Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιδεινώνεται η οικολογική κρίση

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον, όπως παρουσιάστηκαν χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
Τις θέσεις του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ και Φιλελεύθεροι) για το περιβάλλον, δημοσιοποίησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τα κόμματα διατύπωσαν τις θέσεις τους, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο των οργανώσεων, που αφορά στους τομείς: Θεσμικά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανθρωπογενές περιβάλλον και ανθρώπινες δραστηριότητες, φυσικό περιβάλλον και Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση που έγινε χτες, ο Σπ. Χαλβατζής υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Πειραιά και μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επισήμανε ότι ο κόσμος του μόχθου, της δουλιάς, της δημιουργίας και του πολιτισμού συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι «το περιβάλλον, δηλαδή ο άμεσος, ο ευρύτερος, αλλά και ο πλανητικός χώρος, όπου ζουν, εργάζονται, δημιουργούν, αγαπούν, ξεκουράζονται, ονειρεύονται, χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μια υπεράσπιση».

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη, οι κυβερνήσεις που τους εκφράζουν και όλο το σύστημα που τους υπηρετεί αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως: «Πηγή άντλησης φυσικών πόρων. Φυσικό χώρο, όπου εγκαθίστανται οι τεράστιες μονάδες επεξεργασίας των πόρων αυτών και όπου πραγματοποιείται η διακίνησή τους. Και το φυσικό μέσο, όπου απορρίπτονται τα κάθε είδους απόβλητα από τις δραστηριότητες αυτές».

Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας , σημειώνοντας πως «θεωρούμε ως παράλειψη αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο» (σ.σ. το ερωτηματολόγιο των οργανώσεων) το θέμα του πολέμου. Τον χαρακτήρισε παράγοντα ραγδαίας και ευρείας υποβάθμισης του περιβάλλοντος και καταστροφής της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. «Στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε, η οικολογική κρίση δεν επιδεινώνεται μόνο από την επίδραση των όλο και περισσότερο οξυνόμενων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων (φαινόμενο θερμοκηπίου, μείωση της στιβάδας του όζοντος, διασυνοριακή ρύπανση, διατροφική εξάρτηση, συνεχιζόμενες δοκιμές πυρηνικών όπλων), αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου. Ούτε μόνο από την πλήρη αδυναμία των νέων εκμεταλλευτικών καθεστώτων, που προέκυψαν μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών τους, πόσο μάλλον να διαχειριστούν σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας επιβάρυναν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της Βαλκανικής
Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας επιβάρυναν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της Βαλκανικής
«Πέρα απ' αυτά - συμπλήρωσε - η οικολογική κρίση επιδεινώνεται και από τις εκτεταμένες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, που προκάλεσαν οι πρόσφατοι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ στη γειτονική μας Νέα Γιουγκοσλαβία. Επιδεινώνεται ακόμη από την τεράστια ποσότητα των στερεών, υγρών και αέριων τοξικών ρύπων, που δημιουργήθηκαν από την εγκληματική αυτή δράση. Ρύποι, που "μετανάστευσαν" και στη χώρα μας μέσω επεισοδίων διασυνοριακής αέριας μεταφοράς και συνεχίζουν ακόμη να μεταναστεύουν μέσω της επιφανειακής, κύρια, απορροής των νερών της βροχής».

Συνοπτικά, οι θέσεις του Κόμματος, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, έχουν ως εξής:

Θεσμικά ζητήματα

- Σχετικά με το διαχωρισμό ή όχι των τομέων του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΚΚΕ έχει την άποψη για το διαχωρισμό των Δημοσίων Εργων, από το Περιβάλλον και τη Χωροταξία. Τα ζητήματα της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος είναι ήδη μειωμένα (ποσοτικά και ποιοτικά) για τις επιχειρηματικές και διαχειριστικές δυνατότητες μιας διοικητικής μονάδας, όπως το υπουργείο.

Τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς (με το τεράστιο ειδικό βάρος που έχουν στη χώρα μας) πρέπει να απασχολούν το ΥΠΕΧΩΔΕ στο βαθμό μόνο, που συνδέονται με τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και χωροταξίας.

Ο,τι ακριβώς παράγει η κυβερνητική πολιτική: Μόλυνση και σκουπίδια
Ο,τι ακριβώς παράγει η κυβερνητική πολιτική: Μόλυνση και σκουπίδια
Τα ειδικότερα θέματα διαχείρισης και προστασίας των δασών πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας και των υπηρεσιών του και να ενισχυθούν παραπέρα με μέτρα ίδρυσης υφυπουργείου Δασών.

- Το Κόμμα συμφωνεί με τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων για θεσμοθέτηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αρμόδιας σε θέματα Περιβάλλοντος.

- Ζητά την άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Συμμετοχή των Πολιτών και την Περιβαλλοντική Πληροφόρηση.

- Ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 95 του Συντάγματος, που προβλέπει την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα καθιστά υποχρεωτικές, για την Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για περιβαλλοντικά ζητήματα.

- Διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις απέναντι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Θυμίζει ότι υπάρχουν αρκετά ιδρύματα, χαρακτηριζόμενα ως «ΜΚΟ», τα οποία συνδέονται άμεσα με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, τους μακροπρόθεσμους στόχους των οποίων είναι προφανές ότι υπηρετούν. Επίσης, διατηρεί τις πιο ισχυρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις και τα κίνητρα των δωρητών και χορηγών, που, στα πλαίσια των δικών τους σχεδιασμών και επιλογών, διαθέτουν σημαντικά ποσά σε ΜΚΟ, επιβραβεύοντας ή μη κατά το δοκούν και πάντα επιλεκτικά τη δράση ή μη δράση τους.

- Ζητά τη μείωση του ΦΠΑ για έργα αναστήλωσης και επισκευής παραδοσιακών κτιρίων, καθώς και ανάδειξης, γενικότερα, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

- Θεωρεί ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι πρωταρχικής σημασίας για τις μέλλουσες γενιές. Ζητά οι πόροι για την παροχή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να διατεθούν στην υποχρεωτική και Μέση Εκπαίδευση, με παράλληλη ενίσχυση από το κράτος και της ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και την εισαγωγή των βασικών εννοιών στο νηπιαγωγείο.

Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικό περιβάλλον

Είναι γνωστή η αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και τα αποτελέσματά της, το ΚΚΕ τονίζει ότι χρειάζεται η αντίδραση και δράση των μαζικών φορέων. Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει και την κριτική, το διάλογο, ακόμη και την «ενημέρωση» προς τους κυβερνώντες, το κύριο, όμως, είναι να εστιαστεί σε αγωνιστική μαζική προβολή των στόχων τους και διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

- Τα κονδύλια που διατίθενται από το Γ` ΚΠΣ για το περιβάλλον είναι ανεπαρκή. Επίσης, δεν τίθεται πλέον θέμα ανακατανομής τους. Αποδεικνύεται, έτσι, η υποκρισία ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης, που προωθούν έργα (οδικοί άξονες, επικοινωνίες), που δεν αναβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν υποστηρίζουν την ενίσχυση της παραγωγικής αναπτυξιακής βάσης της χώρας.

- Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν σημαντικό ρόλο στη φάση σχεδιασμού των έργων (κύρια ως προς τη συμβατότητά τους με το γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής), με όρους, όμως, παρέμβασης και δράσης και όχι τεχνοκρατικού συμβούλου.

- Επιβάλλεται ο παραπέρα περιορισμός του κυνηγιού (χρονικός, γεωγραφικός, είδη θηραμάτων) και ο ουσιαστικός έλεγχος της κυνηγετικής δραστηριότητας, ώστε να παραμένει στα νόμιμα όριά της.

- Το ΚΚΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα παραπέρα βήματα που αφορούν τη διακρατική συνεργασία των όμορων χωρών για την προστασία των Πρεσπών. Απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι η αποκατάσταση μόνιμης ειρήνης και αμοιβαίας επωφελούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών και όλης της Βαλκανικής.

- Ζητά να περιληφθούν οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στο άρθρο 27 του Ν. 2664/98 (σ.σ προστασία τους με τη σύνταξη δασικών χαρτών).

- Ζητά την πλήρη (100%) κάλυψη όλων των περιπτώσεων ζημιών από απειλούμενα είδη και την επιδότηση των παραγωγών για την υλοποίηση των υποδεικνυόμενων μεθόδων πρόληψης των ζημιών αυτών.

  • Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνέταξαν το ερωτηματολόγιο για το περιβάλλον είναι: Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο «Μεσόγειος SOS», Δίκτυο προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος, Ελληνική Εταιρεία προστασίας της φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία μελέτης και προστασίας της μεσογειακής φώκιας, Μεσογειακός σύνδεσμος για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών, Οικοτοπία, Φίλοι του ελληνικού κέντρου περίθαλψης άγριων πουλιών και ζώων και WWF - Ελλάς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(5/5/2020)
Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος(5/6/2016)
Αντίθετος με το ξεπούλημα περιοχών με αρχαιότητες και μνημεία(1/6/2016)
Διεκδικούν προστασία της φύσης μαζί με τα μονοπώλια!(20/10/2009)
Ευρωπαϊκή Ενωση: Υποταγή και του περιβάλλοντος στις επιταγές του κεφαλαίου(15/6/2003)
«Εκτός ορίων λογικής»(24/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org