ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Εναρμονίζεται με τις επιταγές της ΕΕ

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής ζήτησε να γίνει οικονομικός απολογισμός για τις επιπτώσεις από τα 25 χρόνια ένταξης στην ΕΟΚ

Την εναρμόνιση με τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, προωθεί νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον «Τελωνειακό Κώδικα», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με αφορμή τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής ζήτησε να γίνει επιτέλους ένας οικονομικός απολογισμός για τη συμμετοχή της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες οι κυβερνήσεις, είπε, αποφεύγουν κάτι τέτοιο, γιατί από τα στοιχεία προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά όφελος είχε η χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι το 1982 πρώτη χρονιά συμμετοχής στην ΕΟΚ το εμπορικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα 3,8 δισ. δολάρια, ενώ το αγροτικό ισοζύγιο ήταν θετικό. Το 1992, συνέχισε, το έλλειμμα έφτασε τα 13 δισ. δολάρια και το 2006 εκτοξεύτηκε στα 35 δισ. ευρώ και συμπέρανε ότι με την κατάργηση των δασμών και τις αθρόες εισαγωγές καταστράφηκαν ολόκληροι κλάδοι της εγχώριας παραγωγής.

Πιστή στο προεκλογικό κλίμα που ήδη έχει αρχίσει, η κυβέρνηση ενέταξε στο νομοσχέδιο και διάφορες ψηφοθηρικές μικροπαροχές για διάφορες κατηγορίες, όπως οι αγρότες, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι. Στους αγρότες προβλέπεται ότι θα χαριστούν πρόστιμα για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, οι οποίοι όμως θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά του φόρου. Ο Ν. Γκατζής χαρακτήρισε ψίχουλα την παροχή και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του φόρου για τους αγρότες, όπως εξάλλου - με περισσή φροντίδα - κάνουν όλες οι κυβερνήσεις επί σειρά ετών για τους εφοπλιστές.

ΕΞΑΓΟΡΑ «TELLAS»
Εκβιάζει ο Αιγύπτιος μεγιστάνας

Σε ωμό εκβιασμό προχωρά τώρα ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις (τον περασμένο Φλεβάρη εξαγόρασε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΤΙΜ) προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Δηλαδή την πλήρη εξαγορά της «Tellas» (θυγατρικής της ΔΕΗ). «'Η μας πουλάτε την "Tellas" ή πουλάμε εμείς το ποσοστό μας», ήταν επί της ουσίας το εκβιαστικό μήνυμα που έστειλε χτες ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα, με αφορμή τη μετονομασία της ΤΙΜ, σε «Wind Ελλάς».

Η υπόθεση αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ σύμφωνα με όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Σαουίρις:

  • Εχει υποβάλει «γενναιόδωρη» προσφορά για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΗ (49,99 %) στην «Tellas», αλλά δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης. Θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ και αν δε γίνει αποδεκτή η πρότασή του, είναι έτοιμος να πουλήσει αυτός το δικό του μερίδιο και να αναζητήσει άλλο πάροχο ή ακόμα και να αναπτυχθεί αυτόνομα στην ελληνική αγορά.
  • Προανήγγειλε επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο ένας του αδελφός που εξειδικεύεται στα τσιμέντα μελετά την ελληνική αγορά και ο άλλος δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΜ (που όπως αναφέραμε από σήμερα μετονομάζεται σε «Wind Ελλάς») έκανε λόγο για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, προαναγγέλλοντας επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας στη σταθερή τηλεφωνία και στο ίντερνετ.

Για τη χρηματοδότηση των μυδοκαλλιεργητών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η χρηματοδότηση των μυδοκαλλιεργητών είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Η απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χρηματοδοτήσει από το ΕΠΑΛ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας) τους μυδοκαλλιεργητές που η εκμετάλλευσή τους είναι μεγαλύτερη των 15 στρεμμάτων, οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, που η εκμετάλλευσή τους είναι μικρότερη των 15 στρεμμάτων και συμβάλλει στη συγκέντρωση της μυδοκαλλιέργειας σε λίγους επιχειρηματίες».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα καταργήσει άμεσα την παραπάνω απόφαση έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΛ όλοι οι μυδοκαλλιεργητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ