ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Στις 7.00 το βράδυ στην Ομόνοια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική - εργοδοτική βία και τρομοκρατία διοργανώνει σήμερα στις 7 το βράδυ στην Ομόνοια η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα της Αθήνας και μετανάστες.

Με χτεσινό δελτίο Τύπου καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την κατάσταση που επικρατεί, με τον εντεινόμενο αυταρχισμό που εκδηλώνεται ιδιαίτερα κατά των αγωνιστών που διαδηλώνουν, καθώς και των οικονομικών μεταναστών. Επισημαίνει πως «χρησιμοποιούν την αντιδραστική νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα και διαμορφώνουν έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό κρατικής - αστυνομικής βίας και καταστολής εναντίον των λαών που υποφέρουν και αγωνίζονται και που επεκτείνεται σε βία και εναντίον κρατουμένων για διάφορα αδικήματα».

Αναφέρεται στην υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που οι κυβερνήσεις του χρησιμοποίησαν τη βία ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε μαζί με τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περιβόητη συνθήκη του Προυμ, γνωστή ως Σένγκεν 3, με την οποία εντείνεται η αστυνομοκρατία και το ευρωφακέλωμα κατά των λαών. Επισημαίνεται πως η κρατική βία - καταστολή και η εργοδοτική τρομοκρατία έχουν τους ίδιους αποδέκτες, που είναι το λαϊκό κίνημα και γι' αυτό χρειάζεται να συναντήσει τη μαζική και αποφασιστική απάντηση του εργατικού και γενικά του λαϊκού κινήματος. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, με παράσταση στην πρόεδρό της και την κυβέρνηση.

Ψηφίσματα καταδίκης

-- Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του περιστατικού, που συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, εξέδωσε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνεται ότι «η καταδίκη του περιστατικού είναι ασφαλώς αυτονόητη, απερίφραστη και καθολική».

-- Το αποτρόπαιο περιστατικό αστυνομικής βίας στο Α/Τ Ομονοίας καταδικάζει με ψήφισμά του, το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Νομικής Αθήνας. Το ψήφισμα προτάθηκε από την Πανσπουδαστική ΚΣ και υπογράφτηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτικές - κυβερνητικές οι ευθύνες

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση σχετική με τα απαράδεκτα συμβάντα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας

Τη θέση της για τα απαράδεκτα συμβάντα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με δήλωσή της από την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, τα κανάλια μετέδωσαν τη ...μισή από τη δήλωση. Με την ευκαιρία σχετικής ερώτησης που της έγινε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της, σημειώνοντας τα εξής:

«Ηδη τοποθετηθήκαμε προχτές και χτες και με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω όταν γίνεται μία σύντομη δήλωση, να μην κόβετε το ένα κομμάτι χάριν συντομίας. Κάθε φορά παρακολουθούμε ότι κόβεται συγκεκριμένο τμήμα της δήλωσης, για να δημιουργείται η εντύπωση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν τοποθετείται σε ένα θέμα.

Οι ευθύνες είναι ατόφιες, είναι πολιτικές και όχι γενικώς πολιτικές, είναι πολιτικές-κυβερνητικές. Και βεβαίως όταν κάτι συντελείται την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας την πρώτη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ομως, τα τελευταία 15-17-20 χρόνια έχουμε μία όξυνση των φαινομένων της κρατικής βίας και καταστολής, της κακομεταχείρισης, των βασανισμών σε βάρος διαδηλωτών, αγωνιστών, αλλά και ανθρώπων που είτε είναι ύποπτοι, είτε έχουν ποινική ευθύνη. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ενα, είναι το έδαφος, το διεθνές περιβάλλον, το ευρωπαϊκό έδαφος και το ελληνικό έδαφος. Και δεύτερον, είναι οι συγκεκριμένοι νόμοι, οι λεγόμενοι αντιτρομοκρατικοί, οι οποίοι διαμορφώνουν και νοοτροπία.

Ο νόμος βεβαίως δε λέει ότι βασανίζεις τον ύποπτο για κάποια κλοπή και μάλιστα τον βασανίζεις με τέτοιο τρόπο και τους βάζεις να δέρνονται μεταξύ τους. Δεν το λέει ο νόμος. Αλλά όλη η ατμόσφαιρα που ζούμε σήμερα και το κλίμα οδηγεί και σε τέτοια ακραία φαινόμενα.

Πέρα όμως από τα ακραία φαινόμενα υπάρχει η γενική τάση, η οποία είναι βία, καταστολή, σε συνδυασμό με τη συκοφάντηση των αγωνιστικών ιδεών και αξιών. Εδώ λοιδορείται όποιος μένει πιστός στις θέσεις του, στις αξίες του. Οταν γκρεμίζεις τις αρχές και αξίες και στη θέση τους βάζεις την ανταγωνιστικότητα και τις ευκαιρίες, θα φτάσουμε και σε τέτοια ακραία φαινόμενα.

Ας αφήσουμε πίσω τις εκτιμήσεις, ότι αυτά ισχύουν μόνο για ανθρώπους με χαμηλό - λέει - μορφωτικό επίπεδο. Κοιτάξτε να δείτε, οι παλιοί οι κομμουνιστές το ξέρανε και το ξέρουμε, οι βασανιστές που βασάνιζαν ντοπάρονταν και με ναρκωτικά και πιθανώς να ήταν άνθρωποι του υποκόσμου. Δίπλα τους όμως ήταν γιατροί και επιστήμονες που έλεγαν πού θα χτυπήσουν για να μη μείνει σημάδι στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και του προσώπου.

Οσο για τον Β. Πολύδωρα, θα επαναλάβω αυτό που είπα χτες. Ας πάψει να σπέρνει από εδώ και από εκεί συκοφαντίες και να αποπροσανατολίζει. Διότι όταν λες, είναι μεμονωμένο φαινόμενο ή φταίει το τάδε ή το άλλο κόμμα, αυτό σημαίνει ότι δίνεις άφεση αμαρτιών ή τουλάχιστον επιτρέπεις ο άλλος να βρίσκει μία δικαιολογία γι' αυτό που έκανε.

Βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη, η όλη συζήτηση είναι για το τι έγινε πριν 50 χρόνια ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα! Εκεί είναι το πρόβλημα...».


Πολιτική - «εκτροφείο» τέτοιων φαινομένων

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

«Η αποκάλυψη του περιστατικού του βασανισμού κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός ούτε βέβαια κεραυνό εν αιθρία. Είναι εκδήλωση της συνεχώς εντεινόμενης κρατικής βίας και αστυνομοκρατίας, που δεν υπάρχει μόνο στα Αστυνομικά Τμήματα αλλά σχεδόν παντού, στους δρόμους, στις πλατείες, στους τόπους δουλιάς, στις λαϊκές διαδηλώσεις - κινητοποιήσεις». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της για τον ξυλοδαρμό κρατουμένων στο ΑΤ Ομονοίας η ΚΟΑ του ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει καταγγέλλοντας ότι: «Είναι βασικός προσανατολισμός όλων των δυνάμεων καταστολής, στο πλαίσιο του εντεινόμενου αυταρχισμού που καλλιεργείται από την κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζεται με ιδιαίτερο ζήλο από τα αστυνομικά όργανα».

Η ΚΟΑ στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ορισμένα ενδεικτικά κρούσματα άσκησης κρατικής βίας και αστυνομοκρατίας του τελευταίου διαστήματος, όπως:

«Αστυνομικές δυνάμεις και από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας στις 29/3/2007 έκαναν απρόκλητη και βάναυση επίθεση με χρήση δακρυγόνων και χημικών εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μάλιστα μπροστά στην είσοδο των γραφείων της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα τα τελευταία χρόνια είχαμε και άλλα φαινόμενα άσκησης βίας και τρομοκρατίας κατά οικονομικών μεταναστών και άλλων προσαγομένων.

Επίσης, πρόσφατα μέσα στο ΑΤ Καλλιθέας, κρατούμενος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα να οδηγηθεί με σωματικές βλάβες στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στο ίδιο ΑΤ Καλλιθέας, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, δύο νεαροί σπουδαστές έγιναν θύματα της βάναυσης και απρόκλητης κακοποίησης αστυνομικών οργάνων, που τους υποχρέωσαν με απειλή βίας να ξεγυμνωθούν.

Ακόμη νωπές είναι οι μνήμες από τον άγριο ξυλοδαρμό Πακιστανών μεταναστών μέσα στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Τέτοια φαινόμενα είναι καθημερινά, αφού με το πρόσχημα των δήθεν "αθώων" προσαγωγών για αναγνώριση στοιχείων, εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι αγωνιστές, καθώς και οικονομικοί μετανάστες γίνονται θύματα αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας».

«Το θέμα επομένως - υπογραμμίζει η ΚΟΑ - είναι βαθιά πολιτικό και αποδεικνύει το καθεστώς που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και με την εκπαίδευσή τους.

Γι' αυτό καταγγέλλουμε την πολιτική της ΝΔ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο πολυπλόκαμος αυτός μηχανισμός βίας και τρομοκρατίας δε δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα αλλά διαμορφώθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται υπέρ της πλουτοκρατίας και κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο πάντοτε της υλοποίησης των αντιδραστικών αρχών, αποφάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως Σένγκεν 1, 2 & 3, ευρωτρομονόμοι, ευρωφακέλωμα, κ.ά.

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και καλεί το λαό να αντισταθεί και με την ψήφο του, στηρίζοντας το ΚΚΕ, να αποδυναμώσει το δικομματισμό, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που εκτρέφουν αυτές τις πολιτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ