ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προοδευτικό και σύγχρονο είναι ό,τι βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων

Με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ

Η προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και τον πλούτο που παράγεται σήμερα, αλλά και η προσπάθεια των κομμάτων του κεφαλαίου να παρουσιάσουν τη βαθιά αντιδραστική πολιτική τους σαν στοιχείο προόδου, συκοφαντώντας ταυτόχρονα τις θέσεις του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Κόμματος ότι «προοδευτικό και σύγχρονο είναι ό,τι βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων - αντιδραστικό και οπισθοδρομικό ό,τι τη χειροτερεύει», η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της περιγράφοντας το πώς το ΚΚΕ βλέπει «την ανθρώπινη ζωή, του εργάτη, της εργάτριας, του υπαλλήλου, του φτωχομεσαίου. Της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Εμείς δεν είμαστε με όλους, είμαστε με αυτούς που υποφέρουν και αυτοί είναι οι περισσότεροι στην Ελλάδα.

Εμείς θεωρούμε ότι ανθρώπινη ζωή είναι σήμερα, με τα μέσα και τις δυνατότητες που υπάρχουν, να έχεις σίγουρη δουλιά. Σταθερή και για όλη σου τη ζωή, όχι να ζεις με ανασφάλεια. Σήμερα θαυμάσια μπορούμε να δουλεύουμε 35 ώρες τη βδομάδα, πέντε μέρες τη βδομάδα, 7ωρο. Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει ανέβει. Δεν είναι όπως παλιά που η χειρωνακτική δουλιά ήταν αυξημένη.

Ανθρώπινη ζωή είναι, όταν αποφασίζεις να κάνεις παιδιά, να μπορείς να τα κάνεις και να μην έχεις άγχος. Ανθρώπινη ζωή είναι να υπάρχει δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Ούτε φροντιστήρια, ούτε ιδιαίτερα μαθήματα, ούτε άγχος, ούτε τίποτα. Ολα δωρεάν. Και όταν λέμε Υγεία εννοούμε και την πρόληψη, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, και την παροχή υπηρεσιών Υγείας, την Πρόνοια.

Ξέρουμε ότι ζούμε μέσα σ' ένα σύστημα, όπου και τον αέρα που αναπνέεις τον πληρώνεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς παλεύουμε και μπορούμε να συγκρουστούμε για δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Ανθρώπινη ζωή είναι να ζεις σ' ένα περιβάλλον με πράσινο, με ελεύθερους χώρους, πράγματα τα οποία τα έχουμε στερηθεί και είναι ανύπαρκτα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, να υπάρχουν δάση γύρω, εν πάση περιπτώσει να ζούμε μια ζωή όπου να μπορείς να τη χαρείς, με ελεύθερο χρόνο. Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Αμα είναι για ένα μεροκάματο να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτή δεν είναι ζωή».

Εξευτελιστικές οι παροχές τους

«Τώρα - πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - είμαστε και σε προεκλογική περίοδο και συνήθως στις προεκλογικές περιόδους τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή αυτά που έχουν κυβερνήσει και θέλουν να ξανακυβερνήσουν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρχίζουν και κάνουν "παροχές" και υποσχέσεις. Ε! λοιπόν τέτοιες εξευτελιστικές και ευτελιστικές παροχές δεν τις έχουμε ξαναδεί σε προεκλογική περίοδο. Θα μου πεις, αν ήταν μεγάλες παροχές θα τις έκαναν; Οχι. Αλλά τώρα πια έχουν φτάσει σε ένα σημείο που κάνουν παροχές εντελώς προσβλητικές. Λοιπόν, κι αυτές ακόμα, δεν πρόκειται να τις κάνουν πράξη. Θα έλεγα ότι οι παροχές που εξαγγέλλουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι οι παροχές των μικρών αγγελιών.

Στην ουσία λένε το εξής: "Θέλετε δουλιά, νέοι άνθρωποι; Μάλιστα. Θα επιδοτήσω τον εργοδότη να πάρει εποχιακούς, μετά θα φύγουν οι εποχιακοί, την επόμενη χρονιά θα έρθουν άλλοι". Μία θέση δηλαδή να μοιράζεται στα τρία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να δουλέψουν μόνο λίγο καιρό; Και τον άλλο καιρό τι θα κάνουν;

Οι παροχές λοιπόν που κάνουν είναι παροχές πτωχοκομείου. Θα ακούσατε αυτές τις μέρες, η ΝΔ είπε ότι θα δώσει τη λεγόμενη εθνική σύνταξη. Αυτό είναι και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι στους νεότερους. Ξέρετε τι σημαίνει πολιτική εθνικής σύνταξης; Σημαίνει ότι θα μεγαλώνει ο αριθμός εκείνων που δε θα δικαιούνται σύνταξη. Θα δουλεύουν 30 χρόνια, μα δε θα έχουν τα απαραίτητα ένσημα και η σύνταξη που θα τους αναλογεί θα είναι πολύ μικρή. Και σου λέει λοιπόν η κυβέρνηση το εξής: "Θα κατοχυρώσω μία σύνταξη 450 - 500 ευρώ για όλους". Με αυτό τον τρόπο ρίχνουν όλες τις συντάξεις προς τα κάτω. Κι αυτό θα το κάνουν στις νεότερες ηλικίες».

Τα αιτήματά μας κοιτάνε μπροστά

Μιλώντας ειδικά για την επίθεση στα δικαιώματα των νέων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η σύγχρονη πολιτική που χαράσσεται και στην ΕΕ, και σήμερα σηκώνουν τη σημαία αυτής της πολιτικής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο αντεργατική και αντιλαϊκή. Είναι 100% αντινεανική. Αντί, δηλαδή, η επόμενη γενιά να έχει περισσότερες κατακτήσεις από την προηγούμενη, έχει λιγότερες. Αυτά εμείς τα λέγαμε και παλιότερα, όχι μόνο προεκλογικά. Τώρα όμως τα ξαναθυμίζουμε στους εργαζόμενους, γιατί μπροστά στην κάλπη δεν πρέπει να ξεχνούν.

Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, θα έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα μια σχετικά καινούρια θέση που λέγεται για το ΚΚΕ, για την οποία αντιδρούμε μεν, αλλά από την άλλη μεριά, αν την ερμηνεύσει σωστά ο εργαζόμενος, είναι τίτλος τιμής για το ΚΚΕ. Τι λένε; Οτι το ΚΚΕ έχει οπισθοδρομικές, συντηρητικές θέσεις και ότι είμαστε ένα κόμμα που πρέπει να μπει στο μουσείο της ιστορίας. Και αναρωτιόμαστε εμείς: Οταν λέμε δουλιά για όλους, για σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, αυτή είναι θέση για το μουσείο της ιστορίας;

Το μουσείο της ιστορίας έχει το 12ωρο, το 15ωρο, έχει τη μεγάλη μάχη για το 8ωρο. Αυτά έχει το μουσείο της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Εμείς σήμερα αντλούμε πείρα από την ιστορία του εργατικού κινήματος της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκόσμια. Τα αιτήματά μας όμως κοιτάνε μπροστά. Γι' αυτό λέμε ότι είναι τίτλος τιμής αυτή η ύβρις που μας απευθύνουν.

Αυτοί που τα λένε δε θέλουν να συζητιούνται αυτές οι θέσεις μέσα στους εργαζόμενους. Αυτό που θέλουν είναι να συζητούν οι εργαζόμενοι αν θα είναι 400 ευρώ ή 450 ευρώ η σύνταξη. Και έχουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο συρτάρι. Οπως και την εξίσωση των ορίων ηλικίας σε άντρες και γυναίκες. Αυτή η συζήτηση θέλουν να γίνεται και όχι να πάνε τα όρια στα 60 και στα 55».

Περισσότερες γυναίκες λαϊκών στρωμάτων στην πρωτοπορία του αγώνα

Σε συσκέψεις γυναικών στο Λιτόχωρο και στη Λούτσα μίλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη σύσκεψη γυναικών στο Λιτόχωρο
Από τη σύσκεψη γυναικών στο Λιτόχωρο
Την ανάγκη να μπουν στη δράση και να αναδειχτούν στην πρωτοπορία του αγώνα γυναίκες, εργάτριες, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, νέες, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε συγκέντρωση στο Λιτόχωρο Πιερίας με βασικό ακροατήριο γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την Κυριακή σε σύσκεψη γυναικών στο Δήμο Αρτέμιδας (Λούτσα), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

«Η άρχουσα τάξη στη χώρα μας και γενικότερα, η καπιταλιστική εργοδοσία, οι δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση, εξειδικεύουν τη γενική αντιλαϊκή και συντηρητική πολιτική και κατά φύλο και κατά ηλικία. Τα μέτρα που την τελευταία δεκαετία εξαπολύονται εναντίον της εργατικής τάξης έχουν και γυναικεία και νεανική σφραγίδα», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Εξήγησε πως μετά το 1992, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην ΕΕ αποφασίστηκε μια οριζόντια πολιτική, με κάθε τομέα δράσης να έχει εξειδικευμένα μέτρα για τις γυναίκες και τη νεολαία. «Αυτό συνιστά και την απόφαση της ΕΕ να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο την ανισοτιμία και τη διπλή εκμετάλλευση των γυναικών και των νέων απ' ό,τι το έκανε πιο πριν».

Αναφέρθηκε στην τάση, που εκφράζεται ενιαία σε όλη την Ευρώπη, οι γυναίκες να χρησιμοποιούνται γενικευμένα σε δουλιές του ποδαριού, στον κοινωνικό τομέα, με σπαστά και περιορισμένα ωράρια, σε «εθελοντικά» αμειβόμενες εργασίες. Τόνισε πως ο καπιταλισμός συντήρησε την άποψη ότι η κανονική δουλιά, η πλήρης απασχόληση δεν έχει την ίδια αξία με αυτή που έχει για τον άνδρα. Και προσπαθεί να πείσει αξιοποιώντας διάφορους «επικοινωνιολόγους» και «παπαγαλάκια» στα ΜΜΕ, πως η γυναίκα θέλει να μη λείπει πολλές ώρες από την οικογένεια για να μεγαλώνει τα παιδιά, και άρα πρέπει να φέρνει συμπληρωματικό εισόδημα στην οικογένεια.

Στις παρεμβάσεις της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Κοροϊδεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι άλλοι μοντέρνοι ανανεωτές όταν λένε "εάν θέλετε εξίσωση των δύο φύλων, τότε να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης"». Οπως εξήγησε, το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάτι τέτοιο γιατί «ζούμε σε μια ταξική κοινωνία που εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα εξειδικεύοντας, με βάση το φύλο και την ηλικία. Που η γυναίκα σηκώνει, ήδη, πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Αλλά και γιατί, «δεν το κρύβουμε, υπάρχουν πολλές βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα».

Παρατήρησε πως οι νέες από 18 και πάνω δύσκολα βρίσκουν δουλιά και οι γυναίκες από 40 έως 55 δεν έχουν σταθερή δουλιά ή είναι απολυμένες. Τις τελευταίες, ειδικά, το καπιταλιστικό σύστημα τις αντιμετωπίζει ρατσιστικά, δεν τις δίνει καμία σημασία γιατί θέλει πολύ πιο νέες και με διάφορες γνωστές προδιαγραφές για να τις προσλάβουν, γιατί παραμένει η γυναίκα, αυτό που λέμε, «κράχτης» για πελατεία.

Σημείωσε πως «μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με το μεροκάματο του άνδρα και με το μισό μισθό της γυναίκας» και παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, με δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες κοινωνικές υποδομές, Παιδεία και Υγεία.

Στη Λούτσα

Με τους εργαζόμενους και τους καταστηματάρχες στη Λούτσα είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Δήμο Αρτέμιδας. Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα του χαμηλού εισοδήματος που όλο και γίνεται μικρότερο. Η Αλέκα Παπαρήγα άκουσε τα προβλήματά τους και τους κάλεσε να δώσουν απάντηση σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Και αισιόδοξοι και ακούραστοι και πεισματάρηδες

«Οι κομμουνιστές, οι φίλοι, μέχρι την κάλπη να κουραστούμε και να αντιμετωπίσουμε το λαό με εμπιστοσύνη. Να μην πούμε δεν αλλάζει τίποτα». Με αυτά τα λόγια η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο Νέο Παντελεήμονα για μια φιλική και ζεστή συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που περιόδευσε στο νομό Πιερίας.

«Είμαστε και αισιόδοξοι και ακούραστοι και πεισματάρηδες. Τα χαρακτηριστικά της λεβεντιάς και του πείσματος είναι του λαού μας και με απαίτηση λέμε αυτή η εκλογική μάχη να σημάνει κάτι καινούριο. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί άλλη μια ευκαιρία», προέτρεψε η Αλέκα Παπαρήγα, αφού προηγούμενα μίλησε για τα νέα δεινά που σχεδιάζονται σε βάρος του εργαζόμενου λαού, με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το Νέο Παντελεήμονα αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ του νομού στην Κατερίνη, όπου τοποθετήθηκε και απάντησε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ψήφο στο ΚΚΕ η τολμηρή επιλογή

Εκσυγχρονισμός, πρόοδος, ανανέωση, για μας είναι ό,τι συμφέρει την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην πολιτική συγκέντρωση στον Πεζόδρομο της Κατερίνης, το βράδυ του Σαββάτου. Απάντησε έτσι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας, που προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΚΚΕ ως κόμμα της συντήρησης, της οπισθοδρόμησης.

Από το βήμα της δυναμικής, γεμάτης παλμό συγκέντρωσης, η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νομού λέγοντας πως αξίζουν χίλιες φορές οι θυσίες στο δρόμο του αγώνα, από τις θυσίες που έχει ο δρόμος της παραίτησης και της υποταγής στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

«Σήμερα πρέπει να απαντήσουμε πόσο κοντά θα φέρουμε την ανατροπή της δικομματικής εναλλαγής και την ενίσχυση του ΚΚΕ», προέτρεψε η Αλέκα Παπαρήγα.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους απόμαχους της δουλιάς, και τους κάλεσε να σκεφτούν ότι κάθε ένας που ξεκολλάει από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στη νέα γενιά, που βρίσκεται στο στόχαστρο της νέας πιο βάρβαρης επίθεσης. «Να μην αφήσουμε τη νέα γενιά εκτεθειμένη στις παγίδες και τις δυσκολίες της ζωής», είπε. «Αξίζει η πιο ρηξικέλευθη επιλογή, η πιο τολμηρή επιλογή. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ΚΚΕ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ