ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα για την προστασία πυροσβεστών και δασών

Την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

ICON

Την άμεση δημιουργία επαρκώς εξοπλισμένου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, την κατάργηση της δασοκτόνας νομοθεσίας, αλλά και την προστασία των πυροσβεστών, ζητά από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους πυροσβέστες και στον ελληνικό λαό - τονίζει συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ - η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της για το θάνατο των τριών πυροσβεστών στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντάς τον ατύχημα.

Ομως ο θάνατος των πυροσβεστών, που οφείλεται στην καταπόνησή τους εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, στην εποχικότητά τους και τον κατακερματισμό της δασοπροστασίας, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το δάσος στο οποίο επιχειρούν, και στη συνολικότερη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ατύχημα, αλλά έγκλημα με ηθικό αυτουργό την κυβερνητική πολιτική».

Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να προστατέψουν στοιχειωδώς τα δάση, τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών - καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ - ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  • Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, επαρκώς εξοπλισμένος και στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.);
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να καταργηθεί ολόκληρη η δασοκτόνα νομοθεσία και να θωρακιστούν νομοθετικά τα δάση, αλλά και για να προστατέψει τα δάση από τους διάφορους καταπατητές, καθώς και τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών;
Σημαντικές ελλείψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Πυροσβεστική, υπάρχουν σήμερα 3.740 κενά στις οργανικές της θέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι αρκετό το προσωπικό στα στάδια εκείνα της φωτιάς που χρειάζονται εναλλαγές στις βάρδιες. Ετσι, πυροσβέστες μένουν στην πυρκαγιά 15-20 ώρες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Παράλληλα, πολλά κλιμάκια στελεχώνονται από το μισό ή και λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο, ενώ οι πυροσβέστες υποχρεώνονται σε πρόσθετη υπηρεσία με τη μορφή επιφυλακής χωρίς συμβάντα. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 100.000 αδιάθετα ρεπό.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
Ανυπολόγιστη καταστροφή

Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ

Περίπου 3.000 στρέμματα καμένης γης, κυρίως πευκοδάσους, άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Σκιάθο, που εκδηλώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης και που, αν και τέθηκε υπό έλεγχο αφού κόπασαν οι άνεμοι, ο φόβος αναζωπύρωσης ήταν ορατός και χτες. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Παναγιάς Κουνίστριας και γρήγορα επεκτάθηκε σε έκταση πολλών χιλιομέτρων, απείλησε κατοικημένες περιοχές στην Αγία Παρασκευή, όπου κάηκαν τρία σπίτια, τον Τρούλο και τον Κολιό. Οσον αφορά στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί - τουλάχιστον επισήμως - ενώ και χτες άλλοι υποστήριζαν ότι ξεκίνησε από τη χωματερή και άλλοι από σημείο που βρίσκεται κοντά σ' αυτή.

Τη δασοκτόνα πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής, καθώς και οι Απ. Νάνος και Μ. Τσιώνας, μέλη του Γραφείου της ΝΕ. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στο καταστροφικό έργο των πυρκαγιών στη Σκιάθο και στο Νότιο Πήλιο, που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δασικής έκτασης, αγροτικών καλλιεργειών, περιουσίες κ.ά., επισημαίνοντας ότι αναδεικνύει το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών εκφραστών τους, που αφήνουν το φυσικό πλούτο της χώρας στο έλεος των πυρκαγιών.

Κατήγγειλαν επίσης την πολιτική του δικομματισμού και στο θέμα αυτό, η οποία αποβαίνει σε βάρος του λαού και προς όφελος όσων κερδοσκοπούν από την εμπορευματοποίηση της γης. Χαρακτήρισαν ως εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες για την πρόκληση των πυρκαγιών».

Καταλήγοντας, κάλεσαν το λαό της περιοχής να αγωνιστεί για τη λήψη μέτρων προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από αυτή την πολιτική και να την τιμωρήσει στις ερχόμενες εκλογές, καταψηφίζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, στην πρόταση του οποίου βρίσκεται και η διέξοδος για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιδασική πολιτική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ την Τρίτη. Συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα την Πέμπτη

Με κεντρικό σύνθημα «Ο λύκος δεν μπορεί να φυλά τα πρόβατα. Εξω οι επιχειρήσεις από τα δάση», η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και δεκάδες ταξικά κλαδικά συνδικάτα της πόλης, καλούν «όλους τους εργαζόμενους, το λαό του Λεκανοπεδίου που αγανακτούν με την εμπρηστική πολιτική και τους δασοκτόνους νόμους, που οργίζονται με τους καταπατητές», να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 19 Ιούλη, στις 8 το βράδυ (θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα). Να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει στα χέρια τους, ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους τραπεζίτες και τους άλλους επιχειρηματίες «που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τα δάση και τα βουνά όπως και τόσα άλλα φιλέτα μέχρι τώρα».

Το κάλεσμα συνυπογράφουν τα σωματεία: Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ηλεκτρολόγων, Ιδιωτικών Κλινικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, Κλωστοϋφαντουργών, Λιθογράφων, Λογιστών, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ξύλου, Οδοντοτεχνιτών, Οικοδόμων, Προπονητών και Γυμναστών, Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων Ποτών, Φαρμάκου και Χαρτεργατών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση μαζική διαμαρτυρίας - καταγγελίας για την εμπρηστική αντιδασική πολιτική, την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο ΥΠΕΧΩΔΕ (οδός Χαριλάου Τρικούπη 182).

Με τις πρωτοβουλίες τους, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι άλλοι μαζικοί φορείς εκφράζουν τη βαθιά θλίψη για τον χαμό των τριών εποχικών πυροσβεστών και τον τραυματισμό ενός τέταρτου στην ώρα του καθήκοντος. Επίσης μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λεκανοπέδιο, καλούν το λαό σε αγώνα για:

  • Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή και ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων δασικών περιοχών της Αττικής (Υμηττός, Πεντέλη, Ποικίλο Ορος Αιγάλεω).
  • Αμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα στην περιοχή της Πάρνηθας για την αποφυγή άλλων τραγωδιών.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνητά μέσα, κυρίως επίγεια, όπως πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.
  • Αμεση κήρυξη όλων ως αναδασωτέων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και με λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρικής προστασίας.
  • Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων της Αττικής.
  • Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων.
  • Επαναλειτουργία με αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης των δασικών εκτάσεων.
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση για την προστασία.
Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 19 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Δικομματική επιχείρηση συγκάλυψης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Μαίνεται η δικομματική κοκορομαχία πάνω στα αποκαΐδια των δασών της χώρας που πυρπολήθηκαν από την εμπρηστική πολιτική, που, σε συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει και η ΝΔ. Η αντιπαράθεσή τους ακριβώς αυτό προσπαθεί να συγκαλύψει, αναδεικνύοντας σαν τις αιτίες των καταστροφών, που κόστισαν και σε ανθρώπινες ζωές, επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις καιρικές συνθήκες, τη διαχείριση κλπ.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις πυρκαγιές και τη δικομματική αντιπαράθεση σε σχέση μ' αυτές:

«Η επιμονή της κυβέρνησης να χρεώνει τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές και τους νεκρούς δασοπυροσβέστες στις καιρικές συνθήκες, καθώς και οι αντιπολιτευτικές διακηρύξεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που περιορίζουν το θέμα στα ζητήματα διαχείρισης, συνιστούν επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και γι' αυτό. Για να προστατέψει τα δάση και το περιβάλλον, πρέπει να δράσει και να καταψηφίσει την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη και το περιβάλλον, που αποχαρακτηρίζει τα δάση και επιβραβεύει τους καταπατητές, που καταστρατηγεί και διαλύει τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση για λόγους κόστους. Για την πολιτική που διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες για τους λίγους δασοπυροσβέστες σε σύγκριση με τις ανάγκες, ρίχνοντάς τους χωρίς εξοπλισμό και εκπαίδευση στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πολιτική που εκμεταλλεύεται την εργασιακή ανασφάλεια που δημιουργεί στους εργαζόμενους το απαράδεκτο καθεστώς της εποχιακής απασχόλησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ