ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-APEC
Υποκρισία και κυνισμός για κλίμα και πολέμους

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό

Associated Press

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό
ΣΙΔΝΕΪ.- Η «συγνώμη» του Μπους για τα μυριάδες «προβλήματα» που προκαλούν στους Αυστραλούς τα δρακόντεια μέτρα αστυνομοτρομοκρατίας ένεκα της διάσκεψης κορυφής του APEC στο Σίδνεϊ, δεν ήταν αυτή που «έκλεψε» χτες την «παράσταση». Ηταν η κυνική ομολογία του πως οι ΗΠΑ δεν υπογράφουν τη συνθήκη του Κιότο επειδή «δε μας επέτρεπε να κάνουμε όσα θέλουμε»... Γι' αυτό και παραδέχτηκε πως προωθεί, μαζί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, μία άλλη βολικότερη «συνθήκη» για τις κλιματικές αλλαγές στο πλαίσιο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού... Το θέμα, όμως, είναι πως στο δήθεν οικολογικό σχέδιο Μπους-Χάουαρντ αντιδρούν κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες του APEC που θεωρούν ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και χρήζει αποφάσεων επιπέδου ΟΗΕ... Γι' αυτό και πολλοί αμφιβάλλουν εάν θα υπογραφεί ένα σχέδιο για τις κλιματικές αλλαγές ως την ερχόμενη Κυριακή.

Στο μεταξύ, Αυστραλοί και αλλοδαποί διαδηλωτές παραμένουν μαχητικοί και εφευρετικοί προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή κλπ. τους οποίους οι Μπους-Χάουαρντ συζήτησαν χτες «αναλυτικά» συμφωνώντας π.χ. πως «δεν είναι ώρα να αποχωρήσουν» οι δυνάμεις κατοχής... Ετσι, δεκάδες οργανώσεις ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αντιπολεμική και φιλοπεριβαλλοντική διαδήλωση του Σαββάτου παρά τη χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας Νέας Ουαλίας που απαγόρευσε την κατάληξη της πορείας στην όπερα του Σίδνεϊ, αντιπροτείνοντας... διαφορετική τοποθεσία.

ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί με διακοπή νερού - ρεύματος τη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν πλήγματα σε κέντρα παροχής ζωτικών υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας, όπως υδροδότηση ή ηλεκτροδότηση, ή η, έστω και μερική, διακοπή τους φέρεται να εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία, ως «μέτρο αντιμετώπισης της συνεχόμενης εκτόξευσης ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας». Μια τέτοια προοπτική χαρακτηρίστηκε, μάλλον, απίθανη από αναλυτές εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής που θα προκαλούσε.

Εντούτοις, σημαντικό είναι ότι τίθεται προς συζήτηση, χωρίς να διαψεύδεται αυτό, καθώς το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας, αφού τέτοιου είδους λύσεις έχουν κριθεί ανεπαρκείς. Προς το παρόν, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις περιορισμένες εισβολές και στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, όπου χτες τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες από έκρηξη κατά την εισβολή τους στη Νάμπλους.

Τέλος, χτες, η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαπολύθηκε ο περυσινός πόλεμος κατά του Λιβάνου, ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τη δημοσιοποίηση των τελικών της πορισμάτων, για να δοθεί χρόνος στους πολιτικούς που εμπλέκονται και βαρύνονται με κατηγορίες να δώσουν εξηγήσεις (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε χτες η τουρκική Εθνοσυνέλευση στην κυβέρνηση Ερντογάν, που σχηματίστηκε μετά την ψηφοφορία της 22ας Ιούλη. Σε 535 παρόντες βουλευτές, 337 ψήφισαν υπέρ και 197 κατά.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 50 πολίτες, που φέρονται ως μαχητές των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις με τις κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν. Τη ζωή τους έχασαν ακόμα δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο Αφγανοί αστυνομικοί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας αποφάσισε χτες να επιτρέψει τη γενετική έρευνα πάνω στη διοχέτευση ανθρώπινου DNA σε ζωικά ωάρια για την παραγωγή «ανθρώπινων» βλαστοκυττάρων...

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Στις 25 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος του Κοινοβουλίου για την πρώτη φάση εκλογής του νέου Προέδρου, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του σώματος Ναμπίχ Μπέρι. Το Κοινοβούλιο δεν έχει συγκληθεί από πέρυσι τον Οκτώβρη εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και εκτιμάται ότι η εκλογή Προέδρου θα κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεση φιλο-αμερικανικών και αντι-αμερικανικών πολιτικών δυνάμεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκηνικό τρομολαγνίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενα νέο σκηνικό τρομολαγνίας ξεκίνησε χτες στη Γερμανία μετά τη σύλληψη τριών ανδρών (δύο Γερμανών και ενός Τούρκου) που σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι αρχές της χώρας θεωρούνται ύποπτοι για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και της αμερικανικής βάσης στο Ράμσταϊν. Οι τρεις άνδρες, όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική Γερμανία έχοντας υπό την κατοχή τους μεγάλη ποσότητα υλικού για την κατασκευή βομβών.

Από τη μεριά της η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Μόνικα Χαρμς υποστήριξε ότι είναι μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης «με ιδιαίτερο μίσος προς τους Αμερικανούς πολίτες» και πως έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της «Ισλαμικής Ενωσης Τζιχάντ» στο Πακιστάν.

Για «άμεση απειλή που απετράπη» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως «δεν έχει στοιχεία» ότι η συγκεκριμένη σύλληψη συνδέεται με παρόμοιες συλλήψεις που έγιναν την Τρίτη στη Δανία. Από τη μεριά της η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι... «οι κίνδυνοι τρομοκρατίας στη χώρα μας δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά μια πραγματικότητα».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολα ανοιχτά...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, απέρριψε χτες το σενάριο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, αποδέχτηκε ωστόσο την επόμενη στιγμή «σχεδόν οποιαδήποτε συμφωνία» καταληχθεί κατά τις συνομιλίες της τρόικα της Ομάδας Επαφής με τις αντιπροσωπείες Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο Ρεν ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «εμμένει στις βασικές αρχές» της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο οι οποίες «δεν προβλέπουν τη διχοτόμηση»... Δεν παρέλειψε πάντως να «επιπλήξει» το Βελιγράδι γιατί δε συνεργάζεται «απόλυτα» με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Γέρεμιτς από την πλευρά του «εποίησε την νήσσαν» εκφράζοντας την υποστήριξη του Βελιγραδίου «στις προσπάθειες της τρόικα για την εξεύρεση «τελικής λύσης που θα φέρει ευρωπαϊκό μέλλον σ' όλα τα δυτικά Βαλκάνια».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκθεση ενόψει

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την πιθανότητα μερικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ το Μάρτη του 2008, άφησε να αιωρείται, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.Η άποψη αυτή, βέβαια, δε διαφέρει πολύ από όσα δήλωσε μία μέρα νωρίτερα ο Πρόεδρος Μπους που, επίσης, μίλησε για «έναρξη αποχώρησης εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος που παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο και στην ασφάλεια». Χτες, άλλη μια έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής μιλούσε για σχεδόν «μηδενική» πρόοδο των ιρακινών δυνάμεων και κυρίως στον τομέα ασφάλειας και πολιτικής ενώ αναμένεται, την επόμενη βδομάδα, η έκθεση Πετρέους - Κρόκερ προς το Κογκρέσο για την κατάσταση στο Ιράκ.

Εντός Ιράκ, πάντως, οι χτεσινές επιθέσεις δεν έδιναν εικόνα προόδου. Βομβιστική επίθεση στη σιιτική Σαντρ Σίτι σκότωσε 13 πολίτες και τραυμάτισε 25. Στη Μοσούλη στόχος έγινε αστυνομικό φυλάκιο, όπου σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί όπως και 24 πολίτες. Επίσης, σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις σκοτώθηκαν έξι Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν τέσσερις.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι στην Καρμπάλα ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε Ιρακινό που τον χαρακτηρίζει «σύνδεσμο» με το ιρανικό επίλεκτο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης».

ΤΥΦΩΝΕΣ «ΦΕΛΙΞ» ΚΑΙ «ΕΝΡΙΕΤΑ»
Μεγάλες καταστροφές

ΛΟΣ ΚΑΜΠΟΣ.--

Σημαντικές καταστροφές έφεραν οι τυφώνες «Φελίξ» και «Ενριέτα» κατά το πέρασμά τους από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα με χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια, τουλάχιστον 21 νεκρούς και χιλιάδες άλλους κατοίκους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας «Ενριέτα» μετά το πέρασμά του από το Λος Κάμπος, όπου προκλήθηκαν κύματα ύψους 4,5 μέτρων και έκλεισαν τα αεροδρόμια - παρ' όλη την εξασθένιση των ανέμων - αναμένεται να πλήξει τη νότια ακτή της Αριζόνα.

Ο τυφώνας «Φελίξ» κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια καθώς περνούσε από την ακτογραμμή Μισκίτο της Νικαράγουας, ενώ χτες στις νότιες και βόρειες περιοχές της Ονδούρας προκλήθηκαν σημαντικές πλημμύρες και περίπου 27.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές, ενώ άλλοι 10.000 εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ