ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Επί ποδός πολέμου το λαϊκό κίνημα

Από τις διαδηλώσεις στην Αρεκίπα, πόλη των Ανδεων
Από τις διαδηλώσεις στην Αρεκίπα, πόλη των Ανδεων
ΛΙΜΑ.--

Χιλιάδες δάσκαλοι που συνεχίζουν τις απεργία επ' αόριστον εδώ και δέκα μέρες έχοντας στο πλευρό τους και εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Περού (CGTP) και για τέταρτη μέρα συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία Πλάσα 2 ντε Μάγιο, απαιτώντας άμεσα την αλλαγή πολιτικής του Προέδρου Αλαν Γκαρσία και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου προς όφελος του λαού.

Είναι η τρίτη μεγάλη διαδήλωση μέσα σε μία βδομάδα, με κορυφαία αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη «Εθνική Ημέρα Αγώνα», που είχαν κηρύξει τα Συνδικάτα, το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα και λαϊκές οργανώσεις.

Χθες, οι διαδηλωτές και απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις που έχει αποστείλει η κυβέρνηση Γκαρσία, προκειμένου να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις και να καταπνίξει το κίνημα που σείει το Περού. Οι συγκρούσεις δεν έλειψαν και τουλάχιστον οι αρχές ασφαλείας προχώρησαν σε 74 συλλήψεις, μεταξύ αυτών στελεχών του Συνδικάτου των Δασκάλων (SUTEP). Συνολικά οι συλλήψεις της χθεσινής μέρας των κινητοποιήσεων στο Περού έφτασαν το σύνολο των 168, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών. Ειδικά σε πόλεις, όπως η Χουλιάκα και το Πούνο, όπου εργαζόμενοι και αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας (CNA) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη Συμφωνία Διμερούς Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC), την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος Γκαρσία παρά τη λαϊκή αντίθεση και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αμερικανικό Κογκρέσο προς έγκριση, προχώρησαν στην κατάληψη σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά και δύο νευραλγικών οδικών αρτηριών.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές και ανησυχούντες για την επιβίωση της κυβέρνησης του Αλαν Γκαρσία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δημοσκόπηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι η δημοφιλία του Γκαρσία έπεσε στο 30%, ειδικά μετά τις τελευταίες κινήσεις του, να αποστείλει μονάδες του στρατού, ειδικές δυνάμεις πολέμου για να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους όλης της χώρας που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ρουκέτες κατά χωριών από τη «Φάταχ αλ Ισλάμ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο, με τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» να προσπαθούν να «επεκτείνουν τις μάχες», προφανώς, και εκτός καταυλισμού με την εκτόξευση ρουκετών «Κατιούσα» κατά των γειτονικών περιοχών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνολικά εκτοξεύτηκαν 9 «Κατιούσα», που έπληξαν δύο γειτονικά χωριά και αγρούς στην κοιλάδα Ακαρ. Συγκεχυμένα είναι τα στοιχεία ως προς τις απώλειες, καθώς κάποιες πηγές αναφέρουν ένα νεκρό αγρότη και άλλους δύο τραυματίες αμάχους. Και οι δύο εκδοχές, πάντως, μιλούν για σοβαρές υλικές ζημιές.

Εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού, που και χτες σφυροκοπούσε ανηλεώς με το πυροβολικό του τις θέσεις των, κατά υπολογισμούς, δεκάδων μαχητών της «Φατάχ αλ Ισλάμ» στο νότιο μέρος του καταυλισμού, εκτιμούσε ότι «οι ρουκέτες ήταν μάλλον μια επίδειξη δύναμης για εσωτερική κατανάλωση παρά σοβαρή απειλή». Επίσης, υποστήριξε ότι παρά τις νέες απώλειες του στρατού (3 στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στις μάχες), γίνονται αργά και σταθερά βήματα που «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τους μαχητές. Επανέλαβε ότι η «Φάταχ αλ Ισλάμ» έχει παγιδεύσει κτίρια και δρόμους, με αποτέλεσμα κάθε βήμα να είναι εξαιρετικά αργό και επικίνδυνο.

Τέλος, χτες, δημοσιοποιήθηκαν ορισμένες εικόνες από το εσωτερικό του καταυλισμού με τραυματίες, νεκρούς, κατεστραμμένα σπίτια και απεγνωσμένες προσπάθειες γιατρών να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ μαντιλοφόρες γυναίκες θρηνούν. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για εγκλωβισμένους αμάχους ή για μαχητές της οργάνωσης και μέλη των οικογενειών τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμμένουν σε ελιγμούς εξουσίας «Φατάχ» - «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Παράθυρα και παραθυράκια» της παλαιστινιακής νομοθεσίας χρησιμοποιούν τόσο η «Φατάχ» και ο Πρόεδρος Αμπάς, όσο και η «Χαμάς» και ο πρωθυπουργός της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια, προκειμένου να αποδείξουν, εκατέρωθεν, τη νομιμότητα της εξουσίας τους. Η τακτική αυτή έχει προκαλέσει περαιτέρω απόσταση μεταξύ των δύο οργανώσεων, που βρίσκονται να ηγούνται, η κάθε μία, σε ένα κομμάτι παλαιστινιακής γης με κίνδυνο να μονιμοποιηθεί η διχαστική κατάσταση.

Χθες, με βάση τον παλαιστινιακό νόμο, έληγε η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Αμπάς μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας, από τη «Χαμάς», διά των όπλων. Νομικά, λήγει και η ισχύς της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που έχει διορίσει.

Ο Αμπάς, όμως, φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει το ότι η «Χαμάς» δε διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω της σύλληψης δεκάδων βουλευτών της από τον ισραηλινό στρατό. Επικαλούμενος «ανωτέρα βία», διόρισε εκ νέου την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, αφού πρώτα παραιτήθηκαν για να είναι νομότυπη η διαδικασία. Με εξίσου ...«δημοκρατικά» διατάγματα απαγορεύει ουσιαστικά τη δράση όλων των μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων, απαιτώντας να κάνουν αίτηση άδειας λειτουργίας, την οποία, προφανώς, δε θα λάβουν όσες πρόσκεινται στη «Χαμάς».

Από την άλλη, η «Χαμάς» δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση Φαγιάντ και ο Χανίγια λειτουργεί ως πρωθυπουργός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καθημερινά ελέγχονται και ερευνώνται σπίτια και γραφεία όλων όσοι πρόσκεινται στη «Φατάχ», ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, με πρόσχημα την τήρηση της τάξης, έχει απαγορευτεί κάθε είδους «αντικυβερνητική» διαδήλωση ή έκφραση. Πληροφορίες φέρουν τη «Χαμάς» διατεθειμένη να απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που συνελήφθη τον Ιούνη του 2006, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των περίπου 40 βουλευτών της, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να εμποδιστούν τα σχέδια Αμπάς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιδράσεις για το Κόκκινο Τέμενος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν προκάλεσε η εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κόκκινο Τέμενος, με την ήδη τεταμένη κατάσταση να αξιοποιείται και από τους ισλαμιστές, που ζητούν επαναφορά του ισλαμικού νόμου και «καταστροφή» του Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, ως αντίποινα για την επιχείρηση στο τζαμί.

Στις κινητοποιήσεις στο Ισλαμαμπάντ, του φονταμενταλιστικού κομματικού συνασπισμού Μουταχίντα Ματζλίς-ε-Αμάλ, με συνθήματα ο «Μουσάραφ είναι δολοφόνος» και «Δόξα στους μάρτυρες του Κόκκινου Τεμένους», οι διαδηλωτές απειλούσαν ότι «θα υπάρξουν Κόκκινα Τεμένη παντού στο Πακιστάν».

Σύμφωνα με στελέχη του ΜΜΑ, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ χαρακτηρίζουν την επέμβαση ως «αδιαμφισβήτητα πολιτική πράξη».

Στις κινητοποιήσεις του Πεσαβάρ, 2.000 μουσουλμάνοι που συγκεντρώθηκαν για την προσευχή της Παρασκευής, ορκίστηκαν πίστη στα βήματα του ηγέτη του Τεμένους Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι, που σκοτώθηκε την Τρίτη, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μανσέχρα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κινητοποιεί χιλιάδες αστυνομικούς για την αποφυγή αντιποίνων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τους συγγενείς τους χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δε βρίσκονται ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και γονείς μικρών παιδιών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Συγκέντρωση για την Κούβα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από μέλη και οπαδούς του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας (NKPJ), της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (SKOJ), του Σερβο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και φίλους της Κούβας.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση απελευθέρωσης του γνωστού εγκληματία, Λουίς Ποσάδα Καρίλες από τις φυλακές των ΗΠΑ, ο οποίος ευθύνεται μεταξύ άλλων για την κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του καθώς και το σχεδιασμό επιθέσεων ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Επισήμαναν το απαράδεκτο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ απελευθέρωσε τον Καρίλες, την ίδια στιγμή κρατά φυλακισμένους τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, επειδή διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ελεύθερα στο Μαϊάμι και ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές για τα σχέδια επιθέσεων ενάντια στην Κούβα, με αποτέλεσμα να αποτραπούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ