ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007
Σελ. /56
Εχεις διέξοδο...

Του Διογένη Καμένουαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Διογένη Καμένουαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Η επικερδής δημοσιογραφία, αυτή που έβλεπε την επέμβαση στο Ιράκ ως «αποκατάσταση της δημοκρατίας», είναι η ίδια αυτή που χαρακτήριζε και την αντεπανάσταση ως «πέρασμα στη δημοκρατία». Τόσο δημοκρατικό πέρασμα που ο σημερινός ιδιοκτήτης της Τσέλσι - εξέχων Ρώσος μαφιόζος - να μη νιώθει ασφαλής ούτε μέσα στο πλωτό υπερφρούριό του.

Ετσι είναι, η δημοκρατία και η ελευθερία, στο τέλος πάντα θριαμβεύουν. Παλιά τρέχαν στους τεκέδες για λίγη ελευθερία. Τώρα αρκεί μια βόλτα στη Ρώμη. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και φτιάχνεσαι.

Δεν έχουν, βέβαια, όλοι μια τέτοια ευκαιρία. Οπως το βρέφος που χάθηκε χτες γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο!

Μην οργίζεσαι! Επιλογές είναι όλα αυτά. Δικές «σου», δικές «μας» επιλογές είναι.

Πόσες φορές ήρθες αντιμέτωπος με ένα σύστημα που μετρά σαν αναλώσιμη την ανθρώπινη ζωή; Στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στη δουλιά. Και πάντα το προσπερνάς ως κισμέτ. Μέχρι που ο θάνατος χτυπά την πόρτα σου. Κι όμως ακόμα και τότε δεν έχεις κάνεις το βήμα που σου δείχνει η γνώση ότι το παιδί σου δεν είναι το παιδί του βιομήχανου και άρα οι επιλογές σου δεν μπορεί να είναι ίδιες με του αφεντικού σου.

Οταν ανοιχτά πλέον πολλοί και από αυτούς που δεν ανήκουν στα φτωχά στρώματα αρχίζουν να θεωρούν πρόβλημά τους το σφίξιμο του ζωναριού και καταλήγουν στο αυτονόητο ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν να κάνουν με κανένα νοικοκύρεμα, αλλά με αύξηση των κερδών και αναγκαστικά με περισσότερη φτώχεια για τους πολλούς, ε, τότε αναδεικνύεται ακόμα πιο τραγικό το πρόβλημα των εργατών που βιώνουν ως μόνιμη κατάσταση τη λιτότητα και συνεχίζουν να ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οταν πρώτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ε, αυτό δε γίνεται για λόγους δημοκρατικής πληροφόρησης. Κι όμως αυτοί αποκτούν δημοκρατική νομιμοποίηση από ψήφους εργατών.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία και εδώ και αλλού ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως και η εναλλαγή των εκπροσώπων της αστικής τάξης στην κυβέρνηση, δεν έφεραν πουθενά προκοπή, παρ' όλα αυτά κυρίαρχοι στο παιχνίδι παραμένουν οι αστοί. Γιατί; Γιατί ακόμα πιστεύεις πως αυτοί είναι η μόνη επιλογή σου. Ε, δεν είναι!

Ασχετο: Η σειρά των εφημερίδων στο χτεσινό κουίζ είναι: «Αυγή», «Νέα», «Εθνος», «Ελ. Τύπος», «Καθημερινή». Τι αποκαλύπτει η σειρά; Οτι μια εφημερίδα που δεν κρύβει τη συμπάθειά της για το μεγάλο κεφάλαιο, ο «Ελεύθερος Τύπος», μπορεί άνετα στο κύριο άρθρο της να διακηρύσσει «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», την ίδια ώρα που μια εφημερίδα η οποία αυτοανακηρύσσεται θεματοφύλακας της Αριστεράς, η «Αυγή», σφυρίζει κλέφτικα συνυπολογίζοντας το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις που μπορούν να αντιπαρατεθούν στις θέσεις του ΟΟΣΑ. Χαρακτηρίζει αυτές τις θέσεις ως πρόγραμμα μόνο της ΝΔ, ενώ γνωρίζει ότι αυτές ακριβώς είναι και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Μ' αυτά τα δεδομένα σε λίγο και ο Καρατζαφέρης θα δηλώνει αντικαπιταλιστής.

Για να κάνεις τη διαφορά, πρέπει συνολικά ως τάξη, ως η εργατική τάξη που έχει τη δική της πολιτική έκφραση, να μην τους αφήνεις πια να σε καταγράφουν στα κιτάπια τους. Απλό, όσο και δύσκολο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ Η ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ: «Πίσω από την πολιτική λιτότητας υπάρχει η φιλοσοφία που λέει ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας απαιτεί μεγάλες θυσίες. Πόσο μεγάλες, δε γνωρίζουμε. Απλώς ξέρουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φτωχύνουν πολύ για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία (πράγμα το οποίο συχνά δε συμβαίνει). Απλώς οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι σε βάρος των ασθενών, που γίνονται ακόμη ασθενέστεροι» (η Τ. Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙΣ Μ' ΑΥΤΟΥΣ; «Σήμερα το απόγευμα δύο Ελληνες πολιτικοί και ένας γνωστός επιχειρηματίας θα ταξιδέψουν για την Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας στις εργασίες της πιο κλειστής Λέσχης παγκοσμίως (...) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Δαυϊδ πρόεδρος της Coca Cola - Τρία Εψιλον, ο οποίος είναι μέλος της Λέσχης (...) η βρετανική εφημερίδα Times περιέγραψε το 1977 τη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ με τα εξής λόγια: "... μια κλίκα των πλουσιοτέρων, των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών προσωπικοτήτων της Δύσης που συναντιούνται μυστικά για να σχεδιάσουν τα γεγονότα τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν ότι συμβαίνουν δήθεν τυχαία..." Τα μέλη της αποκαλούνται "σκιώδης παγκόσμια κυβέρνηση" "προφήτες του καπιταλισμού" και "ανώτατοι ιερείς της παγκοσμιοποίησης"» (το θέμα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ: «Αποτελεί υποχρέωση της κυβερνητικής παράταξης - όπως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε - να κάνει από τώρα σαφείς τις θέσεις της για το ασφαλιστικό αλλά και τα εργασιακά ζητήματα τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν κριτήριο θετικής ή αρνητικής ψήφου» (με αφορμή τις θέσεις του ΟΟΣΑ ο Γ. Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις εκλογές ΝΑ ΞΗΛΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ τη δικομματική εναλλαγή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη Πούτιν κατά Μπους παρουσία Παπούλια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δριμύτατη επίθεση Πούτιν εναντίον ΗΠΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναβιώνει το φάντασμα του ψυχρού πολέμου

ΤΑ ΝΕΑ: Νέα θύελλα για μίζες, ομόλογα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα «ομολογιακή» βόμβα

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ με μίζες στο Ταμιευτήριο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι «σκιές» έφθασαν στη Βουλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΨΕΥΔΕΤΑΙ ο ένας, κρύβει ο άλλος

Η ΑΥΓΗ: Η J.P. Morgan ζητάει και τα ρέστα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΛΗΣΕΙΣ από σήμερα σε υπόπτους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ τη δικαιοσύνη το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Η ΧΩΡΑ: Αυξημένες οι δαπάνες για μισθούς, ΛΑΦΚΑ, ταμεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ κατά του καπνίσματος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενας αυτοδημιούργητος...

«Ο Αμπράμοβιτς στη Ζέα. "Αστακός" το κότερο του Κροίσου. Διαθέτει αντιπυραυλικό σύστημα, δύο ελικόπτερα και υποβρύχιο για ανίχνευση ναρκών» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

...ένα οικολογικό περιβάλλον...

«Συγκεντρώσεις κοκαΐνης, μαριχουάνας, καφεΐνης και νικοτίνης στην ατμόσφαιρα της Ρώμης εντόπισαν επιστήμονες. Η συγκέντρωση των ουσιών παρουσιαζόταν πυκνότερη γύρω από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

...μία επικερδής δημοσιογραφία...

«Υπό τον τίτλο "η αξιοκρατία των ανοήτων" το αμερικανικό περιοδικό "Radar" δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με το "πριν" και το "μετά" των αρθρογράφων που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι σχεδόν όλοι όσοι τάχθηκαν υπέρ της εισβολής προήχθηκαν και είναι πλούσιοι, ενώ εκείνοι που είχαν προβλέψει την καταστροφή παρέμειναν στις θέσεις τους σε μικρές εφημερίδες και παραμένουν φτωχοί. Οπως λέει ο πανεπιστημιακός Λανς Μπένετ στη γαλλική "Λιμπερασιόν" "ο Τύπος συνειδητοποιεί τα λάθη του στο Ιράκ, όμως είναι ανίκανος να αγωνιστεί κατά της εξάρτησής του από την εξουσία στην Ουάσιγκτον. Το να ανήκεις στον μικρό κύκλο των ελίτ έχει γίνει σημαντικότερο από το να βοηθάς το κοινό να καταλαβαίνει τα γεγονότα"» (το θέμα στα «ΝΕΑ»).

...και τα χρώματα που επιμένουν

«Σε 20 πόλεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται δορυφορικά συστήματα εντοπισμού GPS και τεράστιες βάσεις δεδομένων για να παρακολουθούν και να συλλαμβάνουν τους πιτσιρικάδες που κάνουν γκράφιτι στους τοίχους και "λερώνουν περιουσίες" (...) δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κοστίζει στις ΗΠΑ ο καθαρισμός των γκράφιτι και των συνθημάτων. Τζάμπα λεφτά. Πάλι χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γκρίζας τοιχοποιίας ζωντανεύουν διαρκώς» (ο Γ. Αλλαμάνης στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ