ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Σκληραίνει η κόντρα

Ο Μ. Σαακασβίλι προκήρυξε εκλογές για τις 5 του Γενάρη

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής

Associated Press

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής
ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 5 του Γενάρη ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα μετά τη βίαιη καταστολή των πολυήμερων συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, η οποία για τους δικούς της λόγους αξιώνει την παραίτηση του Σαακασβίλι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οπως δήλωσε, οι εκλογές θα διεξαχθούν πρόωρα - και όχι στα τέλη του 2008 - ώστε «να λάβει την εμπιστοσύνη του λαού». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, την απόφαση του Προέδρου για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να εγκρίνει και το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε χτες θα αρθεί τις επόμενες μέρες «επειδή η κατάσταση στη Γεωργία γρήγορα σταθεροποιείται». Οι εξελίξεις στη χώρα, που αποτελεί γεωστρατηγικά σημαντικό κομμάτι στο παζλ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στο κυνήγι των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς, έχουν θορυβήσει ΗΠΑ (που θεωρούν τον Σαακασβίλι «δικό τους παιδί») και ΕΕ.

Φυσικά στο «παιχνίδι» είναι και η Ρωσία, που κατηγορήθηκε για «υποκίνηση των αναταραχών». Αντιδρώντας σε αυτές τις κατηγορίες αλλά και στις πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Γεωργία, η ρωσική κυβέρνηση διέταξε χτες τρεις Γεωργιανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Από την πλευρά του, ο Μπορίς Γκριζλόφ, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν το μίσος μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών και εξέφρασε την άποψη ότι «όλα γίνονται υπό την αιγίδα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα - τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ - να ασκήσει πιέσεις στη Γεωργία για τον τερματισμό της βίας και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, επέκρινε χτες την ηγεσία της Γεωργίας για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές «προκαλούν μεγάλη ανησυχία και δεν ευθυγραμμίζονται με τις ευρω-ατλαντικές αξίες». Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και όλες οι πλευρές πρέπει να επαναλάβουν το διάλογο και να απόσχουν από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις». Τη «μεγάλη ανησυχία» του εξέφρασε ο Τέρι Ντέιβις, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα βίαια επεισόδια σε βάρος της αντιπολίτευσης» καθώς και τα «πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου και στις ατομικές ελευθερίες».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπλιξ: «Προαποφασισμένη η εισβολή με στόχο τα πετρέλαια»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Φοβάμαι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν επ' αόριστον στο Ιράκ. Γιατί στόχος τους είναι ο έλεγχος των ιρακινών πετρελαϊκών αποθεμάτων». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Χανς Μπλιξ, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, που είχε διαφωνήσει με οποιοδήποτε στρατιωτικό μέσο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Χτες, εκτίμησε ότι «επρόκειτο για προειλημμένη απόφαση, καθώς οι ΗΠΑ, μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, ένιωθαν ότι ίσως θα έπρεπε να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Σαουδική Αραβία, οπότε δε θα έλεγχαν τις εκεί πετρελαϊκές πηγές». Τέλος, ο Μπλιξ επισήμανε ότι οι αμερικανικές πραγματικές προθέσεις φαίνονται και μόνο από το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας από ό,τι του Ιράν, το οποίο, επίσης, ήταν στόχος της εισβολής στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, εντός Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωναν με πανηγυρισμούς 500 από τους περισσότερους από 25.800 Ιρακινούς κρατουμένους που έχουν συλλάβει και σε άλλη μια βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, στη Μοσούλη, σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε άμαχοι.

Στο λεγόμενο κουρδικό μέτωπο στο μεταξύ το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εκφράζει φόβους για τουρκική αεροπορική επίθεση κατά των κουρδικών βάσεων στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Φιράτ». Η «ανησυχία» αποδίδεται στη συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ για πάταξη του ΡΚΚ, μετά και τη συνάντηση Μπους - Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον.

Πηγές του ΡΚΚ υποστηρίζουν ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πτήσεις στα στρατόπεδά του στα βουνά Καντίλ, στα σύνορα με το Ιράν. Το ΡΚΚ, απευθυνόμενο στις αμερικανικές αρχές του Ιράκ, ζητά την παύση των υπερπτήσεων και δηλώνει ότι προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επίθεση, στην οποία και θα απαντήσει ανάλογα...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Οχι» στον «αντιτρομοκρατικό» νόμο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις στη Γερμανία, εξαιτίας της υιοθέτησης από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης της κοινοτικής νομοθεσίας για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας ενάντια στη νέα νομοθεσία.

Οι διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα σε 30 πόλεις της Γερμανίας, ήταν περισσότερο μαζικές και μαχητικές στο Βερολίνο αλλά και τη Λιψία, ενώ οι οργανώσεις που αντιτίθενται στην υιοθέτηση της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που τη χαρακτηρίζουν «αμερικανικού τύπου» και «αντισυνταγματική» τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ θα προσφύγουν και στο συνταγματικό δικαστήριο και θα καταθέσουν μηνύσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τον Απρίλη, έχει να κάνει με την εφαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την εγγραφή - καταχώριση τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον για έξι μήνες. Το σχέδιο που προωθεί η ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προβλέπει επίσης ένα σύστημα συλλογής προσωπικών δεδομένων για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από τρίτα κράτη προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής νόμιμου εκρηκτικού υλικού. Επίσης, ιδιαίτερα προβληματίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν εξάμηνη καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών και της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ
Προκλητική επίθεση Μοφάζ κατά του Μπάρανταϊ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για «ανεύθυνη στάση που θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα και γι' αυτό θα έπρεπε να αποπεμφθεί από τη θέση του», κατηγόρησε τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Σαούλ Μοφάζ, σε μια, πρωτοφανή για διπλωματικά δεδομένα, επίθεση κατά του Μουχάμαν Μπάρανταϊ, τον επέκρινε ότι «δε δίνει σημασία και παραμελεί την απειλή που συνιστά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Η επίθεση Μοφάζ έρχεται λίγες μέρες πριν από τη νέα έκθεση του Μπάρανταϊ για την πορεία των επιθεωρήσεων της ΔΕΑΕ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Μπάρανταϊ έχει, επανειλημμένως, τονίσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επίσης, είναι ο πρώτος που, έστω και «με το γάντι», έχει θίξει την ανάγκη να γίνουν επιθεωρήσεις και στο Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι έχει πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα, σε αντίθεση με το Ιράν, αν και μέλος της ΔΕΑΕ, δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εκλογές» πριν τις 15 Φλεβάρη;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βουλευτικές «εκλογές» πριν τις 15 Φλεβάρη του 2008 ανακοίνωσε, στο Πακιστάν, ο Περβέζ Μουσάραφ, τη στιγμή που στη χώρα εξακολουθεί να ισχύει στρατιωτικός νόμος και πραγματοποιούνται συλλήψεις όσων πραγματοποιούν διαδηλώσεις ή εκδηλώνονται δημόσια κατά του καθεστώτος... Η ανακοίνωση προκάλεσε τις δηλώσεις συγχαρητηρίων της Ουάσιγκτον, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για «μεταστροφή Μουσάραφ»...

Δεδομένης και της αλλαγής του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο όνομα της προστασίας της από την έξαρση των ισλαμιστικών επιθέσεων, ο Μουσάραφ έχει σίγουρη τη νομιμοποίησή του στην εξουσία, για μία ακόμα πενταετία, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη δέσμευσή του χτες να παραιτηθεί από την ηγεσία του στρατεύματος...

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η καταστολή και οι συλλήψεις. Τετρακόσιοι άνθρωποι, οπαδοί του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, της πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας σε σπίτια... Στο μεταξύ η πακιστανική αστυνομία, ισχυρίζεται, επικαλούμενη πληροφορίες, ότι ισλαμιστές προετοιμάζουν επιθέσεις αυτοκτονίας στη σημερινή συγκέντρωση της Μπ. Μπούτο...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το δεύτερο πραξικόπημα του Π. Μουσάραφ, το περασμένο Σάββατο, Μπούτο και στρατηγός είχαν συμφωνήσει σε «συνδιακυβέρνηση». Επίσης, ακόμα και σήμερα, η Μπούτο που μάλλον αποτελεί την «επόμενη ρεζέρβα» των ΗΠΑ, δε ζητά την παραίτηση του Μουσάραφ από την προεδρεία, αλλά από το στρατό...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ