ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοπόρα δράση για την απεργία και την κλιμάκωση της πάλης

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη βάλει τη σφραγίδα τους στην απεργιακή μάχη για τις 12 του Δεκέμβρη και στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης για την απεργία, το ΠΑΜΕ κατέλαβε την Τετάρτη 5/12 τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τις ληστρικές ανατιμήσεις στο ρεύμα
Στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης για την απεργία, το ΠΑΜΕ κατέλαβε την Τετάρτη 5/12 τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τις ληστρικές ανατιμήσεις στο ρεύμα
Ολο το προηγούμενο διάστημα, τα ταξικά συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, οι παρατάξεις και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στις συνοικίες, ανέπτυξαν μια πλούσια και πολύμορφη δράση, σε συνέχεια των επιτυχημένων συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτή η επίμονη και αδιάκοπη παρέμβαση στους τόπους δουλιάς και στις γειτονιές, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση, έχει συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στο να ανέβει και να εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του και σε αυτήν την απεργιακή μάχη για τις 12 του Δεκέμβρη. Στις χιλιάδες συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε η ανάγκη να πάρουν απάντηση τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με καθολική συμμετοχή στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Να καταδικαστούν τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν με την πολιτική και την τακτική τους τη νέα αντεργατική επίθεση. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να βρεθούν στο προσκήνιο της διεκδίκησης οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Και κυρίως, να αποτελέσει η απεργία εφαλτήριο για την κλιμάκωση της πάλης το αμέσως επόμενο διάστημα για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων, η μάχη για την υπογραφή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αποφασιστικότητα και η μεθοδικότητα, με την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν και δίνουν τη μάχη της απεργίας, χωρίς να παραγνωρίζονται ελλείψεις και αδυναμίες, είναι υποδειγματική και αποτελεί παρακαταθήκη για την εξέλιξη του αγώνα. Παράλληλα, αναδεικνύουν την αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει τις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα και την υπονομευτική - από κάθε άποψη - στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας απέναντι στους αναγκαίους όσο ποτέ αγώνες για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Χιλιάδες εξορμήσεις - νέες δυνάμεις

Η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα των Κλωστοϋφαντουργών σε όλη τη χώρα, παρά την πολυδιάσπαση του κλάδου, κατάφεραν να φτάσουν με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σε περισσότερους από άλλες φορές εργαζόμενους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δουλιά που αναπτύχθηκε στη Λάρισα, στη Νάουσα και κυρίως στην Αθήνα, όπου το πλατύ άνοιγμα επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (αύξηση ψηφισάντων στους 1.701 από 1.325).

Στον κλάδο των Τροφίμων - Γάλακτος και Ποτών, όπου η εργοδοτική τρομοκρατία είναι ιδιαίτερα έντονη, η ταξική Ομοσπονδία έχει ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα περιφρούρησης για να προστατεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Το απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας, εκτός από όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, πέρασε αυτή τη φορά τις πύλες ακόμα και της ΔΕΛΤΑ, όπου η εργοδοσία είχε επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο.

Η κίνηση αυτή άνοιξε δρόμους για την είσοδο και σε άλλους χώρους, που μέχρι και πριν λίγες μέρες προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια στην παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Η δράση των ταξικών συνδικάτων θορύβησε όχι μόνο τους εργοδότες, αλλά και σωματεία που ελέγχονται από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα οποία υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας.

Στον Τύπο - Χαρτί, η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων έχει πάρει έγκαιρα απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της δουλιάς της Ομοσπονδίας και των συνδικάτων προσμετρούνται η διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε σωματεία που συζήτησαν το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πάνω από 70 περιοδείες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και η επαφή με χιλιάδες συναδέλφους, κύρια σε Αθήνα, Πάτρα, Λαμία και Θεσσαλονίκη, όπου ο κλάδος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Μέσα στο γενικότερο αγωνιστικό κλίμα, το Σωματείο εργαζομένων στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου, για πρώτη φορά πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Ούτε λεπτό για χάσιμο

Οι οικοδόμοι, η Ομοσπονδία τους και τα Συνδικάτα σε όλη τη χώρα αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή την ατμομηχανή του ΠΑΜΕ και σ' αυτήν την απεργιακή μάχη. Η πλατιά εξόρμηση στα γιαπιά και στα εργοστάσια που συνεχίζεται, αποτελεί συνέχεια της δράσης για τα συλλαλητήρια, των περιφερειακών συσκέψεων που διοργάνωσε η Ομοσπονδία για το Ασφαλιστικό. Κεντρικό ζήτημα στην κουβέντα με τους εργαζόμενους είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης. Τα κατά τόπους συνδικάτα στην Αθήνα αποτέλεσαν και την «ψυχή» των Επιτροπών Αγώνα που συγκροτήθηκαν με άλλους μαζικούς φορείς σε 14 συνολικά περιοχές της πρωτεύουσας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, στα πλαίσια της μαζικής δουλιάς, έφτασε σε περισσότερους από κάθε άλλη φορά χώρους δουλιάς, συναντώντας ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από συναδέλφους στα λογιστήρια και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η Γενική Συνέλευση στην Αθήνα ήταν μαζική και η συζήτηση πλούσια σε εμπειρία και συμπεράσματα.

Στο Φάρμακο, οι εργαζόμενοι σε πάνω από 50 μεγάλους χώρους δουλιάς, κύρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το απεργιακό κάλεσμα της ταξικής Ομοσπονδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απεργία θα πάρουν μέρος περισσότεροι από κάθε άλλη φορά χώροι εργασίας, ορισμένοι από τους οποίους είχαν να απεργήσουν από το 2001 (προτάσεις Γιαννίτση).

Στις ιδιωτικές κλινικές, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις στελεχών της Ομοσπονδίας, ενώ ομόφωνες αποφάσεις έχει πάρει το σύνολο σχεδόν των σωματείων της δύναμής της. Η μάχη της απεργίας δένεται με τον αγώνα που δίνει ο κλάδος να κηρυχτεί υποχρεωτική η ισχύ της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία αμφισβητούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Σε κλάδους όπως το Μέταλλο (το συνέδριο της Ομοσπονδίας ολοκληρώνεται σήμερα), οι ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία όπου πλειοψηφούν βρίσκονται σταθερά στην πρωτοπορία του αγώνα για την απεργία στις 12 Δεκέμβρη, αλλά και την υπογραφή τοπικής σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, από την Τετάρτη μέχρι και αύριο, οι μεταλλεργάτες απέχουν από κάθε μορφή υπερωριακής απασχόλησης. Την Τρίτη κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό και πορεία στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργοδοτών για το μνημείο που έχουν στήσει μέσα στη Ζώνη οι εργάτες, καταγγέλλοντας τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Παρέμβαση παντού

Καταλυτική στην ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, κόντρα στην «ελεγχόμενη» έκφραση της αγανάκτησης που επιδιώκουν οι δυνάμεις της συναίνεσης, ήταν η παρέμβαση του ΠΑΜΕ και στους κλάδους όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Στα λιμάνια, με πρώτο αυτό του Πειραιά, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν πάρει εξ ολοκλήρου στις πλάτες τους την επιτυχία της απεργίας των ναυτεργατών.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Μεταφορές και το σωματείο του ΟΑΣΑ. Στις αλλεπάλληλες αρνήσεις της πλειοψηφίας να καλέσει Γενική Συνέλευση, οι ταξικές δυνάμεις απάντησαν με τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών, που επέβαλαν όχι μόνο τη Γενική Συνέλευση, αλλά και την απεργιακή απόφαση, κόντρα στις διαθέσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Ακολούθησε μέσα στην εβδομάδα σύσκεψη εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών και ήδη σχεδιάζεται η περιφρούρηση της απεργίας. Χαρακτηριστικό της στάσης της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία του κλάδου είναι ότι από τα 120 περίπου σωματεία που την αποτελούν, ελάχιστα έχουν πάρει απόφαση για απεργία.

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πίεση των ταξικών δυνάμεων και το πλατύ άνοιγμα, κύρια στην Αθήνα, επέβαλε τη Γενική Συνέλευση σε Σωματεία όπως αυτό στο Περιστέρι. Ανάλογη είναι η δραστηριότητα στις Τράπεζες, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία, όπου στις καθημερινές εξορμήσεις κυριαρχεί το ζήτημα των ΒΑΕ και η συζήτηση για τη θέση των ταξικών δυνάμεων.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ