ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πύρρειος» νίκη Ερντογάν

Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές

Οι εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή σημείωσαν μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων

Associated Press

Οι εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή σημείωσαν μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με ιδιαίτερη πόλωση και με την αποχή να περιορίζεται στο ελάχιστο, διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, που ανέδειξαν πρώτο για δεύτερη φορά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (ΑΚΡ) υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 46,6%, ενισχυμένο κατά 12,38% και εκλέγει 340 βουλευτές. Δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), υπό τον Ντενίζ Μπαϊκάλ με 20,85%, εκλέγοντας 112 βουλευτές και τρίτο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με 14,29% και 71 βουλευτές. Εκλέγονται, επίσης, περίπου 20 βουλευτές του Κόμματος για Δημοκρατική Κοινωνία, που κατέβηκαν ως «ανεξάρτητοι» και εκπροσωπούν κατά βάση την κουρδική κοινότητα της χώρας.

Μικρή άνοδο, μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, αποκλεισμού από τα ΜΜΕ, είχε το ΚΚ Τουρκίας, που κατέγραψε ποσοστό 0,22% και 77.657 ψήφους.

Το ΑΚΡ λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν εξασφαλίζει ωστόσο και τη βιωσιμότητά της. Δεδομένης της εισόδου τρίτου κόμματος στο Κοινοβούλιο και την αύξηση των «ανεξάρτητων», από εννέα, σε 27, μειώνεται το αντίκρισμα του αποτελέσματος σε έδρες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης, που έχει να αντιμετωπίσει την απαίτηση της παρουσίας των 2/3 των βουλευτών στην εκλογή προέδρου, το οποίο και δε συγκεντρώνει.

Απρόβλεπτες επ' αυτού θεωρούνται οι κινήσεις του Ερντογάν, που κέρδισε την αμέριστη εμπιστοσύνη και παρασκηνιακή συμπαράσταση της ΕΕ, αλλά και τη συναίνεση των ΗΠΑ, που του έδωσαν τη νίκη. Η έκβαση, όμως, των εκλογών θα κριθεί τελικά από το αν θα επιλέξει μία «συμβιβαστική λύση», για τον προεδρικό θώκο, ή θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Γκιουλ, καθώς και το ποια στάση θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι, 24 ώρες μετά τις εκλογές, ο Ντ. Μπαϊκάλ δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση για τα αποτελέσματα και τις μετέπειτα κινήσεις του κόμματός του.

Ωστόσο, υπάρχει και το τρίτο σενάριο, που προβλέπει την επιλογή ενός προσωρινού προέδρου, έως ότου λάβει χώρα η συνταγματική μεταρρύθμιση και η «λύση» έρθει με την απευθείας εκλογή από τη βάση...

Στήριξη Ερντογάν

Δηλώσεις συγχαρητηρίων, για τη «δημοκρατική» διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών, που αμφισβητείται κατ' αρχήν από το άκρως αντιδημοκρατικό σύστημα του ορίου του 10% για την εκλογή βουλευτών, έκαναν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, με το Βατικανό και αξιωματούχους άλλων κυβερνήσεων να ακολουθούν...

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δε δύναται να αμφισβητηθεί από το στρατό. Συγχαρητήρια στον Ρ. Ερντογάν έσπευσε να δώσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο ισχυρότερος υποστηρικτής του στο ευρωενωσιακό παρασκήνιο, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, χαιρέτισε το αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια από την κυβέρνηση

Την ελπίδα η Τουρκία να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που τελικά οδηγεί στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Θέλω πρώτα από όλα να συγχαρώ τον φίλο πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν για την επιτυχία στις χθεσινές εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι το χθεσινό αποτέλεσμα θα συμβάλει ώστε η Τουρκία να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εντονότερους ρυθμούς τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και βέβαια την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, η οποία σημείωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια σταθερή δημοκρατική και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη κυβέρνηση.

  • Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο Κυπριακό από το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Δε θα ήταν υπεύθυνο, είπε, «να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά ό,τι και να γίνει, σίγουρα θα έχει αντανάκλαση στο Κυπριακό».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ GUE - NGL
Απαράδεκτη η απαγόρευση επίσκεψης στους 5 Κουβανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΒΑΝΑ.--

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής Βίλι Μέγιερ την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγορεύσει σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, οι οποίοι βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν αντικουβανικές ομάδες που στόχο είχαν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα.

Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας και Πράσινης Αριστεράς (GUE-NGL), της οποίας αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή του Γιώργου Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ζήτησε την επίσκεψη, υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή «παραβιάζει τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες, συμπεριλαμβάνοντας και την απομόνωση». Η δικαιολογία της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ότι «δε γνωρίζονταν προσωπικά πριν την κράτηση»(!) κάτι που η GUE-NGL χαρακτηρίζει απαράδεκτη και επιβεβαιώνει «το πολιτικό κίνητρο που βρίσκεται πίσω από τη φυλάκιση των πέντε Κουβανών».

Καταλήγοντας ο Β. Μέγιερ καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, το συνδικαλιστικό κίνημα και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταδικάσουν αυτή τη νέα προβοκατόρικη πράξη των ΗΠΑ, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πέντε Κουβανούς και να επιμείνουν στην απαίτηση της άμεσης απελευθέρωσής τους».

Εφθασε στην Κούβα το 18ο Καραβάνι Φιλίας

Στο μεταξύ, το 18ο Καραβάνι Φιλίας με την Κούβα έφθασε την περασμένη Πέμπτη στο Νησί της Επανάστασης αφού διέσχισε σε δύο βδομάδες 127 πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ και συγκέντρωσε 90 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για την Κούβα, αψηφώντας τον αποκλεισμό που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση. Τα μέλη του Καραβανιού Φιλίας ξεκίνησαν την Κυριακή ένα πρόγραμμα συναντήσεων και επισκέψεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Με το βλέμμα στο Κόσσοβο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το καθεστώς του Κοσσόβου και η προώθηση της δημιουργίας ενός προτεκτοράτου, ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων χτες, στις Βρυξέλλες, ενώ αναφορές έγιναν τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την κατάσταση στην Αφρική.

Ξεκινώντας από το Κοσσυφοπέδιο οι «27» υπουργοί Εξωτερικών τείνουν υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο θα αναπτυχθεί «ευρωπαϊκή εγγυητική στρατιωτική δύναμη», αντικαθιστώντας αυτή των ΗΕ. Από ελληνικής πλευράς, η ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, περιόρισε τις ανησυχίες της στο ότι δεν πρέπει να προδικάσουμε «εξ αρχής το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα προς τη μια ή την άλλη πλευρά».

Εν τω μεταξύ, συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναμενόταν αργά χτες στην Ουάσιγκτον μετά την απόφαση να μεταφερθούν οι συζητήσεις για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Η συνάντηση αυτή έρχεται και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει απόφαση για τις 28 Νοέμβρη, ως πιθανή μέρα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Πάντως, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς με την Αμερικανίδα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.

Για τα άλλα θέματα

Σήμερα, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την κοινή θέση των «27» για την ΠΓΔΜ, με την Ελλάδα, να σημειώνει την «αναγκαιότητα» ύπαρξης σχέσεων «καλής γειτονίας»...

Οσον αφορά στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο επανέλαβε τη στήριξή του στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς και τη διορισμένη κυβέρνηση Φαγιάντ. Καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της δύναμης της UNIFIL στο Λίβανο, δηλώνοντας «ανησυχία» για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσε σε αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης.

Τέλος, το Συμβούλιο εξέτασε το ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο Τσαντ και το Νταρφούρ, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα πλέον την πρόθεση επέμβασης στην αφρικανική ήπειρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Πιθανή» εκτίμησε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Γκόρντον Μπράουν δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο, κάποια στιγμή, να υπάρξει και «στρατιωτική επίθεση». Οι δηλώσεις του, πάντως, αποτελούν παραφωνία στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί μετά τη βελτίωση της συνεργασίας της Τεχεράνης με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- 35 ισλαμιστές και 2 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές μάχες, που σημειώθηκαν χτες στο Β/Δ Πακιστάν και ακόμα πέντε παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας, στην ίδια περιοχή.

ΡΩΜΗ.-- Πτώση αεροσκάφους «καναντέρ» σημειώθηκε στην περιοχή Αμπρούζο της Ιταλίας, καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει στην κατάσβεση μιας από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους χειριστές του και να τραυματιστεί σοβαρά ο δεύτερος.

ΣΟΦΙΑ.-- Χίλιες πεντακόσιες δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 7.000 στρέμματα δάσους, αλλά και είκοσι σπίτια στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη χώρα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στη Ρουμανία λόγω του καύσωνα. Συνολικά 670 άνθρωποι κατέρρευσαν στους δρόμους, ενώ τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις στήθηκαν σκηνές για την παροχή βοήθειας και την προμήθεια νερού.

ΜΟΣΧΑ.-- Η αντίδραση της Βρετανίας να απελάσει 4 Ρώσους διπλωμάτες μετά την άρνηση της Ρωσίας να εκδώσει το βασικό ύποπτο στην υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο ήταν «απολύτως αβάσιμη, ανάρμοστη, αδικαιολόγητη και τα κίνητρά της είναι πολιτικά», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Αλεξάντρ Ζβιαγκιντσόφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ