ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από τη Λάρισα η τριήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου. Το πρωί επισκέφτηκε την επιχείρηση μεταλλουργικών επισκευών ΙΝΤΡΑΚΑΤ, όπου μίλησε στη συγκέντρωση των εργαζομένων και στη συνέχεια, το Δημαρχείο του Τυρνάβου, όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο και τους εκπροσώπους των φορέων του δήμου και συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Π. Μενδρέκας, μέλος της ΚΕ, ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, και άλλα τοπικά στελέχη του Κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ, στάθηκε στις επικείμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ήδη μπει στην προεκλογική μάχη, θέτοντας τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Και καλεί το λαό να μετατρέψει την εκλογική μάχη σε «κόλαση» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι το ποιοτικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι να έχει απώλειες το δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αποφασιστική άνοδο το ΚΚΕ, που είναι ο μοναδικός υπολογίσιμος αντίπαλός του.


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να πάθουν στραπάτσο για να μην μπορούν να προωθούν αντιλαϊκά μέτρα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Τύρναβο

«Ο γαλαζοπράσινος καυγάς για το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, για τις μίζες, για τις γαλάζιες και πράσινες προσλήψεις είναι υποκριτικός, αναποτελεσματικός και εντελώς άχρηστος, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ουσιαστικά είναι προεκλογική κι όπου τα σημεία κρίσης για το λαό είναι εντελώς διαφορετικά από τον ανταγωνισμό των δύο κομμάτων για το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος θα είναι δεύτερος». Ετσι ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στον Τύρναβο η Αλέκα Παπαρήγα και συνέχισε:

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε καθόλου αδιάφοροι, ούτε για τις μίζες, ούτε για τις κομπίνες. Αλλά πάνω απ' όλα έχει σημασία να προβληθούν αυτοί που επωφελούνται από τις μίζες και τις κομπίνες, το σύστημα που τις γεννάει. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν με την πολιτική τους δε στηρίζονται στις κομπίνες, είναι κόμματα που ένα πράγμα προσπαθούν να κάνουν: Στην αγορά εργασίας να κατεβάσουν όσο γίνεται πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης. Σ' ένα πράγμα προσπαθούν να δώσουν εξετάσεις, έστω κι αν μιλάνε για τα λαϊκά συμφέροντα. Στο να δώσουν καινούργια κίνητρα, προνόμια και οφέλη στην ελληνική και ευρωπαϊκή πλουτοκρατία.

Αυτήν την εκλογική μάχη, ο λαός πρέπει να τη μετατρέψει, κυριολεκτικά, σε κόλαση πριν απ' όλα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ των εκλογών να έχουν πάθει τέτοιο στραπάτσο, ώστε την άλλη μέρα, ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να αισθάνονται ότι δεν μπορούν με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, που έτσι κι αλλιώς έχουν στα προγράμματά τους και στα κομματικά τους συρτάρια.

Το ποιοτικό στοιχείο σ' αυτήν την εκλογική μάχη είναι ένα: Οι απώλειες και των δύο και η αποφασιστική άνοδος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι ο μοναδικός υπολογίσιμος αντίπαλος του δίδυμου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δε θ' αφήσουμε τίποτα έξω. Από το μεγάλο πρόβλημα π.χ. των αποζημιώσεων εδώ στην περιοχή του Τυρνάβου, που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για την ακαρπία και την ξηρασία μέχρι το μεγάλο πρόβλημα ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο. Εμείς δεν πρόκειται στο όνομα των οξυμένων προβλημάτων να παζαρέψουμε με κανέναν. Δεν πρόκειται, στο όνομα του οράματός μας για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, να μη βάλουμε στο στόχαστρό μας τα καθημερινά και άμεσα προβλήματα.

Εμείς έχουμε καθαρό μέτωπο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού την ερχόμενη βδομάδα στη Λάρισα, στην αγροτική συνδιάσκεψη της ΝΔ και για τα περί «επανασύνδεσης της κυβέρνησης με τον αγροτικό κόσμο» η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Αυτό είναι και ομολογία της κυβέρνησης, ότι με την πολιτική της έχει οξύνει τα προβλήματα της αγροτιάς. Ερχεται για να αγρεύσει ψήφους, όταν έχει μια τέτοια αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική. Θα μου πείτε και μεις είμαστε εδώ. Εμείς δεν το κρύβουμε. Ναι, ήρθαμε γιατί θέλουμε να ζητήσουμε από το λαό να ενισχύσει και εκλογικά το ΚΚΕ. Αλλά εμείς έχουμε "μούτρα" κι ερχόμαστε. Εχουμε καθαρό μέτωπο. Βεβαίως κι εμείς ζητάμε ψήφο. Δεν το κρύβουμε. Είναι προεκλογική η συγκεκριμένη επίσκεψη. Αλλά δεν ντρεπόμαστε να έρθουμε, γιατί δεν είμαστε μόνο προεκλογικά παρόντες. Δεν προσφέρουμε ούτε ρουσφέτια, ούτε εύκολες υποσχέσεις για να πάρουμε την ψήφο. Ισα ίσα δείχνουμε το δρόμο της αντίστασης, της αντιπαράθεσης, το δρόμο των θυσιών που είναι οι μόνες χρήσιμες θυσίες για το λαό κι όχι το δρόμο των άχρηστων κι επιζήμιων θυσιών για τα συμφέροντα των λίγων. Γι' αυτό έρχεται ο πρωθυπουργός. Θα 'ρθει, θα ξανάρθει, θα 'ρθει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ηρθε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Δικαίωμά του. Τι είπε όμως στη Λάρισα; "Τώρα, να μη λέμε όχι στην ΚΑΠ, δεν πρέπει ν' αντισταθούμε σ' αυτήν", η οποία κυριολεκτικά βάζει θηλιά στο λαιμό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είπε ότι "τα προβλήματα προέρχονται από την είσοδο στην παγκόσμια αγορά της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας. Αυτά που λέει η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι έχουμε την παγκοσμιοποίηση. Πίσω, λοιπόν, από την παγκοσμιοποίηση καλύπτουν τις ευθύνες τους στην Ελλάδα, τι αποφασίζεται στην ΕΕ. Το θέμα δεν είναι πόσες φορές ερχόμαστε. Είναι με τι αποσκευές ερχόμαστε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεργασίες του ΚΚΕ στις εκλογές υπογράμμισε:

«Το ΚΚΕ πάντα στα ψηφοδέλτιά του επιδιώκει να εκφράζονται και δυνάμεις, οι οποίες συνεργάζονται μαζί του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές οι δυνάμεις είναι ΚΚΕ ή δορυφόροι του ΚΚΕ. Στην πορεία της εκλογικής μάχης αυτά τα πράγματα θα διαπιστωθούν. Πάντα στα ψηφοδέλτιά μας έχουμε ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μας. Και προϋπόθεση δεν είναι να συμφωνήσουν εφ' όλης της ύλης μαζί μας. Εμείς δεν ξεκινάμε ανάποδα όπως κάνουν οι άλλοι. Πρώτα βγάζουν τις εκλογικές θέσεις και τις έδρες και μετά τις συμφωνίες. Πρώτα συζητάς επί της ουσίας της πολιτικής και τα άλλα είναι δεύτερης σημασίας. Μερικοί ξεκινούν αλλιώς. Αφού μοιράσουν τα έδρανα στο Κοινοβούλιο, χωρίς να σημαίνει ότι οι συνεργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα σ' αυτά, μετά βγάζουν διακήρυξη συνεργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ