Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9916

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
28 ΟΚΤΩΒΡΗ 1941
Η διαδήλωση
για
την πρώτη επέτειο του ΟΧΙ

«Διαδήλωση Κατοχής», έργο του Βάλια Σεμερτζίδη
«Διαδήλωση Κατοχής», έργο του Βάλια Σεμερτζίδη
Στο χώρο των προσυγκεντρώσεων ο κόσμος πήγαινε με προφυλάξεις, σκορπούσε σε παρέες και περπατούσε φαινομενικά αμέριμνος έως τη στιγμή που δινόταν το σύνθημα. Τότε όλες οι παρέες συγκεντρώνονταν μαζί και σχημάτιζαν ένα αρκετά μεγάλο πλήθος, που άκουγε για λίγο τον ομιλητή και κατόπιν όλοι μαζί διαδηλώνοντας κατευθυνόταν προς την κεντρική συγκέντρωση ξεδιπλώνοντας τις ελληνικές σημαίες. Ετσι σχηματίστηκε στο Σύνταγμα μια μεγάλη συγκέντρωση, όπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν, ήταν πάνω από 5.000 άτομα. Κατατέθηκαν στεφάνια στον Αγνωστο Στρατιώτη, ακούστηκαν συνθήματα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, έγιναν ομιλίες και για πρώτη φορά ακούστηκε το σύνθημα «Θάνατος στο φασισμό - Λευτεριά στο λαό».

Οταν κατέφθασε η ιταλική καβαλαρία με καραμπινιέρους επιχειρήθηκε η διάλυση της συγκέντρωσης. Ο κόσμος, τους υποδέχτηκε με συνθήματα και φωνάζοντας «Αέρα». Ξετυλίχτηκαν οδομαχίες στους γύρω δρόμους. Ο λαός έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός. Το νέο απελευθερωτικό ξεκίνημα - όπως το είχε ζητήσει το ΕΑΜ στο διάγγελμά του - είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Η «Νεολαία» της ΟΚΝΕ καλεί για το ΕΑΜ Νέων
Η «Νεολαία» της ΟΚΝΕ καλεί για το ΕΑΜ Νέων

ΣΕΛ.  9   -   12


ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Με υπουργική άδεια... το πέταγμα του χαρταετού!

Ριζική ανατροπή του χαρακτήρα του λόφου φέρει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ που τον χαρακτηρίζει ως οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, και οι όροι χρήσης του θα ορίζονται στο εξής με υπουργικές αποφάσεις.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Γεωθερμία, ενέργεια από τα βάθη της Γης

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποδώσουν προς όφελος της κοινωνίας τις τεράστιες δυνατότητές τους μόνο από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Αν οι καπιταλιστές καταστρέψουν ένα γεωθερμικό πεδίο προσπαθώντας να βγάλουν ακόμα περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, αν καταστρέψουν δηλαδή τη λαϊκή περιουσία που εκμεταλλεύονται, ο λαός θα έχει ζημιωθεί, όχι αυτοί.


ΣΕΛ.  7
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χρήσιμες... πεταμένες «μαριονέτες»

Ακόμα και μετά την «αποκαθήλωση» των... ειδώλων στον αθλητισμό, η εκμετάλλευση με τον ένα ή άλλον τρόπο δε σταματάει.


ΣΕΛ.  13
ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ
Υψηλού κινδύνου το 34% των εδαφών της χώρας

Στις περιοχές υψηλού κινδύνου για το φαινόμενο της ερημοποίησης βρίσκονται ήδη τμήματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, η Στερεά Ελλάδα, η ορεινή ζώνη των Ιονίων Νήσων και τα νησιά του Αιγαίου. Μετά, μάλιστα, από τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, στην ομάδα των περιοχών υψηλού κινδύνου εντάχτηκαν και αυτές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Οπως εκτιμάται, εξαιτίας του φαινομένου αυτού, περίπου 3.000.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, δηλαδή το 8% της γεωργικής γης της χώρας μας, θα αποσυρθούν από την παραγωγή!


ΣΕΛ.  20

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ