ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Απαιτεί μεγάλη αύξηση των τιμολογίων

Οι διοικούντες την εταιρεία αξιώνουν την επιβολή «ρήτρας καυσίμων», σαν μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας της

Νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία της, έθεσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση, ενθαρρημένος και από τη στήριξη που εισέπραξε από την κυβέρνηση, καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, εκθείασαν τα προσόντα του. Ισως γι' αυτό να αποφασίστηκε και αύξηση των αποδοχών του κατά 50% για φέτος (από 200.000 σε 300.000 ευρώ), συν μπόνους τεσσάρων μισθών. Αλλωστε η κυβερνητική πολιτική, ενθαρρύνει γενικότερα την αύξηση των τιμών προς όφελος των ιδιωτών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της αγοράς («απελευθέρωση»). Ο Τ. Αθανασόπουλος ζητά σύνδεση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τις τιμές των καυσίμων, την περίφημη «ρήτρα καυσίμων» με την οποία «φλερτάρει» η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αποφεύγει να προωθήσει, για να μην εισπράξει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας από την αλματώδη αύξηση που θα σημειωθεί στα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε την αντίστοιχη πρακτική «των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας» και την πολλαπλάσια κερδοφορία που θα είχε η ΔΕΗ εάν ήδη εφαρμοζόταν το μέτρο! Σε σχέση με τους λόγους μείωσης της κερδοφορίας που παρουσίασε η ΔΕΗ, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, στην αύξηση του κόστους αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της οριακής τιμής συστήματος (της χονδρικής τιμής με την οποία πουλάνε οι ιδιώτες στο σύστημα - ΔΕΣΜΗΕ - απ' όπου αγοράζει η ΔΕΗ), στη χειροτέρευση της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, στην αύξηση της μισθοδοσίας. Η οριακή τιμή αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 54% από το 2005 έως το 2006 (από 42,8 ευρώ η MWh, σε 66 ευρώ).

Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε χτες και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (έχει προηγηθεί ο λογιστικός) που επιβάλλεται από την ΕΕ και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διάσπαση της επιχείρησης και την πώληση τμημάτων της στο μέλλον. Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες: Παραγωγή - Εμπορία - Ορυχεία, Μεταφορά - Διανομή, υποστηρικτικές διοικητικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι εξετάζεται η περαιτέρω μείωση της χρήσης λιγνίτη με αντικατάσταση από φυσικό αέριο. Επίσης, οι «εργασιακές σχέσεις» των διευθυντικών στελεχών θα αντιστοιχηθούν με αυτές της ανταγωνιστικής αγοράς (προφανώς με αύξηση αμοιβών και παροχών). Τον ερχόμενο Οκτώβρη θα παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του νέου προέδρου.

  • Στο μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προτείνει η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να μην ξεπερνά σε επίπεδο ισχύος το άθροισμα των απαιτήσεων αιχμής (σήμερα 1255 MW), σε επίπεδο 10ετίας. Με αυτό τον τρόπο είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, (Μυτιληναίος, Κοπελούζους, ΡΟΚΑΣ κλπ.), τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ την προτεινόμενη ανώτατη ισχύ. Το ποιος θα κατορθώσει να επιβληθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί εάν μελλοντικά αλλάξουν τα δεδομένα, θα προκύψει μάλλον από μια ακόμη σκληρή επιχειρηματική αντιπαράθεση.
ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Κινητοποίηση για δημόσιο φορέα ενέργειας

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠ, ΔΕΠΑ κλπ.) πραγματοποιούνται την Τρίτη 26 Ιούνη στις κεντρικές πλατείες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα

Κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιούνη στις 8.30 το βράδυ, με συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Τα συλλαλητήρια διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα για Δημόσιο Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού» που συγκροτήθηκε μετά από συσκέψεις μαζικών φορέων του νομού, οι οποίες έγιναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και φορείς της περιοχής. Στόχος της είναι να συντονίζει τους πολύμορφους αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (εργασιακά, περιβαλλοντικά κλπ.) που δημιουργούν τόσο άμεσα η ΔΕΗ ΑΕ όσο και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής (κυβέρνηση, κόμματα, αυτοδιοίκηση κλπ.).

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (κύρια Κοζάνη), λόγω του πλούτου που κρύβει το υπέδαφός της (λιγνίτη), αποτέλεσε και αποτελεί την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, παράγοντας το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, κατέχει την πρωτιά στην ανεργία, αλλά και στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ που λειτουργεί ως επικυρίαρχος.

Ομως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, «η ΔΕΗ ΑΕ ως ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση που σαν πρώτο της μέλημα έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου της, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του "μοχλού", της "ατμομηχανής" για την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του λαού». Και απαιτούν ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε αναζήτηση «μαρίδας» για τόνωση των εσόδων

Στο απυρόβλητο των κυβερνήσεων του δικομματισμού παραμένουν οι μεγάλοι φοροφυγάδες

Κλιμακώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τους φορολογικούς ελέγχους στην αγορά, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων που δημιουργεί η πολιτική της στον προϋπολογισμό, με τη συγκέντρωση πρόσθετων φόρων κυρίως από τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η όποια εμφανιζόμενη «υστέρηση» στα φορο-έσοδα είναι αποτέλεσμα των απανωτών και θεσμοθετημένων ελαφρύνσεων και άλλων διευκολύνσεων σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η αναζήτηση της «μαρίδας» από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών τάξεων και των καταναλωτών, τους οποίους θέλουν να μετατρέψουν σε άτυπους συνεργάτες και πληροφοριοδότες της εφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κύρια εστία της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής δεν εντοπίζεται στους μικρούς επαγγελματίες, ούτε και «λύνεται» με τα γνωστά γιουρούσια της εφορίας. Αυτό μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αποδείχνουν ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες και τρανταχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 6.274 μεγαλοοφειλέτες της εφορίας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα. Δηλαδή καθένας από αυτούς τους επιτήδειους κατά μέσον όρο χρωστά από 2,4 εκατ. ευρώ...

Ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας έδωσε χτες και πρόσθετες προφορικές οδηγίες και εντολές στους συντονιστές των «ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου». Σκοπός των συνεργείων ελέγχου της αγοράς «δεν είναι ο έλεγχος των βιβλίων και της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, αλλά η έκδοση φορολογικών στοιχείων και μόνο». Ο υφυπουργός σημείωσε πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία με τους πολίτες» και ακόμη ότι τα συνεργεία - με την επίδειξη ταυτότητας και εντολής ελέγχου - θα ελέγχουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση για το εάν έχουν πάρει απόδειξη. Στις ταβέρνες, καφενεία κ.ά. θα εισέρχεται «ολόκληρο το συνεργείο» προκειμένου να διαπιστώσει την έκδοση αποδείξεων με την «κανονική ώρα» κ.ά. Το ποσοστό φοροπαραβατικότητας που εντοπίζεται από τα εν λόγω συνεργεία διαμορφώνεται σε 15,2%.

Η «συναυλία των βατράχων»

Γομαράγκαθα και βατράχια! Ιδού η εναλλακτική λύση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, προκειμένου να «ξεφύγουν» από το «καλλιεργητικό αδιέξοδο» που τους οδήγησε η νέα ΚΑΠ, καθιστώντας όλες, σχεδόν, τις καλλιέργειες ασύμφορες. Τους το προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, στην κατεύθυνση της «άλλης γεωργίας» που προωθεί, διαφοροποιούμενη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που τους καλούσαν να σπείρουν αγγούρια, βατόμουρα και τρούφες.

Δε θα είναι κακό να μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος σε «πεδιάδα του γομαράγκαθου». Εκτός των άλλων, θα συντελούσε και στη διατήρηση του παραδοσιακού τύπου γαϊδουριού, όπως υπογράμμισε και ο, φιλοζωικών ευαισθησιών, νομάρχης Καρδίτσας, του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, χρειάζεται «κράτει» για να μην υπάρξει υπερπαραγωγή και δημιουργηθεί πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος, καθότι τα γομαράγκαθα έχουν την ιδιότητα να «φυτρώνουν κι εκεί που δεν τα σπέρνουν» και δύσκολα ξεπαστρεύονται.

Ούτε και τα βατράχια είναι κακή ιδέα. Θα μπορούσαν, μάλιστα, ν' αξιοποιηθούν και για πολιτιστικούς σκοπούς - η «συναυλία των βατράχων», στη φεγγαράδα της θερινής περιόδου είναι ηχητική απόλαυση - στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στη Θεσσαλία δεν υπάρχει πολύ νερό και, ως γνωστόν, οι βάτραχοι είναι, κατά το πλείστον, υδρόβιοι.

Μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση ν' αναθεωρήσει την πρότασή της για τα βατράχια και να προκρίνει τα τζιτζίκια, καθότι η Θεσσαλία έχει μεγάλη ζέστη και από εκεί βγήκε η ρήση «σκάει ο τζίτζικας». Ας το λάβει υπόψη του ο Κοντός κι ας το εισηγηθεί στον Μπασιάκο κι αυτός στον Καραμανλή. Ετσι θα αρθούν και οι όποιες αντιρρήσεις του Κοκκινούλη...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ