ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπίζνες στα αποκαΐδια
  • Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης ουσιαστικά αφορούν προτάσεις για χρυσοφόρες επενδύσεις στις καμένες περιοχές
  • Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δρομολογούσαν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στις περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας πολύ καιρό πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η επόμενη μέρα για τις πυρόπληκτες περιοχές και τους κατοίκους τους θα ξημερώσει με δραματικά προβλήματα. Στη φωτογραφία ο όρμος του Κατάκολου όπως φαίνεται από την αρχαία Ολυμπία την ώρα της φωτιάς
Η επόμενη μέρα για τις πυρόπληκτες περιοχές και τους κατοίκους τους θα ξημερώσει με δραματικά προβλήματα. Στη φωτογραφία ο όρμος του Κατάκολου όπως φαίνεται από την αρχαία Ολυμπία την ώρα της φωτιάς
Επενδυτικά προγράμματα και σχέδια για την Πελοπόννησο από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, κοινοπραξίες και ομίλους που είχαν υποβληθεί στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είχαν τύχει της αποδοχής τους μετά βαΐων και κλάδων, αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ».

Τα σχέδια αυτά αφορούν στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Εκεί, όπου πολύ καιρό πριν σβηστούν από το χάρτη ολόκληρες περιοχές με δάση, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, το μεγάλο κεφάλαιο με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει χρυσοφόρες μπίζνες.

Για το τι πρόκειται να γίνει σε αυτές τις περιοχές, μια πρώτη γεύση έδωσε χτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Μιλώντας σε στελέχη του υπουργείου του, κάλεσε τους επιχειρηματίες να υποβάλουν προτάσεις για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα υπάρξουν και συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πληγεισών Περιοχών. Εδώ οι κατευθύνσεις είναι οι εξής: Πρώτον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τι δυνατότητες υπάρχουν για μεταφορά πόρων από προγράμματα τα οποία δεν έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Το δεύτερο είναι μέσα από τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων: Τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από τον επενδυτικό νόμο να δώσουμε προτεραιότητα στις αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές. Να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γίνουν κοινωνικές υποδομές κατά προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές».

Η απόληξη του όρους Λάπιθας στη λίμνη Καϊάφα
Η απόληξη του όρους Λάπιθας στη λίμνη Καϊάφα
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση με την οποία επισημαίνει ότι τα έργα της δημόσιας υλικοτεχνικής υποδομής και κοινωνικής υποδομής πρέπει να γίνουν με χρήματα από το κράτος και την πλουτοκρατία χωρίς μετακύληση των εξόδων στις πλάτες του λαού με άμεσους ή έμμεσους φόρους και μισθούς λιτότητας. Επιπλέον, με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι η χρηματοδότηση των μέτρων μπορεί να γίνει από φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη διακοπή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ομίλων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι ενέχονται στην τσιμεντοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της χρήσης γης. Και από τη διεκδίκηση νέων προσανατολισμών στην αξιοποίηση πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και του Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013.

Πληθώρα προτάσεων

Εδώ και αρκετό καιρό, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα» έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

Η λιμνοθάλασσα στον Καϊάφα μετά τη φωτιά. Λίγες μέρες πριν την καταστροφή παρουσιάζονταν επενδυτικά σχέδια
Η λιμνοθάλασσα στον Καϊάφα μετά τη φωτιά. Λίγες μέρες πριν την καταστροφή παρουσιάζονταν επενδυτικά σχέδια
Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού».

Ας δούμε πώς παρουσιάζει το σχέδιο η ίδια η «Αγροτουριστική»: «Η Αρχαία Ολυμπία, οι δρόμοι του Παυσανία, οι άθλοι του Ηρακλή, βυζαντινά και ενετικά μνημεία, φύση απαράμιλλης ομορφιάς και αντιθέσεων θα συναντήσει ο επισκέπτης στη διαδρομή που χαράσσει η "Αγροτουριστική Α.Ε." στην Πελοπόννησο. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγοντας στην Κόρινθο, τέμνοντας οριζόντια την Πελοπόννησο η Αγροτουριστική σε συνεργασία με την Περιφέρεια προτείνει εναλλακτικές διαδρομές στον περιηγητή - ταξιδιώτη γεμάτες από εμπειρίες ζωής».

ΗΛΕΙΑ
Επίσκεψη επιχειρηματιών λίγες μέρες πριν τη φωτιά

Λίγες ώρες πριν οι καταστροφικές φλόγες ξεκινήσουν να καίνε τα δάση και τα χωριά της Ηλείας, μια ιδιαίτερα «σημαντική επιχειρηματική επίσκεψη» λάμβανε χώρα στις περιοχές που σήμερα έχουν γίνει πλέον στάχτη.

Πρόκειται για τους εκπροσώπους του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Group» και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ο όμιλος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρό του, David H. Lee, ενώ συνοδευόταν από τον Γ. Ταμπάκη, γενικό διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου Κορέας και μια σειρά εκπροσώπους κατασκευαστικών ομίλων, με κατεύθυνση τις ξενοδοχειακές υποδομές.

Η ομάδα των επενδυτών επισκέφτηκε το λιμάνι του Κατάκολου, ολόκληρη την περιοχή της Ζαχάρως και τη λίμνη Καϊάφα, την αρχαία Ηλιδα, ενώ δεν παρέλειψαν φυσικά να επισκεφτούν και την αρχαία Ολυμπία. Οι ξένοι επενδυτές κατά τη διήμερη επίσκεψή τους - η οποία καλύφθηκε εκτενώς και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον τοπικό Τύπο - μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου - πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Φώλια, τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων κ. Κοκκώση.

Μεγαλεπήβολα σχέδια...

Τα σχέδιά τους, πραγματικά ...μεγαλεπήβολα για την ...ανάπτυξη της περιοχής, όπως ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Κατάκολου, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων, το στήσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, ακόμη και την κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία. Η σκέψη για την κατασκευή ενός τέτοιου τσιμεντένιου μεγαθηρίου, στον ιερό χώρο του ελληνισμού, από μόνο του συνιστά ύβρη τέτοιου μεγέθους, που οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα έπρεπε να την αποκλείσουν εξαρχής, πριν καν αυτή διατυπωθεί. Αντίθετα, όμως, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Αγγ. Αγγελόπουλος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις 22 Αυγούστου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιος που θα πει να μη γίνει. Οποιος το κάνει θα τον καταγγείλω για μικροπολιτική, αφού θέλει να πάει την Ηλεία πίσω»...

Την επόμενη μέρα, οι ξένοι επιχειρηματίες έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν πιο συγκεκριμένα το τι θέλουν να κατασκευάσουν στην περιοχή. Είπε, λοιπόν ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου: «Η πρώτη φάση της κατασκευής περιλαμβάνει τα οικοδομήματα σχετικά με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, το οποίο είναι το κτίριο μαζί με την υποδομή για το συνεδριακό κέντρο. Το δεύτερο είναι κατασκευές και οικοδομήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, όπως είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εκτάσεις για γκολφ».

Οι επενδυτές συνέδεσαν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, τόσο με τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Καλαμάτας, αλλά και με τον δυτικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου και την Ιόνια Οδό, αφού όπως είπαν όλα αυτά τα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται, θα φέρουν την περιοχή πιο κοντά στην Αθήνα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και μελλοντικά με την Κεντρική Ευρώπη.

Οπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η κατασκευή όλων των παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη τεράστιων εκτάσεων γης, φυσικά αποχαρακτηρισμένων ως προς τη χρήση τους. Διότι πολυτελή ξενοδοχεία, τσιμεντένιοι ουρανοξύστες, γήπεδα γκολφ, και οποιοδήποτε άλλο τερατούργημα σκοπεύουν να χτίσουν στην περιοχή, φυσικά και δεν μπορούν να χτιστούν, ούτε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, ούτε σε βοσκοτόπια και φυσικά ούτε ανάμεσα στα, καμένα πια, πυκνά δάση της Ηλείας...

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η «επένδυση - μύθος»...

Κάποια απ' τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Μεσσηνίας, δίνονται στους ιδιώτες
Κάποια απ' τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Μεσσηνίας, δίνονται στους ιδιώτες
Χαρακτηρίστηκε ως «επένδυση "μύθος"», η οποία «αλλάζει τον ελληνικό τουριστικό χάρτη». Μια απ' τις μεγαλύτερες τουριστικές ιδιωτικές επενδύσεις συνολικά στη χώρα, ύψους 325 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, στη ...Μεσσηνία. Σε έναν απ' τους νομούς, που δέχτηκαν απ' τα ισχυρότερα πλήγματα στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν, από το Μάρτη του 2007 (!) στη Βουλή, να ξεκινήσει το περίφημο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, κυρώνοντας τα τέσσερα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ΤΕΜΕΣ ΑΕ και το οποίο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2009.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Την 1/3/2007, ήρθε στη Βουλή σχέδιο νόμου με θέμα την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ (3299/2004), ένα «φιλόδοξο» επενδυτικό σχέδιο στη Μεσσηνία, η ΠΟΤΑ. Σύμφωνα με αυτό, θα γίνουν συνολικά:

  • Εξι ξενοδοχειακές μονάδες, των 5 αστέρων.
  • Συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων.
  • Κέντρο ...θαλασσοθεραπείας και αθλητικό κέντρο.
  • Δύο γήπεδα γκολφ.

Σε πρώτη φάση θα γίνουν τα τέσσερα ξενοδοχεία και το σύνολο της έκτασης που θα εκμεταλλευτεί ο ιδιώτης θα είναι 2.740 στρέμματα. Συνολικά, το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της νομαρχίας Μεσσηνίας, «θα αναπτυχθεί σε δύο παραλιακές εκτάσεις με πρόσωπο άνω των 1.000 μέτρων στην παραλία η κάθε μία (Κόλπος Σφακτηρίας, Ιόνιο Πέλαγος) στις περιοχές Πύλου και Ρωμανού Μεσσηνίας». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους Γαργαλιάνων, Νέστορος και Πύλου. Οι πρώτοι δύο δήμοι, επλήγησαν από τις πυρκαγιές...

Τώρα αρχίζουν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα

Eurokinissi

Τώρα αρχίζουν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα
Η εταιρεία που ανέλαβε να φτιάξει την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, είναι οι «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας» (TEMES ΑΕ). Το συνολικό κόστος, όπως σημειώσαμε είναι 325 εκατ. ευρώ. Το κράτος θα επιχορηγήσει από αυτά τα 146 εκατ. ευρώ, δηλαδή 45% επί του συνόλου της επένδυσης! Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας, ύψους 1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της νομαρχίας Μεσσηνίας, «στη Β' Φάση θα κατασκευαστούν και τα επιτρεπόμενα μη αμιγώς τουριστικά έργα (παραθεριστική κατοικία) συνολικής επιφάνειας 17.500 τ.μ. στην περιοχή Ρωμανού και 40.000 τ.μ. στην περιοχή Πύλου». Δηλαδή, και άλλες εκτάσεις θα περιέλθουν στη χρήση του μεγαλοεπενδυτή...

Σε αυτή την ...επένδυση, συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ερίζοντας μάλιστα για τη ...μητρότητα του έργου. Ο ΣΥΝ, αν και διαφώνησε, στην πραγματικότητα δεν τάχτηκε κατά της επένδυσης. Μόνο το ΚΚΕ είχε σαφή θέση κατά της επένδυσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, επί του νομοσχεδίου Θεοδ. Καράογλου είχε πει: «Εάν αυτή η τεράστια επένδυση συνδυαστεί με τα σημαντικότατα έργα υποδομής που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στο Νομό Μεσσηνίας και στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα τα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα και η ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων, η Ιόνια οδός Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα Μεσσηνίας, που πρόσφατα είχαμε εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα οφέλη για το Νομό Μεσσηνίας θα είναι πολλαπλασιαστικά στην απασχόληση, μιας που δημιουργούνται, τουλάχιστον, δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κατσιλιέρης, ήταν εξίσου αποκαλυπτικός: «Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έρχεται να ικανοποιήσει την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων τουριστικών προορισμών σε μια περιοχή στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο». Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, έκανε ...αξιόλογες προσπάθειες να πείσει πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πρώτο είχε προτείνει να γίνει αυτή η επένδυση! Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε το έργο από το 1997 και πως αυτό ήταν που το ενέταξε στο Β' ΚΠΣ...

Τα σχέδια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το 2003 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει μελέτη για σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης στην περιοχή του Καϊάφα στην Ηλεία σε περιοχή 1.125 στρεμμάτων που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την κατασκευή: δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων 400 και 200 δωματίων αντίστοιχα, συνδυασμένου με κέντρο θαλασσοθεραπείας. Γήπεδο γκολφ στην περιοχή πίσω από τη λίμνη. Τουριστικές κατοικίες.

Ας δούμε τώρα τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την περιοχή της Ηλείας - όπως μας ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας του - ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης. «Γήπεδο Γκολφ και ανάπτυξη της μαρίνας Κατακόλου. Αξιοποίηση του βουνού Κατακόλου και παραλίας Κουρούτας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή μπαγκαλόους (τουριστικών καταλυμάτων). Κωπηλατικό Κέντρο στη λίμνη Καϊάφα». Οπως ενημερώνει ο βουλευτής της ΝΔ «πρέπει ακόμα να γίνει τουριστική αξιοποίηση του μοναδικού δάσους βελανιδιών της Φολόης.

Η πρόταση του ΣΥΝ

Αποκαλυπτικός, ως προς τη θέση και τη στάση του ΣΥΝ, για τις επενδύσεις στη Μεσσηνία από το ιδιωτικό κεφάλαιο ήταν ο εισηγητής του στη Βουλή - στη διάρκεια της συζήτησης την 1η Μάρτη 2007 - Γ. Δραγασάκης. Είπε λοιπόν όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής: «Η καλύτερη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς αβαρίες σε μέτρα και κανόνες, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλης αυτής της διαδικασίας αδειοδότησης. Ο δεύτερος τρόπος καλύτερης ενίσχυσης είναι να γίνουν τα έργα υποδομής στον περιβάλλοντα χώρο, στην περιβάλλουσα την επένδυση περιφέρεια. Μπορούν να γίνουν δρόμοι, διαχείριση υδάτων, σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, όπως και αναβάθμιση του αεροδρομίου. Αυτή για μας είναι η πολιτική ενίσχυσης και των επενδύσεων». Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ, καταψήφισε.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ