ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
Προώθηση του «ρόλου» στα Βαλκάνια

Προασπίζεστε την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας(!), είπε στους εκεί Ελληνες στρατιώτες

Το «σημαντικό ρόλο» που επιδιώκει να παίξει η εγχώρια πλουτοκρατία στα Βαλκάνια θέλησε να προωθήσει ο Κ. Καραμανλής με τη χτεσινή επίσκεψή του στο Σαράγεβο, εγκαινιάζοντας για το σκοπό αυτό κρατικά κτίρια που ανακαινίστηκαν με λεφτά του ελληνικού δημοσίου.

Στην πρωτεύουσα του διεθνούς προτεκτοράτου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ελληνας πρωθυπουργός εγκαινίασε «το κτίριο των Κοινών Θεσμών», που ανακατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε 13,5 εκατ. ευρώ, ποσό που κάλυψε το 80% του συνολικού κόστους του έργου, ενώ ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή του νοσοκομείου «Κάσιντολ» με 1,2 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ...με όλα τα μέσα: «Η Ελλάδα υποστηρίζει με όλα τα μέσα - πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά - την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ως εγγύηση για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερο αποκαλυπτικός όμως ήταν στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους Ελληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο Μπούτμιρ, έδρα του ελληνικού αποσπάσματος της EUFOR. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «έναν πολύ σημαντικό διεθνή ρόλο στα Βαλκάνια» που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, εννοείται στο πλαίσιο της «σταθερότητας» και της «ειρήνης» που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ. Δε δίστασε όμως να υποστηρίξει ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία έχει στόχο την υπεράσπιση της «εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας»! Είπε χαρακτηριστικά: «Αν στα Βαλκάνια υπάρχει αστάθεια και εστίες κρίσεων, είναι σαφές ότι αυτό επηρεάζει και τη χώρα μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης περιοχής». Συνεπώς, συνέχισε, «η αποστολή που εσείς επιτελείτε ουσιαστικά αφορά στην προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής υπερηφάνειας της χώρας μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι εδώ που βρίσκεστε υπηρετείτε πρώτα απ' όλα την Ελλάδα. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είμαστε υπερήφανοι για τα στελέχη μας, που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο»!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αναψε πράσινο για «ευρωσύνταγμα» και διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησαν και επίσημα χτες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για τη Νέα Συνθήκη της Ευρώπης, που έρχεται να αντικαταστήσει το δις απορριφθέν «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Οι καινοτομίες της «Νέας Συνθήκης» περιορίζονται μόνο στην ονομασία, καθώς διατηρεί το ίδιο περιεχόμενο με το «ευρωσύνταγμα», του οποίου η απόρριψη στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας έθεσε την Ευρώπη σε διετή περίοδο περισυλλογής. Διατηρεί τις βασικές γραμμές, που εξασφαλίζουν στις Βρυξέλλες πλήρη ελευθερία επιβολής των αντιλαϊκών - αντιδραστικών πολιτικών της.

Οι συνομιλίες στη διακυβερνητική επιτροπή, που άρχισαν χτες, βάσει του χρονοδιαγράμματος πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβρη και η Συνθήκη να έχει επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια και όχι σε δημοψηφίσματα - καθώς αυτά αποδείχτηκαν καταστροφικά για την ΕΕ - τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη μέχρι το καλοκαίρι του 2009, πριν τις ευρωεκλογές.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, άναψαν και το πράσινο φως για τη συμφωνία της μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων των επιβατών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η εν λόγω συμφωνία είχε υπογραφεί, αρχικά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουάσιγκτον, για να ακυρωθεί στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όχι εξαιτίας της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά λόγω «λανθασμένης νομικής βάσης»...

Μία συμφωνία που όπως και η προηγούμενη προβλέπει την εντός 15 λεπτών από την απογείωση του αεροσκάφους μεταβίβαση 19 προσωπικών δεδομένων - που συνέπτυξαν στις γραμμές τους τα 34 που ήταν πριν - μεταξύ των οποίων ταξιδιωτικές λεπτομέρειες, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, αριθμοί καρτών, ακόμα και πλαισίου των αυτοκινήτων των επιβατών, καθώς και μία σειρά ακόμα αυστηρώς προσωπικών πληροφοριών.

Τα στοιχεία θα διατηρούνται για επτά χρόνια και οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά και σε άλλες χώρες που το επιθυμούν και «κρίνεται σκόπιμο»...

Η συμφωνία αυτή, που θα δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, θεωρείται απαραίτητη, εξαιτίας της «τρομοκρατικής απειλής» και θα ισχύσει για τα επόμενα εφτά χρόνια, οπότε και θα επανεξεταστεί, ανάλογα με τα τότε δεδομένα...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργανώνει σήμερα στις 8 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου, η ΕΔΥΕΘ. Τριάντα τρία χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να παίζουν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος του κυπριακού λαού, σημειώνει η ΕΔΥΕΘ στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

Η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ότι τριάντα τρία χρόνια μετά, το «δεν ξεχνώ» δεν έχει μόνο το περιεχόμενο της καταδίκης εκείνης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, «... αποκτά νέο νόημα, απόρριψης των τετελεσμένων, των εκβιαστικών διλημμάτων και των λύσεων με το "πιστόλι στον κρόταφο", που αγνοούν τη θέληση των λαών. Το συντριπτικό ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι λαοί δεν αποδέχονται λογικές υποταγής. Παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχεια της πάλης του κυπριακού λαού, καθώς και όλων των λαών της περιοχής και παντού στον κόσμο, ενάντια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, για ένα κόσμο ειρήνης, φιλίας και δικαιοσύνης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εξήγγειλε την υποψηφιότητά του ο Τ. Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε χτες το βράδυ στις 9 την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Φλεβάρη, καλώντας τους πολίτες να τον υποστηρίξουν για να συνεχίσει τη διακυβέρνησή του για άλλα πέντε χρόνια.

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου έγινε με εικοσάλεπτο διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της Κύπρου. Στο διάγγελμά του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη διαχείριση του Κυπριακού και στην εσωτερική διακυβέρνηση, λέγοντας ότι η υποψηφιότητά του είναι έκφραση της θέλησης του λαού για ασφαλή πορεία στο μέλλον, με βάση τα όσα έχουν επιτευχθεί.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή σώθηκε η Κύπρος και πρόσθεσε ότι κατάφερε να μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί διεθνώς εναντίον της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι κατάφερε να δημιουργηθεί μια νέα βάση για λύση του Κυπριακού, που θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

«Απευθύνομε σε σας να με στηρίξετε για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την τριμερή συνεργασία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και απευθύνθηκε προς τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ για υποστήριξη, λέγοντας ότι «με τους φίλους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ θα δώσουμε και άλλους αγώνες». Τέλος, είπε ότι δεν κινείται από προσωπική φιλοδοξία και ότι η μόνη του φιλοδοξία είναι η προκοπή του τόπου και μια λύση του Κυπριακού, η οποία να αξίζει στον τόπο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - Β. ΜΑΡΤΕΝΣ
Οικουμενικό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Την αποδοχή της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου ζητούν από την Τουρκία, με κοινή τους έκκληση μία μέρα μετά τις εκλογές και το θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βέλγος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός καταδίκασαν την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία, όπως τόνισαν, αποτελεί παρέμβαση σε ζητήματα καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα και προσπάθεια να υπονομευτεί ο θρησκευτικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην κοινή τους δήλωση Ντόρα Μπακογιάννη και Βίλφριντ Μάρτενς αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση αυτή - στο μέτρο που παρεμβαίνει σε θέματα καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα, και σε μια προσπάθεια να μειώσει το θρησκευτικό ρόλο του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφαίνεται επί του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη, που ηγείται της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκόσμια, από τον 6ο αιώνα μ.Χ.»

Στη δήλωση επίσης υπογραμμίζεται η σημασία των περιουσιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην κοινή δήλωση εκφράζεται επίσης η ελπίδα για απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων», σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην κοινή δήλωση εκφράζεται, τέλος, η υποστήριξη στη συνέχιση και διεύρυνση του διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ