Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007 - αριθ. φύλλου: 9845

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
Η κοινωνία
πηγή,
έμπνευση, συνομιλητής

Από συναυλία του στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» της Νίκαιας
Από συναυλία του στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» της Νίκαιας
Δημιουργός που έχει γράψει τις δικές του ανεξίτηλες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από εξαιρετικούς κύκλους τραγουδιών, ο Χρήστος Λεοντής επιστρέφει στη δισκογραφία, δεκατρία χρόνια μετά, μ' έναν «Ερωτα Αρχάγγελο». Αντιδρώντας σ' ένα σύστημα, που γεννά σκουπίδια και έχει ισοπεδώσει μουσικές, ο συνθέτης ηχογράφησε μόνος του και κυκλοφόρησε, με συμπαραστάτη το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος», τον καινούριο κύκλο τραγουδιών του, σε στίχους Δημήτρη Λέντζου. Στη συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», μιλά για τις εταιρείες που «ό,τι σπείρανε θερίζουν» και για τον καλλιτέχνη που πρέπει «να μπει μέσα στον προβληματισμό του ανθρώπου, να συμπαρασταθεί στην αγωνία και στον αγώνα του για επιβίωση. Να του δώσει ένα αποκούμπι μέσα από τη δουλιά του».


ΣΕΛ.  4   -   5


ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
«Στρατηγός» του προλεταριάτου

«Στις 6 Αυγούστου 1895, γυρίζοντας από τη μεγάλη γιορτή των συντεχνιών στη Βρέμη, βρήκα στο αναλόγιό μου στο γραφείο της σύνταξης το θλιβερό τηλεγράφημα: "Ο Στρατηγός πέθανε χτες τη νύχτα 10.30, καμιά προθανάτια αγωνία, χωρίς αισθήσεις από το μεσημέρι. Παρακαλούμε ενημερώστε το Στρατιώτη και τον Ζίνγκερ". Είχε πέσει σαν δέντρο που το κόβουν, ο γιγάντιος ήρωας του πνεύματος που είχε θεμελιώσει μαζί με το Μαρξ τον επιστημονικό σοσιαλισμό»...


ΣΕΛ.  11   -   14
ΓΡΑΜΜΟΣ
Το βουνό μας δεν προσφέρεται για «σαλέ»

Τρεις βδομάδες μετά την πυρκαγιά που τον έκαιγε, αυτός ο περήφανος και ζωογόνος ορεινός όγκος, που «φιλοξένησε» και προστάτευσε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που έκρυβε στα «σπλάχνα» του άγρια ομορφιά, παρθένα βλάστηση, και κάθε του γωνιά ήταν συνδεδεμένη με το μεγαλείο του ανθρώπου και της φύσης, στέκει σήμερα βαριά «λαβωμένος».


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ενα αυτί για το χωροχρόνο

Τα πάλσαρ ίσως προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ