν όπλο»

Μια συζήτηση με τον Διονύση Τσακνή, με αφορμή τη μουσική του παράσταση «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου πατέρα... ».


ΣΕΛ.  5
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ
Καθημερινή πραγματικότητα και στην ύπαιθρο

Η δράση στον τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού αντιμετωπιζόταν ως κοινωνικά ωφέλιμη δραστηριότητα. Οχι σαν επιχείρηση και σαν επάγγελμα, ούτε φυσικά σαν προνόμιο των λίγων. Είχε κοινωνικό περιεχόμενο, δηλαδή αξιοποιούνταν με στόχο την ανύψωση της ευημερίας του σοβιετικού λαού και την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής.


ΣΕΛ.  15
Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος

Ο Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος, απαλλαγμένος οικονομικά και ιδεολογικοαισθητικά από το Χόλιγουντ, επόμενα και από το λογοκριτικό έλεγχό του, εκφράζει έναν προβληματισμό αμφισβήτησης του σαθρού κοινωνικού συστήματος.


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αμερικανικά σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη

Από τα μέσα του 2006, που αποφασίστηκε η έναρξη του προγράμματος, μηχανικοί και ερευνητές της NASA και των ιδιωτικών εταιρειών που ανέλαβαν τις υπεργολαβίες (με πρώτη και καλύτερη τη «Λόκχιντ Μάρτιν», γνωστή για τα οπλικά συστήματα που παράγει) «έχουν πέσει με τα μούτρα» στη δουλιά για να κατασκευάσουν τα διάφορα υποσυστήματα.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ