Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2007 - αριθ. φύλλου: 9839

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ»
Δικομματισμού «σύμπραξη» με τους επιχειρηματίες

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Η γενικότερη ταύτιση πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκεται στα «καλύτερά» της στον τομέα του πολιτισμού. Είναι αξιοσημείωτος ο «αγώνας δρόμου» των δύο αυτών κομμάτων να εφαρμόσουν πρώτοι και καλύτερα τις εντολές του κεφαλαίου έτσι όπως αυτές «κωδικοποιούνται» σε επίπεδο ΕΕ.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια μάλιστα και κυρίως μετά την υιοθέτηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, αυτή η ταύτιση προκύπτει ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής. Αποτέλεσμα το οποίο είναι αναμενόμενο, αφού ο δικομματισμός πρωτοστατεί στη συγκρότηση της «πολιτιστικής» πολιτικής της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των διαπιστώσεων είναι ο τομέας της λεγόμενης «πολιτιστικής χορηγίας», ο οποίος αναδεικνύεται σε βασικό κομμάτι της πολιτιστικής πολιτικής από την πλευρά της οικονομικής της διαχείρισης. Τα δύο κόμματα, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση, «αλληλοσυμπληρώνονται» και σε αυτό το σημείο με αξιοσημείωτη συνέπεια και συνέχεια.


ΣΕΛ.  4  -  5


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Ποιητής της ελευθερίας

Μικρό αφιέρωμα με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, για το έργο και την προσωπικότητα του «ψάλτη της ελευθερίας και γενάρχη του νεοελληνικού πνευματικού πολιτισμού».


ΣΕΛ.  3
ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Στην επιχειρηματική εκμετάλλευση

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος του καύσωνα διάλεξε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος να υπογράψει την απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων με σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, με πληρωμή, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν δωρεάν από το κράτος.


ΣΕΛ.  20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ακούγοντας με τα... μάτια

Για να αντιληφθούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει ως σύνολο, οι πέντε αισθήσεις μας πρέπει να λειτουργήσουν ομαδικά μέσα στον εγκέφαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν να συγχωνευτούν η μία με την άλλη.


ΣΕΛ.  7
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τι ποδόσφαιρο και για ποιον;

Ο «μονόδρομος» του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου οδήγησε σε κέρδη τους επιχειρηματίες και αδιέξοδα το κάποτε λαϊκό αυτό άθλημα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Χρειάζεται η δημιουργία κινήματος που θα τον επιβάλει.


ΣΕΛ.  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ