ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
Ενα το κριτήριο

Από τον Στάθη Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Από τον Στάθη Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
1. Μία «Πόρσε», λέει, παρέλαβε το Σάββατο έναν πράσινο τηλεοπτικό πρίγκιπα από το «Κάραβελ» για να τον οδηγήσει στο θεσσαλικό κάμπο, καθότι γνήσιο τέκνο της μπαμπακόριζας. Χρόνια πριν απ' αυτόν, ένας άλλος, γαλάζιο γέννημα του Βόλου εκείνος, είχε κινήσει για τον κάμπο κι έπεσε πάνω σε κάτι τρακτέρ που έκαναν μπλόκο. Δεν πρόλαβε να διαμαρτυρηθεί - εκείνος - γιατί τα τρακτέρ τον εμπόδιζαν να δει τη μαμά του κι είχαν σπεύσει στον κάμπο οι τότε «πραίτορες» του πράσινου Ρωμαίου να σκάσουν τα λάστιχα των τρακτέρ. Παλιές ιστορίες, ποιος τις θυμάται. Τώρα ο εκλογικός απόγονος του Ρωμαίου θα φτάσει στον κάμπο χωρίς να τον εμποδίζουν τα τρακτέρ. Πρόοδος γαρ. Η οποία πρόοδος σημαίνει - με βάση τις κοινές γαλαζοπράσινες αποφάσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - ότι αυτός ο κάμπος πρέπει να στεγνώσει. Και από ανθρώπους και από γεννήματα. Με ποια πρόταση πάει ο πρίγκιπας στον κάμπο;

2. Κλασικό και παλιό το κόλπο: Δίνεις χάντρες και καθρεφτάκια και αρπάζεις τον πλούτο του ιθαγενή που και δεν έχει μάθει ακόμα την αξία του και δεν υποψιάζεται τις επιπτώσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει ξανά και ξανά στην πολιτική σκηνή, τώρα πλέον με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, καθώς ο οξυνόμενος ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους πολιτικούς υπαλλήλους του. Παρατηρήστε τα ταξίματα: Πάρε 500 ευρώ σύνταξη και βάλε την υπογραφή σου (την ψήφο σου) για να μην πάρουν ποτέ σύνταξη οι επόμενοι. Πάρε 500 ευρώ «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και βάλε την υπογραφή σου (την ψήφο σου) για να μην έχει κανείς μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Νισάφι πια μ' αυτό το κοροϊδιλίκι. Ειδικά για όσους μεγαλώνουν παιδιά. Αντε, πες: «Εγώ καλά περνάω, ρε μεγάλε, και μ' αυτό το σύστημα. Τα βολεύω». Το παιδί σου, ρε μάγκα;

3. Ακου «βουβές» εκλογές. Κι αυτές οι ρωμαϊκές φιέστες κάθε μέρα τι είναι; Σιωπηλές; Οτι είναι βουβό το ΠΑΣΟΚ ως προς την παρουσίαση του προγράμματός του, ναι, έχει μια βάση. Εξηγήσιμη από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ταυτόσημο με αυτό της ΝΔ. Κι έχει κάθε λόγο το ΠΑΣΟΚ να κρατά χαμηλούς τόνους σε κάτι τέτοιο. Το άσχημο για το ΠΑΣΟΚ είναι πως κανείς δεν έχει ανάγκη να μάθει τώρα το πρόγραμμά του. Αυτό υλοποιείται ήδη και από τη θέση της αντιπολίτευσης. Με το χέρι βοηθείας που δίνει καθημερινά και στην κυβέρνηση της ΝΔ και -το σημαντικότερο - στο μεγάλο κεφάλαιο.

Διέξοδος; Εστω και τώρα, να κυριαρχήσει το μόνο ασφαλές κριτήριο που δε χωράει στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης: Το ταξικό!


ΕΚΤΟΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΜΑΖΑΣ, ΕΝΤΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ: «Το ερώτημα που χρειάζεται επειγόντως να απαντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αν θα μιλήσει στα μεσοστρώματα (...) Αυτό το στρώμα ψηφοφόρων δεν προσεγγίζεται ούτε με απλοϊκές οξύτητες (...) ούτε με τις ακόμη απλοϊκότερες προσεγγίσεις που τώρα του εισηγούνται: Οτι για τους σημερινούς χρηματιστηριακούς κραδασμούς "φταίει η κυβέρνηση" (...) Τα μεσοστρώματα ζουν νωρίτερα από όλους την ανασφάλεια: Αλλος στο στεγαστικό του, ο δεύτερος στον κλονισμό της καλής δουλειάς του, ο τρίτος στο χαρτοφυλάκιό του. Νοιάξιμο χρειάζονται, δε μασάνε τον σανό της υπεραπλούστευσης. "Πρέπει" ο χώρος αυτός να χαριστεί πάλι στους απέναντι;» (ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στο ΒΗΜΑ).

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ: «Εμφανιζόμενος ο ίδιος, αλλά και η ΝΔ, ως ο εκφραστής των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, τοποθετείται στο πολιτικό κέντρο και ωθεί τον κ. Γ. Παπανδρέου στα άκρα, αναγκάζοντάς τον να ακολουθεί τακτικές πόλωσης και αρνητικό πολιτικό λόγο. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι κερδίζει κατά κράτος την ψήφο των σκεπτόμενων πολιτών και των δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας. Τέτοια εξέλιξη, όμως, σημαίνει ταυτοχρόνως ότι ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ εν πολλοίς μοιάζει πλέον με αυτόν του ΣΥΝ. Αυτό, όμως, είναι ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα. Διότι, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο μέγα ζήτημα της Παιδείας όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ταυτίζεται με τον κ. Α. Αλαβάνο, τότε γιατί ο πολίτης να επιλέξει τον πρώτο και όχι τον δεύτερο (...) Η παρουσία του ΣΥΝ γενικώς αποτελεί θέμα, διότι εάν δεν εισέλθει στη Βουλή ευνοείται το πρώτο κόμμα, εάν εισέλθει στερεί ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή φαίνεται να ευνοείται η Νέα Δημοκρατία» (ο Νίκος Τσούτσιας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «Η αλήθεια είναι ότι η νεοφιλελεύθερη νεοδημοκρατική πολιτική οδήγησε σε τραγικό αδιέξοδο την οικονομία, έως και σε αδυναμία να καταρτίσει προϋπολογισμό, που να καλύπτει έστω και μέρος των πρωθυπουργικών υποσχέσεων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ Η ΠΕΖΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Κονδύλι 80.000 ευρώ για ρεύμα σε μαντρί; Ασφαλώς! Και αυτό γίνεται. Αρκεί ο τσοπάνης να ασκεί επιρροή σε αρκετούς ψηφοφόρους...» (στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ να σπάσει τα δικομματικά δεσμά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι θα κρίνει την έκβαση των εκλογών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι «βουβές» εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κραυγές... και ψίθυροι

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Δωροδοκούν για να μη χάσουν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Από τη Δράμα το πρώτο μήνυμα ΝΙΚΗΣ

Η ΧΩΡΑ: «Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω»

ΕΘΝΟΣ: ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ για νέα Αλλαγή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Μαρκόπουλος στο Επικρατείας της ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ κι ο λαός στις παραλίες

Η ΑΥΓΗ: Κάλπη αγώνων

ΤΑ ΝΕΑ: «Κινούμενη βόμβα» ο Ζορμπάς λέει η ΝΔ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίσιμο τεστ για τις αγορές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η τόλμη του ποιητή...

«"Να ηττηθεί η ΝΔ και να χάσει ο δικομματισμός" ήταν το προεκλογικό σύνθημα που έριξε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην πολιτική αρένα (...) έστυβα το μυαλό μου για να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής. Ωσπου μου ήρθε η επιφοίτηση: νίκη του ΠΑΣΟΚ και είσοδο του κόμματός του στη Βουλή ζητά ο κ. Αλαβάνος (...) Με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, δηλαδή, ο δικομματισμός χτυπήθηκε στη ρίζα του! Τα θέλουν και τα λένε ή τους ξεφεύγουν... Θα επρόκειτο απλώς για άστοχη διατύπωση, αν δεν ήταν κακότεχνη μπαγαποντιά. Διότι ήττα του δικομματισμού μόνο από τον καταποντισμό και των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να προέλθει. Με ήττα της ΝΔ δε χάνει βέβαια ο δικομματισμός, απλώς κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Τι ονειρεύεται στην πραγματικότητα ο κ. Αλαβάνος; Πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, πλην όμως όχι αυτοδύναμη. Ωστε να παιχτεί πάλι το δυσοίωνο και κακοφορμισμένο χαρτί των δημοκρατικών συμπαρατάξεων και των κεντροαριστερών συνεργασιών. Ας είχε τουλάχιστον ο πρόεδρος του ΣΥΝ την τόλμη να δηλώσει ευθέως τον καημό του» (ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...και η ντρίμπλα της παλιάς καραβάνας

«Υπάρχει τώρα κάποιο από τα μικρά κόμματα που θα μπορέσει να χαράξει μια εναλλακτική δημοκρατική πολιτική δικαιωμάτων και να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων στην προοπτική μιας άλλης διακυβέρνησης; Το ΚΚΕ έχει μια δοσμένη πολιτική (...) και αυτό σημαίνει στασιμότητα (...) μένει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις τελευταίες εκλογές είχε επιτυχίες. Και αυτό το οφείλει στο ΣΥΝ που απέρριψε τη σοσιαλδημοκρατική του πλεύση (...) και είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι από τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΝ που κατά κανόνα δεν πληροφορούν, αλλά κάνουν πολιτική υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του ΣΥΝ» (ο Π. Κοροβέσης επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ