Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9887

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Θα επιταχυνθεί η διαδικασία εμπορευματοποίησης του πολιτισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο αντιδραστικός προσανατολισμός της κυβέρνησης και στον τομέα του πολιτισμού είναι δεδομένος. Το τι έπεται το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ήδη από το βράδυ των εκλογών: Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Η «μπάλα» παίρνει και την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Η αντιμετώπιση της Αρχαίας Ολυμπίας ως πεδίο νέας κερδοφορίας για τα μονοπώλια ήταν το προεκλογικό «κερασάκι» σε μια «τούρτα» που είχε από παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο κεφάλαιο, μέχρι αντιδραστικούς νόμους που πάρθηκαν και με τη σύμφωνη ψήφο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νομοσχέδια που περιμένουν στη «γωνία». Η αντίσταση με όρους κινήματος συνδεδεμένου με το ταξικό εργατικό κίνημα είναι μονόδρομος για την προοδευτική διανόηση, τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού.


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η συμφωνία του Μονάχου

Μισή ώρα μετά το μεσημέρι της 29ης Σεπτέμβρη του 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ υποδέχτηκε στο Μόναχο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας Ν. Τσάμπερλεν, της Γαλλίας Εντ. Νταλαντιέ και της Ιταλίας Μπ. Μουσολίνι για την πραγματοποίηση κοινής διάσκεψης που, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε, σφράγισε τις διεθνείς εξελίξεις προς την κατεύθυνση έκρηξης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΓΙΟΣ
Από την Ανδαλουσία... ως την Αργεντινή

«Θέλω να αιχμαλωτίσω νέα αρώματα, να αντλήσω από το παρελθόν, να ψάξω τις ρίζες και τις παραδόσεις και να δημιουργήσω νέες φόρμες, με ένα πιστεύω: Πρέπει να δουλεύεις σκληρά για να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα, συνειδητοποιώντας τι μένει ακόμα να μάθεις»...


ΣΕΛ.  6
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Νέες κατακτήσεις και νέες ανισότητες

Ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργαζόμενης γυναίκας αυξάνεται, όπως και ολόκληρης της εργατικής τάξης, και κατακτήσεις που είχε μέσα από σκληρούς αγώνες του εργατικού και γυναικείου κινήματος σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες καταργούνται ή περιορίζονται σοβαρά.


ΣΕΛ.  9
ΝΕΡΟ
Φυσικός πόρος όχι εμπόρευμα προς πώληση

Οι πολυεθνικές, καθώς και οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα που πρέπει να δίνει περισσότερα κέρδη στις εταιρείες και όχι ως φυσικό πόρο, που αφορά στην ποιότητα ζωής, στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στο μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ