ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007
Ταξιδεύει... δεύτερη θέση

Στοπ στα όνειρα της Ελλάδας για πρωτιά έβαλε χτες η Ρωσία

Eurokinissi

Στοπ στα όνειρα της Ελλάδας για πρωτιά έβαλε χτες η Ρωσία
Με το εισιτήριο της δεύτερης θέσης θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για την επόμενη φάση του φετινού Ευρωμπάσκετ η Εθνική ανδρών, αφού χτες ηττήθηκε από τη Ρωσία, η οποία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο νικώντας την Ελλάδα με 61-53. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κινήθηκε και χτες σε χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης, με τους περιφερειακούς για μια ακόμη φορά να εγκλωβίζονται στην αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα, αυτή τη φορά τα πράγματα κάτω από το καλάθι ήταν ακόμα χειρότερα (σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στη Σερβία) καθώς οι ψηλοί της ρωσικής ομάδας ήταν κυρίαρχοι. Οι Ελληνες διεθνείς ήταν συνεχώς πίσω στο σκορ (8-10 πόντους) και μόνο προς το τέλος του πρώτου μέρους πραγματοποίησαν αντεπίθεση (25-22 ημίχρονο), την οποία συνέχισαν και στις αρχές της επανάληψης. Ομως το ανέβασμα στην ταχύτητα της ρωσικής ομάδας (κυρίως χάρις στον Χόλντεν) σε συνδυασμό με την καλύτερη αμυντική λειτουργία έφεραν πίσω πάλι την Ελλάδα (38-44 στο 30'). Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τη ρωσική ομάδα να ελέγχει το ρυθμό και τους Ελληνες διεθνείς να μοιάζουν εγκλωβισμένοι στα μαρκαρίσματα και να έχουν λάθος επιλογές στην επίθεση.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου το Ισραήλ έκανε την έκπληξη και επικρατώντας της Σερβίας με 87-83 «σφράγισε» το τρίτο εισιτήριο που οδηγεί στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, οι Σέρβοι με τρεις ήττες αποχαιρέτησαν πρόωρα την Ισπανία. Τέλος, την πρόκριση εξασφάλισε και η Τουρκία που νίκησε χτες την Τσεχία 80-72.

  • Στα υπόλοιπα παιχνίδια η Σλοβενία, με αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο, έκανε την έκπληξη επικρατώντας της Γαλλίας με 67-66 και πήρε το εισιτήριο της πρώτης θέσης του ομίλου έναντι των Γάλλων. Η Λιθουανία, αν και έκανε τα εύκολα (προηγήθηκε και με 20 πόντους) δύσκολα, επικράτησε στο τέλος της Γερμανίας με 84-80, τερματίζοντας πρώτη στον Γ' όμιλο. Φωτιά έβαλε στον Β' όμιλο η Πορτογαλία που ανέτρεψε τα προγνωστικά και επικράτησε της Λετονίας 77-67. Ετσι οι θέσεις για την πρόκριση θα εξαρτώνταν από το αποτέλεσμα του αγώνα Κροατίας - Ισπανίας (έπαιζαν αργά χτες βράδυ).
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
Για το χατίρι των επιχειρηματιών (1)

Μπορεί οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης της ΝΔ να διατυμπανίζουν 3,5 χρόνια τώρα ότι λεφτά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν περισσεύουν (ή όταν περισσεύουν αντιστοιχούν σε ψίχουλα), για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου... έτρεξαν όμως να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους. Ο λόγος για τη Σούπερ Λίγκα και το πρωτάθλημά της που μόλις ξεκίνησε τη νέα αγωνιστική του χρονιά, με τις ευλογίες της ΝΔ και φυσικά το σιγοντάρισμα και από το ΠΑΣΟΚ. Ο συνεταιρισμός των ποδοσφαιρικών εταιρειών θα πάρει περίπου 17 εκατ. ευρώ (πέρσι το μπαξίσι ήταν περίπου 6 εκατ. ευρώ) μέσω της χορηγίας του ΟΠΑΠ. Ποσό υπερπολλαπλάσιο από αυτά που αναμένουν να πάρουν οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις από ιδιωτικές εταιρείες και τις χορηγίες. Και όταν οι παράγοντες είδαν ότι οι χορηγίες δε φτάνουν, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός έτρεξε να κάνει το προξενιό με τον Οργανισμό προκειμένου να σωθεί η κατάσταση: Επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαιρικών εταιρειών, αλλά με κρατικά χρήματα.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, εάν αναλογιστεί κανείς τις ρυθμίσεις χρεών που έγιναν τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα όσο και από αυτή της ΝΔ. Χρέη που πληρώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να βγουν από τη δύσκολη θέση οι επιχειρηματίες. Οι πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζονται και στον αθλητισμό άλλωστε, είναι ξεκάθαρες ποιον ωφελούν και το μαρτυράει η ίδια η πραγματικότητα. Την ίδια ώρα που γίνονται αυτά υπάρχουν κάποιοι που δίνουν από το μεροκάματό τους προκειμένου να συντηρηθεί το ερασιτεχνικό σωματείο της γειτονιάς, αφού σχεδόν όλα φυτοζωούν από τα υπέρογκα έξοδα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Δεύτερο εισιτήριο

Μετά την Στεφανί Μπισμπίκου, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ακόμη εισιτήριο στη γυμναστική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 αφού στην Κίνα θα ταξιδέψει και ο Βλάσσης Μάρας. Ο νεαρός πρωταθλητής μας κατέκτησε την 18η θέση στο σύνθετο ατομικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 89.375 βαθμούς, περνώντας στον τελικό του αγωνίσματος που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Αναλυτικά, ο Μάρας βαθμολογήθηκε με 14.725 στο έδαφος, 14.200 στον πλάγιο ίππο, 14.450 στους κρίκους, 15.675 στο άλμα, 15.025 στο δίζυγο και 15.300 στο μονόζυγο. Στο μονόζυγο πήρε την 4η καλύτερη βαθμολογία και την ερχόμενη Κυριακή (9/9) θα αγωνιστεί στον τελικό. Ατυχος ήταν ο Βασίλης Τσολακίδης αφού είχε πτώση κατά την εκτέλεση του προγράμματός του στο δίζυγο, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
«Ψήλωσε» κι άλλο

Σε μια νέα και ιδιαίτερα χρήσιμη για την ομάδα μεταγραφική κίνηση προχώρησε η ΑΕΚ που ανακοίνωσε την απόκτηση του Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Ο Ελληνας σέντερ, που ήταν από τους τελευταίους παίκτες που κόπηκαν απ' το Ευρωμπάσκετ, επιστρέφει στην Ενωση μετά από περίπου δύο χρόνια. Ο Κρητικός παίκτης ύψους 2.16 πήρε γεύση από το ΝΒΑ αγνιζόμενος στους Σιάτλ Σουπερσόνικς αλλά και στο ΝΒDL και λύνει το κενό κάτω από τα καλάθια για την ομάδα του «Δικεφάλου».

  • Μπορεί η προσφορά του Ολυμπιακού στον Σαρούνας Γιασκεβίτσιους να έχει σχολιαστεί ακόμα και στο περιθώριο του φετινού Ευρωμπάσκετ, όμως ο Λιθουανός παίκτης φαίνεται να καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες στη Ρεάλ Μαδρίτης (παρά τα ισπανικά δημοσιεύματα που τον ήθελαν κάτοικο Πειραιά).. Την ίδια ώρα οι «ερυθρόλευκοι» σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες φέρονται να έχουν βρει τη λύση στο πρόσωπο του Αμερικανού Τσαρλς Μπελ ο οποίος έκανε μια σπουδαία χρονιά με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ.
ΠΑΟΚ

Την υπόσχεση ότι θα δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του για να πετύχει στον ΠΑΟΚ έδωσε ο Φερνάντο Σάντος φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναλάβει πλέον και επίσημα σήμερα την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός που έφθασε και πιο νωρίς απ' ό,τι αναμενόταν, ομολόγησε ότι βασικός λόγος της συμφωνίας του με το «Δικέφαλο» αποτέλεσε η παρουσία στο διοικητικό τιμόνι του Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά αφού θα έχει την υποστήριξη της διοίκησης και των παικτών.

ΣΤΙΒΟΣ
Στον Κεϊτά ο... κλήρος;

Στο πρόσωπο του Γάλλου αθλητή των 400μ με εμπόδια Ναμάν Κεϊτά φαίνεται να στρέφονται τα... βλέμματα όσον αφορά τον άνθρωπο που είναι ο... κάτοχος του θετικού δείγματος σε υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου που διεξήχθη στην Οζάκα. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ, Λαμίν Ντιάκ, είχε ανακοινώσει επίσημα την είδηση ανεύρεσης θετικού δείγματος. Χτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ισπανικής «Marca», το δείγμα ανήκει στον Ναμάν Κεϊτά. Ο 29χρονος χάλκινος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 όπως εικάζεται έλαβε κάποιο χάπι προκειμένου να ξεπεράσει έντονους πόνους στο στομάχι, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει την ομάδα του.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΪ
Ετοιμοι για την πρεμιέρα

Πανέτοιμοι για την περιπέτεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που αρχίζει σήμερα στην Αγ. Πετρούπολη (Λένινγκραντ) δηλώνουν οι παίκτες της Εθνικής ανδρών. Η Εθνική συμμετέχει στον Α' όμιλο με αντιπάλους την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Γερμανία. Το γεγονός μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ρεπό σήμερα (όπως και η Γερμανία) δίνει το πλεονέκτημα στον ομοσπονδιακό τεχνικό Αλέκο Λεώνη να κερδίσει μια ήμερα παραπάνω προετοιμασίας. Η Ελλάδα ανοίγει τους αγώνες της την Παρασκευή με πρώτο αντίπαλο τους Ολλανδούς. Οι υπόλοιποι όμιλοι: Β' ΟΜΙΛΟΣ: Βέλγιο, Ρωσία, Πολωνία, Τουρκία. Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Σλοβενία, Ισπανία, Σλοβακία, Γαλλία. Δ' ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία. Σημειώνεται ότι στη Β' φάση των αγώνων θα περάσουν οι τρεις πρώτες ομάδες των ομίλων. Στο αγωνιστικό μέρος δεν υπάρχουν προβλήματα για τον Αλέκο Λεώνη, ενώ και ο Νίκος Καραγιάννης που αντικατέστησε τον τραυματία Αρμενάκη στο παραπέντε μπήκε κανονικά στο πρόγραμμα των προπονήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ