ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ 7 ΑΠΡΙΛΗ

1614 Πεθαίνει στο Τολέδο της Ισπανίας ο μεγάλος ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο). Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541. Θεωρείται ένας απ' τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου. Είκοσι χρόνων στη Βενετία εργάστηκε στο εργαστήριο του Τισιανού. Το 1575 ταξίδεψε στην Ισπανία και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στο Τολέδο

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον). Αγγλος ρομαντικός ποιητής. Απέκτησε διεθνή φήμη με τα ποιήματά του αλλά και εξαιτίας της εκκεντρικής του ζωής. Το 1809 - 1811 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενθερμος υποστηρικτής της Επανάστασης, επέστρεψε το 1823 και το 1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι. Η συμμετοχή του στην Επανάσταση έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και στην εμψύχωση των αγωνιστών.

1999: Το ΝΑΤΟ δολοφονεί αμάχους στη Γιουγκοσλαβία

7 του Απρίλη 1999: Εικόνα απ' τη βομβαρδισμένη Πρίστινα και στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο των πολιτικών νεολαιών στην Αθήνα

Associated Press

7 του Απρίλη 1999: Εικόνα απ' τη βομβαρδισμένη Πρίστινα και στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο των πολιτικών νεολαιών στην Αθήνα
Είναι η 15η μέρα της επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. 7 του Απρίλη 1999: Τουλάχιστον 12 άτομα, άμαχοι, σκοτώνονται και 8 τραυματίζονται σοβαρά από τους σκληρούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα. Πολλά σπίτια ισοπεδώθηκαν στα περίχωρα της πόλης. Μεταξύ των στόχων το κεντρικό ταχυδρομείο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Την ίδια ώρα, καθώς φουντώνουν οι φήμες για χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο γιουγκοσλαβικός στρατός αναγκάζεται να προχωρήσει στη ναρκοθέτηση των περιοχών στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δηλώνει έτοιμος να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο αν κάνει το ίδιο και το ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία.

Τα πρώτα δείγματα της οικολογικής καταστροφής από την επιδρομή έρχονται από τη Σόφια, όπου η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα στο Δούναβη, μήκους 15 χιλιομέτρων. Στους καταυλισμούς των προσφύγων θερίζουν οι επιδημίες και καταγράφονται 12 νεκροί και κρούσματα χολέρας. Στη Γαλλία εμφανίζονται οι πρώτες ελπίδες για ειρήνη μέσω της «Ομάδας Επαφής», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η σφαγή των αμάχων στο Αλέξινατς την προηγούμενη μέρα προκαλεί νέο κύμα διαδηλώσεων στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στις 7 του Απρίλη οι πολιτικές νεολαίες διοργανώνουν από κοινού συλλαλητήριο. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»:

«Χιλιάδες Αθηναίοι όλων των ηλικιών - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών της χώρας μας - σχημάτισαν με την παρουσία τους ένα ακόμα "φράγμα" στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Πολιόρκησαν και πάλι την αμερικάνικη πρεσβεία και ένωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός". Σήκωσαν ψηλά τις κόκκινες σημαίες τους - γιατί και πάλι κόκκινο ήταν το χρώμα που πλημμύρισε τη Β. Σοφίας - και απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο βρώμικος πόλεμος, να σταματήσει εδώ η εν ψυχρώ δολοφονία των αμάχων Σέρβων. "Δολοφόνοι-δολοφόνοι" φώναζαν επί ώρα έξω από την πρεσβεία του θανάτου - που για μια ακόμα φορά ήταν περικυκλωμένη από ισχυρή αστυνομική δύναμη - οι χιλιάδες διαδηλωτές».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Θα υπάρχoυν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως ισχυροί, στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-18, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-21, στο Αιγαίο από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στα βόρεια τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και αργότερα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-19 βαθμούς.

Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα έχει ανάψει, καθώς πολλοί προβλέπουν ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν έχει πολύ μέλλον μπροστά της. (σελίδα 18)

ΝΕΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, με «θήραμα» τη φορά αυτή τους φοιτητές των Ειδικών Προγραμμάτων (πρώην ΠΣΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης και τις οικογένειές τους, θύματα της κυβερνητικής πολιτικής. (σελίδα 20)

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των συνταξιούχων προκάλεσε η προκλητική τοποθέτηση του Απ. Κακλαμάνη, περί άμαζου κινήματος και περί συνταξιουχικών σωματείων - σφραγίδων. Με ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ απαντούν στον πρόεδρο της Βουλής και προειδοποιούν πως οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχιστούν, όσο συνεχίζεται η βάρβαρη πολιτική. (σελίδα 21)

ΞΑΦΝΙΚΕΣ χαρακτηρίστηκαν από πολλούς οι πρόσφατες πυρκαγιές. Αρκετοί μίλησαν και για εμπρησμούς. Αλλά κανένας δεν είδε την ολέθρια σχέση που έχουν με την «εμπρηστική» κυβερνητική πολιτική. (σελίδα 23)

ΜΕ ΒΑΘΙΑ οδύνη συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της μονάδας απεξάρτησης «18 Ανω» αποχαιρέτησαν χτες το Χρήστο Λεμπέση, τον 22χρονο νέο που έφυγε πριν τρεις μέρες χάνοντας οριστικά την άνιση μάχη με τα ναρκωτικά. (σελίδα 24)

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η μάχη των «έξιτ πολ» ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ολες οι σχετικές πληροφορίες, για όσους παρακολουθήσουν από την τηλεόραση τα αποτελέσματα των εκλογών. (σελίδα 29)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ μέρες της υπουργού Πολιτισμού στο υπουργείο, αλλά θεώρησε σκόπιμο να μην εγκρίνει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεάτρου, για το ποιοι θίασοι θα επιχορηγηθούν, ενώ η θεατρική περίοδος έχει τελειώσει και οι θίασοι έχουν ανάγκη από χρήματα. (σελίδα 27)

ΤΡΑΓΙΚΟΣ είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που συνέβησαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη το βράδυ, παραμονή του ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μεταξύ της Γαλατασαράι και της Λιντς. Σε συμπλοκές μεταξύ Τούρκων και Αγγλων οπαδών δύο οπαδοί της Λιντς έχασαν τη ζωή τους, ενώ τέσσερις ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά. (σελίδα 31)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 7 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1921 Σχηματίζεται η κυβέρνηση Γούναρη.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1943 Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της Αθήνας απελευθερώνει 35 στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που νοσηλεύονταν στο Σανατόριο - Φυλακή της Αθήνας «Σωτηρία».

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1963 Θεμελιώνεται στο Δίστομο το εργοστάσιο αλουμίνας της γαλλικής «Πεσινέ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ηταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο αποικιοκρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1986 Η Ελλάδα παραλύει όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Ηταν η μεγαλύτερη πανεθνική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ