Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον, όπως παρουσιάστηκαν χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων
Ο Σπύρος Χαλβατζής |
Στην εκδήλωση που έγινε χτες, ο Σπ. Χαλβατζής υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Πειραιά και μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επισήμανε ότι ο κόσμος του μόχθου, της δουλιάς, της δημιουργίας και του πολιτισμού συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι «το περιβάλλον, δηλαδή ο άμεσος, ο ευρύτερος, αλλά και ο πλανητικός χώρος, όπου ζουν, εργάζονται, δημιουργούν, αγαπούν, ξεκουράζονται, ονειρεύονται, χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μια υπεράσπιση».
Πρόσθεσε, όμως, ότι οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη, οι κυβερνήσεις που τους εκφράζουν και όλο το σύστημα που τους υπηρετεί αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως: «Πηγή άντλησης φυσικών πόρων. Φυσικό χώρο, όπου εγκαθίστανται οι τεράστιες μονάδες επεξεργασίας των πόρων αυτών και όπου πραγματοποιείται η διακίνησή τους. Και το φυσικό μέσο, όπου απορρίπτονται τα κάθε είδους απόβλητα από τις δραστηριότητες αυτές».
Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας , σημειώνοντας πως «θεωρούμε ως παράλειψη αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο» (σ.σ. το ερωτηματολόγιο των οργανώσεων) το θέμα του πολέμου. Τον χαρακτήρισε παράγοντα ραγδαίας και ευρείας υποβάθμισης του περιβάλλοντος και καταστροφής της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. «Στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε, η οικολογική κρίση δεν επιδεινώνεται μόνο από την επίδραση των όλο και περισσότερο οξυνόμενων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων (φαινόμενο θερμοκηπίου, μείωση της στιβάδας του όζοντος, διασυνοριακή ρύπανση, διατροφική εξάρτηση, συνεχιζόμενες δοκιμές πυρηνικών όπλων), αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου. Ούτε μόνο από την πλήρη αδυναμία των νέων εκμεταλλευτικών καθεστώτων, που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών τους, πόσο μάλλον να διαχειριστούν σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας επιβάρυναν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της Βαλκανικής |
Συνοπτικά, οι θέσεις του Κόμματος, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, έχουν ως εξής:
- Σχετικά με το διαχωρισμό ή όχι των τομέων του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΚΚΕ έχει την άποψη για το διαχωρισμό των Δημοσίων Εργων, από το Περιβάλλον και τη Χωροταξία. Τα ζητήματα της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος είναι ήδη μειωμένα (ποσοτικά και ποιοτικά) για τις επιχειρηματικές και διαχειριστικές δυνατότητες μιας διοικητικής μονάδας, όπως το υπουργείο.
Τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς (με το τεράστιο ειδικό βάρος που έχουν στη χώρα μας) πρέπει να απασχολούν το ΥΠΕΧΩΔΕ στο βαθμό μόνο, που συνδέονται με τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και χωροταξίας.
Ο,τι ακριβώς παράγει η κυβερνητική πολιτική: Μόλυνση και σκουπίδια |
- Το Κόμμα συμφωνεί με τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων για θεσμοθέτηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αρμόδιας σε θέματα Περιβάλλοντος.
- Ζητά την άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Συμμετοχή των Πολιτών και την Περιβαλλοντική Πληροφόρηση.
- Ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 95 του Συντάγματος, που προβλέπει την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα καθιστά υποχρεωτικές, για την Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για περιβαλλοντικά ζητήματα.
- Διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις απέναντι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Θυμίζει ότι υπάρχουν αρκετά ιδρύματα, χαρακτηριζόμενα ως «ΜΚΟ», τα οποία συνδέονται άμεσα με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, τους μακροπρόθεσμους στόχους των οποίων είναι προφανές ότι υπηρετούν. Επίσης, διατηρεί τις πιο ισχυρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις και τα κίνητρα των δωρητών και χορηγών, που, στα πλαίσια των δικών τους σχεδιασμών και επιλογών, διαθέτουν σημαντικά ποσά σε ΜΚΟ, επιβραβεύοντας ή μη κατά το δοκούν και πάντα επιλεκτικά τη δράση ή μη δράση τους.
- Ζητά τη μείωση του ΦΠΑ για έργα αναστήλωσης και επισκευής παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και ανάδειξης, γενικότερα, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Θεωρεί ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι πρωταρχικής σημασίας για τις μέλλουσες γενιές. Ζητά οι πόροι για την παροχή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να διατεθούν στην υποχρεωτική και Μέση Εκπαίδευση, με παράλληλη ενίσχυση από το κράτος και της ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και την εισαγωγή των βασικών εννοιών στο νηπιαγωγείο.
Είναι γνωστή η αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και τα αποτελέσματά της, το ΚΚΕ τονίζει ότι χρειάζεται η αντίδραση και δράση των μαζικών φορέων. Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει και την κριτική, το διάλογο, ακόμη και την «ενημέρωση» προς τους κυβερνώντες, το κύριο, όμως, είναι να εστιαστεί σε αγωνιστική μαζική προβολή των στόχων τους και διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
- Τα κονδύλια που διατίθενται από το Γ` ΚΠΣ για το περιβάλλον είναι ανεπαρκή. Επίσης, δεν τίθεται πλέον θέμα ανακατανομής τους. Αποδεικνύεται, έτσι, η υποκρισία ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης, που προωθούν έργα (οδικοί άξονες, επικοινωνίες), που δεν αναβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν υποστηρίζουν την ενίσχυση της παραγωγικής αναπτυξιακής βάσης της χώρας.
- Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν σημαντικό ρόλο στη φάση σχεδιασμού των έργων (κύρια ως προς τη συμβατότητά τους με το γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής), με όρους, όμως, παρέμβασης και δράσης και όχι τεχνοκρατικού συμβούλου.
- Επιβάλλεται ο παραπέρα περιορισμός του κυνηγιού (χρονικός, γεωγραφικός, είδη θηραμάτων) και ο ουσιαστικός έλεγχος της κυνηγετικής δραστηριότητας, ώστε να παραμένει στα νόμιμα όριά της.
- Το ΚΚΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα παραπέρα βήματα που αφορούν τη διακρατική συνεργασία των όμορων χωρών για την προστασία των Πρεσπών. Απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι η αποκατάσταση μόνιμης ειρήνης και αμοιβαίας επωφελούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών και όλης της Βαλκανικής.
- Ζητά να περιληφθούν οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στο άρθρο 27 του Ν. 2664/98 (σ.σ προστασία τους με τη σύνταξη δασικών χαρτών).
- Ζητά την πλήρη (100%) κάλυψη όλων των περιπτώσεων ζημιών από απειλούμενα είδη και την επιδότηση των παραγωγών για την υλοποίηση των υποδεικνυόμενων μεθόδων πρόληψης των ζημιών αυτών.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως διακηρύξει - και πράξει - ότι η διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην ευρύτερη Αθήνα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα:
- Θεωρεί απαράδεκτες τις χωροθετήσεις του Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά και του σλάλομ στου Ριζάρη, του Ολυμπιακού Χωριού στις υπώρειες της Πάρνηθας, των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Φαληρικό θαλάσσιο μέτωπο, των διάφορων χρήσεων στο χώρο του Ιπποδρόμου του Φαλήρου, της μαρίνας στην παραλία Ελληνικού - Αλίμου και των εγκαταστάσεων πινγκ - πονγκ στα Τουρκοβούνια.
- Θεωρεί αδικαιολόγητη την εμμονή της κυβέρνησης στη χωροθέτηση του Κωπηλατοδρομίου και των εγκαταστάσεων σλάλομ στην περιοχή του Σχοινιά. Εκτιμά ότι οι λόγοι αποκλεισμού της δημιουργίας κωπηλατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων ουδόλως έχει αιτιολογηθεί με στοιχειώδη, έστω, επάρκεια.
- Θεωρεί, βέβαιο, ότι εάν τελικά κατασκευαστεί στον Σχοινιά το Κωπηλατοδρόμιο και το Σλάλομ, κανένα μέτρο προστασίας του δεν πρόκειται να παρθεί.
- Διαφωνεί με τη «διά νόμου» χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού, ώστε να παρακαμφθεί το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
- Τα Ολυμπιακά έργα που χωροθετούνται κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου στο Σαρωνικό, αφαιρούν από την περιοχή το χαρακτήρα του υπερτοπικού πόλου αναψυχής, που όριζε το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Στερούν διά παντός από τα πλατιά στρώματα του Λεκανοπεδίου την απόλαυση του θαλάσσιου μετώπου.
- Για την περιοχή Μοσχάτου - Καλλιθέας, η κατασκευή στην παραλία των προβλεπομένων γηπέδων και βοηθητικών εγκαταστάσεων, ενταφιάζει οριστικά την προοπτική ενός υπερτοπικού πάρκου.