ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΙΩΤΕΣ - ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ
Καλούν σε υπερψήφιση του ΚΚΕ

Δεκάδες επώνυμοι πολίτες της Σάμου και της Ικαρίας με κάλεσμά τους καλούν τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν και υπερψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής το ΚΚΕ. Το κάλεσμα αναφέρει:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον ελληνικό λαό.

Η τεράστια ανεργία, η φτώχεια, η λογική του "πλήρωνε για να 'χεις" παιδεία - υγεία - κοινωνική πρόνοια. Η έξαρση των ναρκωτικών και η διαφήμιση των "μαλακών" έναντι των "σκληρών", η σαπίλα και η διαφθορά. Η προπαγάνδα "κάτσε στον καναπέ σου και άσε εμάς να σε κυβερνούμε". Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η μέγκενη που σφίγγει τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες. Η ευρωκουλτούρα της κονόμας και της αρπαχτής.

Οι λυκοφιλίες Ελλάδας - Τουρκίας με εντολή του ΝΑΤΟ για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου. Η εμπλοκή της χώρας μας στο διαμελισμό και στο έγκλημα στα Βαλκάνια, η βαθιά υπόκλιση και η παροχή "γης και ύδατος" στ' αφεντικά της "νέας τάξης", είναι μερικά από τα κεφαλαιώδη προβλήματα που δημιουργεί η διακυβέρνηση του πρασινομπλέ δικομματισμού και των "δεξιοαριστερών" στελεχών που δανείζεται από άλλα κόμματα.

Γι' αυτό αποφασίσαμε, παρ' ότι πολλοί από μας έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ και το ψηφοδέλτιο στο Νομό Σάμου με τους καταξιωμένους συνεπείς αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΛΕΟΝΤΗ - ΔΕΜΕΡΤΖΗ και ΝΙΚΟ ΜΟΥΡΣΕΛΑ. Γιατί είναι το μοναδικό Κόμμα που προτείνει σήμερα μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση ενότητας των εργαζομένων και όλου του λαού για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Παίρνουμε το θάρρος από τα κοινά προβλήματα και τις κοινές, πιστεύουμε επιδιώξεις, να ζητήσουμε απ' όλους εσάς τους συμπατριώτες μας να ψηφίσετε ΚΚΕ. Να χτίσουμε μαζί το χαράκωμα της αντίστασης και της αντεπίθεσής μας. Για ένα καλύτερο αύριο».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Στέλιος Σταμούλος, Δήμαρχος Ευδήλου

Κώστας Γλάρος, Δήμαρχος Φούρνων

Αντώνης Δράκος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου

Μανώλης Χατζηαγγελής, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Γιάννης Πασαγιάννης, δικηγόρος, Νομαρχιακός Σύμβουλος

Μανώλης Αποστόλου, Γιατρός - Πρόεδρος Συλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου

Τιμολέων Χατζηλαγός, Δημ. Σύμβουλος Πυθαγορείου

Γιώργος Παντάπασης, Δημ. Σύμβουλος Καρλοβάσου

Αγερινός Κούβαρης, Αντιδήμαρχος Ευδήλου

Λευτέρης Καλογερής, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας

Νίκος Λαρδάς, Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας

Γιώργος Γλάρος, Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Φούρνων

Σπύρος Τέσκος, Πρόεδρος Συνδέσμου ΟΤΑ Ικαρίας

Θεοφάνης Λουκάτσος, πρώην Δήμαρχος Αγίου Κηρύκου

Γιώργος Πλακίδας, συνταξιούχος Δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Αγ. Κηρύκου

Νίκος Μελεσανάκης, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Νηπ/γών Ικαρίας

Ιωάννης Κουτσορνίθης, Δημοτ. Σύμβουλος Ευδήλου - πρόεδρος ΔΔ Φραντάτου

Αργυρώ Ράντα, Δημ. Σύμβουλος Ευδήλου

Κώστας Τζίχας, Δημοσιογράφος - Εκδότης

Βαγγέλης Μουρσελάς, Οικοδόμος - Συνδικαλιστής

Ελσα Χίου, Συγγραφέας

Ρούλα Στεφανάκη - Μαυρατζώτου, Γιατρός - Μέλος Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Γιώργος Μαρούσης, Οικονομολόγος

Φροσύνη Κουτσούτη, Ανθρωπολόγος

Αργυρώ Παστή, Εκπαιδευτικός

Κούλα Καραμηνά - Πόθου, Συγγραφέας

Σταύρος Κουτράκης, Ζωγράφος

Θανάσης Βασίλαρος, Δημοσιογράφος

Δημήτρης Μανωλάς, Δάσκαλος

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιατρός ΙΚΑ

Μαρία Κρίκα, Υπάλληλος ΙΚΑ

Αντώνης Αδάμος, Συνταξιούχος Φαρμακοποιός

Ηλίας Καλογερής, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φραντάτου

Κων/νος Γεράκης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Δάφνης

Γιώργος Κιουλάνης, Πρόεδρος Εξωρ. Συλλόγου Αυλακίου

Γιώργος Λομβαρδάς, Συντ/χος Δικηγόρος - Πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Ικαρίας

Ουρανία Αποστόλου, Γιατρός - Αναισθησιολόγος

Μαργαρίτα Καρβούνη, Δημοσιογράφος - μέλος ΔΣ Προοδ. Κίνησης Γυν. Σάμου

Θεανώ Σαρρηγεωργίου, Νοσηλεύτρια - μέλος ΔΣ Συλ. Εργαζομένων Νοσοκομείου

Στέλλιος Γιαννικάκης, Αγρότης - Συνεταιριστής

Γιώργος Καλαμπόγιας, Δημ. Σύμβουλος Αγ. Κηρύκου - Πρόεδρος ΔΔ Περδικίου

Σοφία Παντελά - Φιλιππή, Εκπρόσ. Εργαζομένων στο ΔΣ Νοσοκομείου Σάμου

Ζαχαρίας Παμφίλης, Συνταξιούχος

Χρήστος Βογιατζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Σάμου

Αλεξ. Καριώτογλου, Ξενοδόχος

Νίκος Δεμερτζής, Οδοντίατρος - μέλος ΔΣ Οδοντιατρικού Συλλόγου Σάμου, Πρόεδρος Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης

Και άλλοι πανεπιστημιακοί στο πλευρό του Κόμματος

Συνεχώς νέες υπογραφές συγκεντρώνει το κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Απρίλη από ανθρώπους των Γραμμάτων, πανεπιστημιακούς ως επί το πλείστον. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές 16 ακόμα επιστήμονες υπέγραψαν το κείμενο και καλούν σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους:

ΑΓΑΤΖΙΝΗ ΣΤ., αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ Γ., λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου

ΒΛΑΣΤΟΥ Ρ., αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ

ΚΑΛΒΟΥΡΙΔΗΣ Τ., επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

ΚΕΡΚΙΔΗΣ Π., αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου

ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ Β., λέκτορας ΕΜΠ

ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΟΛ., λέκτορας γερμανικής φιλολογίαΣ πανεπιστημίου Αθήνας

ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ Θ., επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

ΛΟΪΖΟΥ Μ., λέκτορας ΕΜΠ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Κ., καθηγητής ΕΜΠ, πρώην αντιπρύτανης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ Κ., αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

ΠΕΟΓΛΟΣ Β., λέκτορας ΕΜΠ

ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ Θ., καθηγητής φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΟΛΑΤΟΓΛΟΥ Θ., λέκτορας ΤΕΦΑΑ

ΠΟΥΛΟΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛ., καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης

ΤΣΙΝΙΑΣ Ι., αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση

Σιγά τα διαφημιστικά! Εγώ σας λέω καμία φαντασία! Και λοιπόν - χαρά στο πράγμα - δεν μπορεί ένας αγρότης να στήνεται μπροστά στο φακό και να λέει ό,τι θέλει; Διαφήμιση είναι αυτό; Αυτό είναι σαχλαμάρα! Διαφήμιση θα ήταν αυτός ο αγρότης, ντυμένος βεδουίνος, μα λάγνο βλέμμα, περπατώντας αργά, σεινάμενος και κουνάμενος, να έρχεται ίσα μπροστά στο φακό. Υστερα να κοιτάζει τη μηχανή και να δηλώνει στον έκθαμβο οπερατέρ: «μέσα μου έχω έναν πράσινο σοσιαλισμό που με αναστατώνει». Και αμέσως μετά να αρχίζει ένα τρελό στριπ - τιζ και να χαλάει ο κόσμος. Και ξαφνικά, έτσι που χορεύει τρελά - από ευτυχία - ο αγρότης, πίσω του να γεμίζουν τα χωράφια γυμνά κορμιά, αγόρια και κορίτσια. Και να τρέχουν όλοι πέρα δώθε, πηδώντας σαν ζαρκάδια πάνω από τις ανθισμένες μαργαρίτες. Και, τρέχοντας, να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον σε έναν ομαδικό έρωτα. Και πάνω στην κορύφωση, λίγο πριν τον ομαδικό οργασμό, να ακούγεται η χορωδία, υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε!.. Και η Ελλάδα να φεύγει τρομαγμένη να μην τη βιάσουνε.

Αυτό μάλιστα! Αυτό είναι διαφημιστικό. Και θα το προχώραγα ακόμα περισσότερο. Αφού θα επέμενα αρκετά στον οργασμό και στα ερωτικά ξεφωνητά, θα έσβηνα αργά την εικόνα και ύστερα - πάλι αργά - θα την ξανάναβα (τεχνική που δείχνει πέρασμα χρόνου). Και τότε θα γέμιζαν τα χωράφια μωρά. Καινούρια πανηγύρια και καινούριες φωνές. Και πάλι η χορωδία. Και τα μωρά, όπως γίνεται στο διαφημιστικό με το βαμβάκι, ξαφνικά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, θα μεγαλώνουν, θα μεγαλώνουν... μέχρι να γίνουνε άντρες σωστοί (και γυναίκες σωστές). Και τότε, θα μπαίνει η φιλαρμονική του Δήμου, κρατώντας κίτρινες ομπρέλες. Και παιανίζοντας πολεμικά εμβατήρια, θα γίνεται η στρατολογία. Κάποια από τα μωρά, που - στο μεταξύ - γίνανε άντρες, θα παίρνουν το δρόμο για τη Γιουγκοσλαβία να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων. Και κάποια από τα μωρά που γίνανε γυναίκες θα πλέκουνε φανέλες για τους φαντάρους... Και η Ελλάδα να τρέχει τρομαγμένη για να μην τη βιάσουνε!

Και θα το προχώραγα ακόμα περισσότερο. Θα έντυνα όλους τους Ελληνες με εθνικές φουστανέλες και με εθνικά σιρίτια και με εθνικές επωμίδες. Θα τους έκαναν όλους εθνοράμπους, όχι αυτό το μασκάρεμα που δείχνουν αυτοί! Στη συνέχεια, θα έστελνα αποσπάσματα από τον Εβρο ως το Καστελόριζο. Μύγα δε θα περνούσε τα σύνορα. Θα έστελνα και μερικές διμοιρίες στις Βρυξέλλες, για να φυλάνε την ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, που χαράχτηκε στη Λισαβόνα. Ενα απόσπασμα θα το έστελνα στο Χρηματιστήριο. Ενα άλλο έξω από το υπουργείο Παιδείας. Και τους υπόλοιπους, όλους τους άλλους, αλλά και ενισχύσεις από καθημερινές επιστρατεύσεις, θα τους έστελνα στην Τουρκία για να πάρουν την Πόλη. Και όλα αυτά κάτω από τους ήχους του κλαρίνου και της ποντιακής λύρας. Και με τη χορωδία να φωνάζει: Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε! Και η Ελλάδα να τρέχει τρομαγμένη για να μην τη βιάσουνε!

Και θα το προχώραγα ακόμα περισσότερο. θα έβαζα τους δύο μονομάχους να διαγωνιστούν στο δέκαθλο. Υστερα, παρουσία επιλεγμένων δημοσιογράφων στις ψεύτικες και στημένες αντιπαραθέσεις. Μετά, στις ψεύτικες υποσχέσεις. Στη συνέχεια, στα χοντρά ψέματα. Και, τέλος, στις βρισιές και στις χυδαιολογίες. Και ο - τελικός - νικητής θα έπαιρνε έπαθλο, το γνωστό σπαθί της διαφήμισης. Και με αυτό, σπαθίζοντας αριστερά και δεξιά, κόντρα στους ανέμους και τις κακουχίες, θα έβαζε τη χώρα στην ΟΝΕ. Και η χορωδία θα έψαλε: Υπάρχει καλύτερη Ευρώπη και τη θέλουμε! Και η Ευρώπη τρομοκρατημένη από τους Ελληνες κατακτητές, τους πολεμόχαρους Μεσόγειους, θα ζήταγε βοήθεια από το ΝΑΤΟ...

Και τότε, αυτό είναι, πια, διαφημιστικό, μπροστά στον εθνικό κίνδυνο, τα δυο μεγάλα κόμματα θα ενώνανε τις δυνάμεις τους. Σημίτης και Καραμανλής θα δίνανε τα χέρια. θα παίρνανε το στρατό μας από το Κόσσοβο και με τη συμπαράσταση ανιδιοτελών χορηγών του Λάτση και του Βαρδινογιάννη - και άλλων ευεργετών - θα δημιουργούσαμε στρατεύματα εφάμιλλα με αυτά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και πάντα κάτω από τους ήχους της χορωδίας θα φτάναμε μέχρι τα βάθη της Ασίας. Και όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, χωρίς να το κουνήσουμε από το σπίτι μας. Ξαπλωμένοι στον καναπέ μας. Τρώγοντας την πίτσα της Νέας Δημοκρατίας και πίνοντας την μπίρα του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τηλέφωνα για ετεροδημότες

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που θέλουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για αεροπορικά εισιτήρια: 5282.518.

Για πλοία: Στο 5282.556 για Λέσβο, Λήμνο, Κυκλάδες, στο 5282.592 για Κρήτη, Δωδεκάνησα και στο 5282.519 για Σάμο Ικαρία.

Για πούλμαν:

Ιόνια νησιά στο 5282.530

Κέρκυρα - Ρούμελη στο 5282.554

Ηπειρο - Πελοπόννησο στο 5282.530

Μακεδονία - Θράκη στο 5282.591

Θεσσαλία στο 5282.505

Αιτωλοακαρνανία στο 5245.524

Για Κρήτες ψηφοφόρους

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που θέλουν να εκδώσουν εισιτήρια για να μεταβούν και να ψηφίσουν στην Κρήτη μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 5282.518.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ