ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ 1 ΑΠΡΙΛΗ

1873 Γεννιέται ο Σεργκέι Βασίλιεβιτς Ραχμάνινοφ. Διάσημος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας. Εγραψε κονσέρτα για πιάνο, συμφωνίες, συμφωνικούς χορούς, πρελούντια, σουίτες για 2 πιάνα και το συμφωνικό ποίημα «Το νησί των νεκρών». Ενα από τα γνωστότερα έργα του είναι η «Ραψωδία σ' ένα θέμα του Παγκανίνι».

1815 Γεννιέται ο Οτο Βίσμαρκ, ο κατοπινός «σιδηρούς» καγκελάριος της Γερμανίας. Πέθανε το 1898.

1944: Γεγονότα στη Μέση Ανατολή

Ελληνες φαντάροι φυλακισμένοι από τους Αγγλους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλη του 1944
Ελληνες φαντάροι φυλακισμένοι από τους Αγγλους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλη του 1944
Στα μέσα του Μάρτη 1944 έφτασε στη Μέση Ανατολή η είδηση του σχηματισμού στην Ελεύθερη Ελλάδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό τόσο στους Ελληνες Αιγυπτιώτες, όσο και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που ήταν εκεί. Οι εκδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου μετατράπηκαν σε συλλαλητήρια υπέρ της ΠΕΕΑ, ενώ εγκρίθηκαν ψηφίσματα με τα οποία ζητούνταν από τον πρωθυπουργό Τσουδερό να δεχτεί την πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Υπομνήματα με το ίδιο περιεχόμενο στην κυβέρνηση έστειλαν ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Σύνδεσμος, η Επιτροπή Συντονισμού Αγώνα, η Ενωση Ελλήνων Ναυτεργατών και οι οργανώσεις των προσφύγων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής εκδηλώθηκαν και αυτές από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα υπέρ της ΠΕΕΑ. Σχηματίστηκε μάλιστα «Επιτροπή Εθνικής Ενότητας» από αξιωματικούς όλων των όπλων εκτός του ναυτικού, για την εκπροσώπηση των Ενόπλων Δυνάμεων και το συντονισμό των ενεργειών τους.

Στις 31 του Μάρτη, η Επιτροπή επισκέφθηκε τον Τσουδερό για να του παραδώσει υπόμνημα με τις προτάσεις της. Ο Τσουδερός δέχτηκε την Επιτροπή αλλά μόλις αποχώρησε από το γραφείο του διέταξε τη σύλληψή της. Την επομένη, 1η Απρίλη, όταν μαθεύεται η σύλληψη της Επιτροπής ξεσηκώνεται κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης όλων των οπλιτών και των τίμιων αξιωματικών, συντάσσονται στις μονάδες υπομνήματα κατά της κυβέρνησης του Καΐρου και υπέρ της ΠΕΕΑ.

Οι εξελίξεις στους κόλπους των ελληνικών δυνάμεων ανησύχησαν τους Αγγλους και τους ανθρώπους του Γλύξμπουργκ, αφού διαπίστωναν την πλατιά απήχηση των θέσεων της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τόσο στους στρατιώτες, όσο και στους αξιωματικούς. Τα γεγονότα έδειχναν ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στις δυνάμεις αυτές, παρά τις εκκαθαρίσεις που έκαναν. Γι' αυτό προχώρησαν στη διάλυσή τους.

Η ωμή επέμβαση των Αγγλων για τη διάλυση των ελληνικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής άρχισε στις 2 του Απρίλη με τον αφοπλισμό του ΙV Τάγματος, που ήταν στρατοπεδευμένο στο Κασασίν, και του Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού, από το οποίο συνέλαβαν τα 2/3 της δύναμής του.

Καιρός

Σε όλη η τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και πιθανόν τη Δυτική Στερεά. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι και αργότερα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-21, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-24, στο Αιγαίο από 13-23 και στη Θεσσαλονίκη από 10-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και αργότερα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-23 βαθμούς.

ΜΕΤΑ από τον έλεγχο που άσκησε κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, του γνωστού ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προχτές στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χτες ήρθε η σειρά της ΓΣΕΕ να συμπληρώσει τα ερωτηματολόγια του Οργανισμού (σελίδα 18)

ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ έκτασης φοροδιαφυγή, στις αγοραπωλησίες ακινήτων και στις εμπορευματικές συναλλαγές με το εξωτερικό, μέσω των παράκτιων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, γνωστών και ως OffShore, ομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στις 9 του Απρίλη (σελίδα 26)

ΑΚΟΜΑ μια χαρακτηριστική απόδειξη για τις μεθόδους συγκέντρωσης του κεφαλαίου και μονοπώλησης της αγοράς έρχεται στο φως της επικαιρότητας, από χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πολυεθνικός κολοσσός ALSTOM εξαγόρασε το 50% του επίσης μεγάλου πολυεθνικού ομίλου «Asea Brown Boveri» (ABB) από την κοινή εταιρία που είχαν συστήσει πέρσι τέτοιο καιρό, την ABB ALSTOM POWER (σελίδα 26)

Η ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία αλλά και η απαίτηση των πολιτών των βορείων προαστίων για την επαναλειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, εκφράστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες ο Δήμος Κηφισιάς (σελίδα 27)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ προεκλογική συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, αύριο, Κυριακή 2 του Απρίλη, στις 11 π.μ., μπροστά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίον του Αρεως και καλεί τους πολιτικούς να δεσμευτούν μπροστά στον κόσμο για το μέλλον του Πάρκου (σελίδα 29)

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ πουλά! Ετσι (ξανα)-αποφάνθηκαν οι διαφημιστές εκλογολόγοι (που έχουν το ρόλο του καθοδηγητή) των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής, πλην Λακεδαιμονίων... (σελίδα 29)

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ έχει την τιμητική της αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρώτη από τις δυο φορές μέσα στον Απρίλη που τα βλέμματα των φίλων του μπάσκετ θα στραφούν στη συμπρωτεύουσα. Σήμερα και αύριο λοιπόν διεξάγεται στο καινούριο γήπεδο του ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στη Θέρμη, το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας (σελίδα 35)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1ης ΑΠΡΙΛΗ

1936. Μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη πιάστηκαν 198 αγωνιστές, 32 φυλακίστηκαν, 44 εκτοπίστηκαν, 34 βασανίστηκαν, 35 τραυματίστηκαν, ένας δολοφονήθηκε. Εγιναν 19 έρευνες, 470 κατασχέσεις και 15 απαγορεύσεις συγκεντρώσεων. Αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της κυβέρνησης υπό τον Μεταξά (τον μετέπειτα δικτάτορα). Ο Μεταξάς είχε ορκιστεί από το βασιλιά Γεώργιο υπουργός Στρατιωτικών στις 5 Μάρτη 1936 και μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Δεμερτζή έγινε πρωθυπουργός με την ανοχή του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Με την ενέργειά του αυτή το Κόμμα των Φιλελευθέρων ακύρωσε το «Συμφωνητικό» με το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ και Αγροτικό Κόμμα), το γνωστό «Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα», και επωμίστηκε βαριές ευθύνες για τις μετέπειτα εξελίξεις (δικτατορία της 4ης Αυγούστου).

1946. Μετά τις νόθες εκλογές της 31ης Μάρτη 1946 παραιτείται ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θ. Σοφούλης, ο οποίος ως πρωθυπουργός διοργάνωσε και πραγματοποίησε κατ' εντολή των Βρετανών και των Αμερικανών τις «εκλογές. Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τις εκλογές οι παρακρατικές συμμορίες (Σούρλα, Μαγγανά, Βουρλάκη, Κατσαρέα, Καμαρινέα κ.ά.) σε στενή συνεργασία με τη χωροφυλακή και τα μεταβατικά αποσπάσματα του στρατού οργιάζουν στην ύπαιθρο. Μέσα σ' ένα μήνα ο απολογισμός ήταν: 116 φόνοι, 31 τραυματισμοί, 114 βασανισμοί, 4 εμπρησμοί, 7 καταστροφές γραφείων. Οι επιτροπές ασφαλείας έστελναν κατά χιλιάδες τους ΕΑΜίτες και άλλους δημοκρατικούς πολίτες στα ξερονήσια.

Η 8η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Οι εικόνες της συνάντησης Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τις πρώτες γέφυρες του Νόβισαντ και απειλεί ότι θα επιτεθεί μέσα στο Βελιγράδι. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ εκδηλώνει την ανησυχία της καθώς η Μόσχα συντηρεί τη φημολογία ότι θα αποστείλει πλοία στην Αδριατική. Η Ρωσία ζητά έκτακτη σύνοδο του «G-8». Στην Ελλάδα τη σκυτάλη των διαδηλώσεων παραλαμβάνουν η Πάτρα και η Κέρκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ