ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα - επαχθή - μέτρα ενόψει...

Η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέες ελαφρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, και να φορτώσει τα βάρη στους μικροϊδιοκτήτες, με την ενσωμάτωση όλων των φόρων μεταβίβασης ακινήτων σε έναν ενιαίο φόρο

Η φορολογική επίθεση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί... Ο επόμενος στόχος, ο οποίος - σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας αποτελεί την τρίτη φάση της «φορολογικής μεταρρύθμισης» - συνδέεται με ...διευθετήσεις που έχουν να κάνουν με τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Εννοείται πως και αυτές οι «διευθετήσεις» έχουν σαφείς φιλοεπιχειρηματικές προθέσεις, καθώς, με τη νέα φορολογική της παρέμβαση, η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση να καταργήσει το νόμο για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο νόμος αυτός, που εισήγαγε το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν το «φύλλο συκής», προκειμένου να δικαιολογηθεί η άγρια φορολογική επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων με κύριο στόχο την επίτευξη των κριτηρίων της ΟΝΕ.

Ο συγκεκριμένος νόμος - ο οποίος, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό - υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τον καθιέρωσε. Η υπονόμευση πήρε διάφορες μορφές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση υπονόμευσης του ΦΜΑΠ ήταν οι εξαιρέσεις δεκάδων περιπτώσεων, από τα πεδία εφαρμογής του (εκκλησιαστική περιουσία, βιομηχανικά γήπεδα κλπ.), που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σμίκρυνση και τη συρρίκνωση του εύρους του, ως προς το σύνολο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ομως, και η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε και αυτή το χεράκι της στην απαξίωση του ΦΜΑΠ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι όσοι εξακολουθούν να εμπίπτουν φέτος στις διατάξεις του ΦΜΑΠ - ίσως η τελευταία περίοδος εφαρμογής του - θα φορολογηθούν με τις παλιές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες που ισχύουν από το Φλεβάρη του 2007. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη χαριστική ρύθμιση, η οποία αφορά περίπου 10.000 περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών, οι οποίοι τελικά θα πληρώσουν περίπου 30% λιγότερο φόρο από αυτόν που θα πλήρωναν, αν η περιουσιακή τους κατάσταση υπολογιζόταν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι γαλαντομίες, όμως, προς τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου δε σταματούν εδώ. Το υπουργείο Οικονομίας προωθεί τη μετακύληση της επιβάρυνσης από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προς ΟΛΟΥΣ τους κατόχους ιδιοκτησίας γενικώς... Μικρούς και μεγάλους.

Τους σχεδιασμούς αυτούς υπηρετεί η ενσωμάτωση όλων των σημερινών νόμων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, σε έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και θα καλύπτει όλες τις μορφές ακίνητης περιουσίας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί έως σήμερα, αν στο εύρος του νόμου συμπεριληφθούν και τα αγροτεμάχια.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει προτάσεις του παρελθόντος, καθώς την πατρότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων τη διεκδικεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος και την είχε πρωτοεμφανίσει το 2002. Και δεν είναι βέβαια καθόλου παράξενο ότι η μια κυβέρνηση υλοποιεί και νομοθετεί προτάσεις της προηγούμενης, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, τουλάχιστον από το 1990 και μετά, ακολουθούν και εφαρμόζουν κοινή φορολογική πολιτική. Μια πολιτική που είναι εγκεκριμένη και νομιμοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, παρακολουθεί και ελέγχει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών - μελών.

MARFIN INVESTMENTS GROUP
Ελέγχει ήδη το 57,858% των μετοχών της VIVARTIA

Διαψεύδει η FOURLIS AE τα περί συζητήσεων με την MIG

Συνεχίζει η Marfin Investments Group (MIG) να διευρύνει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της VIVARTIA, με την απόκτηση όλο και περισσότερων μετοχών. Την περασμένη Παρασκευή, 20 του Ιούλη, το ποσοστό της έφτασε στο 57,858% με την εξαγορά ακόμη 2.979.169 μετοχών ή ποσοστού 4,064%. Η τιμή κτίσης ανά μετοχή κυμάνθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, μεταξύ 24,92 και 25 ευρώ.

Στο μεταξύ, η FOURLIS AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, απαντώντας σε δημοσιεύματα, «διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη οιωνδήποτε συζητήσεων με την MIG. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει εκ μέρους των βασικών μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας για αλλαγή του μετοχικού και διοικητικού σχήματος».

Εξάλλου η MIG, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, δηλώνει ότι «δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό των ποικίλων πληροφοριών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας», ενώ θα δημοσιοποιεί πληροφορίες μόνο για «γεγονότα ή καταστάσεις που εύλογα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

«ΑΘΗΝΑ» - ΑΔΕΔΥ
Συνεργασία για ψηφιακές τεχνολογίες στο Δημόσιο

Συμφωνία συνεργασίας, για την «εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογικής καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση», υπέγραψαν χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης το ερευνητικό κέντρο «ΑΘΗΝΑ» (εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης) και το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» της ΑΔΕΔΥ. Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων.

Το «ΑΘΗΝΑ» διαθέτει πέντε ειδικευμένα ινστιτούτα και τρεις μονάδες και αναπτύσσει ολοκληρωμένα συστήματα με ψηφιακή τεχνολογία, κάποια από τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο Δημόσιο, όπως είπε ο Δ. Σιούφας. Το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» θα συνεργαστεί στο σχεδιασμό και την προώθηση των συστημάτων αυτών στο Δημόσιο και στη χρήση τους από τους δημόσιους υπάλληλους. Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, που επισήμανε ότι μπροστά στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης δεν πρέπει να διαμορφωθεί μια κατηγορία περιθωριοποιημένων εργαζομένων, που θα προστεθεί στις ήδη πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ωθείται σε αυτές με κίνητρο τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και τις πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου για μια δημόσια διοίκηση πιο ικανή στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών. Οπότε και η ανάγκη μετατρέπεται σε «φιλοτιμία» και διανθίζεται με αναφορές για την «εξυπηρέτηση του πολίτη», ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εξυπηρετούμενοι από αυτούς «βράζουν» στο ίδιο καζάνι της εκμετάλλευσης.

ΔΕΗ - ΚΟΝΤΟΥΡ ΓΚΛΟΜΠΑΛ
Διεκδικούν μονάδα στην ΠΓΔΜ

Εντός λίγων ημερών, και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της ΠΓΔΜ για την εταιρεία στην οποία θα πουληθεί μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 220 MW, καύσης πετρελαίου, για την οποία η «Contour Global» από κοινού με τη ΔΕΗ έκαναν προσφορά εξαγοράς.

Η προσφορά των δύο εταιρειών έφτασε τα 69 εκατ. ευρώ, με ελάχιστη απαίτηση από το σκοπιανό δημόσιο τα 38 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την απαίτηση του διαγωνισμού για την κατασκευή, επιπρόσθετα, ακόμη μίας μονάδας 300 MW, οι δυο εταιρείες δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία μονάδας 600 MW με καύση άνθρακα. Στο διαγωνισμό μετείχαν επίσης η καναδική εταιρεία HATCH και οι αυστριακές EVN και VERBUN.

ΕΦΕΤ
Συλλέγει τους «ισχυρισμούς υγείας»

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον ΕΦΕΤ, για τη διαμόρφωση του ελληνικού Καταλόγου «ισχυρισμών υγείας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού που απευθύνεται στις επιχειρήσεις τροφίμων. «Ισχυρισμοί υγείας» είναι «κάθε ισχυρισμός που δηλώνει, υπονοεί ή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατηγορίας τροφίμων, τροφίμου ή συστατικού του και της υγείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες μόνο εφόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Κανονισμού 1924/2006 ΕΚ, άρθρο 13.

Ο Κανονισμός ορίζει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν στην Κομισιόν έναν κατάλογο με τους ισχυρισμούς που εμπίπτουν στο άρθρο 13. Με τη σειρά της η Κομισιόν, αφού διαβουλευτεί «με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία και είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των ισχυρισμών, και σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, θα θεσπίσει κοινοτικό κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που εμπίπτουν στο άρθρο 13 του Κανονισμού καθώς και όλους τους αναγκαίους όρους για τη χρήση αυτών».

Στην Ελλάδα, οι ισχυρισμοί που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα θα συγκεντρωθούν από τον ΕΦΕΤ με καταληκτική ημερομηνία 2 του Νοέμβρη 2007. Ισχυρισμοί που έχουν να κάνουν με τρόφιμα ειδικής διατροφής και συμπληρώματα διατροφής θα υποβάλλονται στον ΕΟΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ