ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεντεύξεις της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει τις παρακάτω συνεντεύξεις:

Σήμερα, Τρίτη, στο δελτίο ειδήσεων του «Αλφα», στις 8.45μ.μ..

Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το βράδυ στη ΝΕΤ, αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων, με τους δημοσιογράφους Χρ. Μαχαίρα, Κική Αγγελοπούλου και Ν. Χασαπόπουλο.

Την Πέμπτη, στο Ζάππειο Μέγαρο, στη 1 το μεσημέρι. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση της Διακομματικής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, 31 Μάρτη, στον «Αντένα», στις 11.20μ.μ.

Τη Δευτέρα, 3 Απρίλη, στο «Μέγκα», στις 3 το μεσημέρι.

Σήμερα στο «Μητέρα»

Σήμερα, Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στους Αγίους Αναργύρους (Λ. Δημοκρατίας), στις 12 το μεσημέρι.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τρομοκρατική επίθεση και αστυνομικές προκλήσεις

Καταγγελία της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για τρομοκρατική επίθεση με καπνογόνο στο εκλογικό κέντρο και προκλήσεις αστυνομικών

(ανταπόκριση)

Νέο κρούσμα τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο το ΚΚΕ συνέβη, προχτές, Κυριακή το βράδυ, όταν άγνωστοι, επιβαίνοντες σε μηχανάκι, πέταξαν στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στο Ηράκλειο Κρήτης αναμμένο καπνογόνο! Ενώ, χτες, αστυνομικοί που περίμεναν έξω από το εκλογικό κέντρο μπλοκάρισαν και υπέβαλαν σε τρομοκρατικό έλεγχο ομάδα Αθιγγάνων, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να αναπτύξουν τα αιτήματά τους. Φαίνεται, έτσι, ότι πυκνώνουν οι απόπειρες τρομοκράτησης κατά του ΚΚΕ και όσων το προσεγγίζουν, αφού τα κρούσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην τραμπούκικη επίθεση στην Ηλεία.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής κατά τις 10.30, δύο άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανάκι εκσφενδόνισαν αναμμένο καπνογόνο προς το εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην πλατεία Κορνάρου. Εκείνη τη στιγμή στο χώρο του εκλογικού κέντρου βρίσκονταν δεκάδες οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και ήταν καθαρή σύμπτωση ότι δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν προκλήθηκε πυρκαγιά. Οι δύο δράστες μετά την επίθεση απομακρύνθηκαν ταχύτατα πριν προλάβει κανείς να τους αναγνωρίσει. Η Αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει συλλήψεις ή προσαγωγές υπόπτων δίνοντας την εικόνα της αδιαφορίας να παρέμβει και ανταποκριθεί όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις...

Η επέμβασή της, ωστόσο, την επόμενη μέρα έμελλε να είναι άμεση και «εντυπωσιακή». Είχε μόλις τελειώσει η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αθιγγάνων του Ν. Ηρακλείου με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, όταν μέλη της ομάδας «Ζ», αλλά και πεζοί περιπολούντες αστυνομικοί, απέκλεισαν το χώρο. Με προκλητικό και μειωτικό τρόπο υπέβαλαν σε εξακρίβωση στοιχείων τους Τσιγγάνους που βρίσκονταν εκεί. Η στάση των οργάνων της τάξης μόνο ως τρομοκρατική θα μπορούσε να περιγραφεί. Οση ώρα διαρκούσε το επεισόδιο απειλούσαν συνεχώς ότι θα ανακαλύψουν εντέλει κάποιο «παραπάτημα» των θυμάτων ώστε να κάνουν ακόμα και συλλήψεις!

Ολα αυτά συνέβαιναν μπροστά σε έκπληκτους διερχόμενους, που γίνονταν μάρτυρες της καταρράκωσης της προσωπικότητας κάποιων ανθρώπων επειδή έτυχε να ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα που στην εποχή του «εκσυγχρονισμού» παραμένει στιγματισμένη. Μάλιστα όταν μέλη του ΚΚΕ προσπάθησαν να παρέμβουν, προπηλακίστηκαν από τους αστυνομικούς, ο επικεφαλής των οποίων σε μια έξαρση αντικομμουνιστικού πάθους τούς κάλεσε «να πάνε να τα πουν αυτά στη Ρωσία»!

Κανείς δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει ότι πρόκειται για τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά. Βρισκόμαστε πλέον δώδεκα μέρες πριν από τις εκλογές και τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να τρομοκρατήσουν και να απομακρύνουν τον όλο και περισσότερο κόσμο που προσεγγίζει στο ΚΚΕ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν δεν είναι νέες. Ερχονται από εποχές μαύρες αλλά γεμάτες μαθήματα για την οργανωμένη πάλη στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει στον ηρακλειώτικο λαό τις προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των κομμουνιστών και γενικά των προοδευτικών ανθρώπων της πόλης. Και συνεχίζει:

«Την Κυριακή 26/3 το βράδυ "γνωστοί-άγνωστοι" έριξαν καπνογόνο ενάντια στο εκλογικό κέντρο του Κόμματός μας και ενώ ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος. Σήμερα (χτες) Δευτέρα 27/3 και ενώ υπήρχε συνάντηση του Συλλόγου Αθιγγάνων Ν. Ηρακλείου με αντιπροσωπεία του Κόμματός μας, υποψήφιους βουλευτές και αφού παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και με σκοπό να παραδοθεί στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην έξοδο τούς σταμάτησε για δήθεν εξακρίβωση στοιχείων ομάδα "Ζητάδων" και πεζής περιπολίας αστυνομικών.

Ο στόχος είναι πασιφανής, να τρομοκρατήσουν οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται, συστρατεύεται, ζητάει τη βοήθεια των κομμουνιστών. Ιδιαίτερα ήθελαν και με τη στάση τους να τρομοκρατήσουν, να εκφοβίσουν τους παραβρισκόμενους φίλους, οπαδούς του Κόμματος. Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τη στάση του επικεφαλής των "Ζητάδων", Μαρκάκη Κωνσταντίνου, που προκάλεσε τους κομμουνιστές να "πάνε να τα πουν αυτά στη Ρωσία".

Ο κατήφορος του αυταρχισμού, της τρομοκράτησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειωμό. Τα όργανα της τάξης τα έσπρωξε η ίδια η τακτική της κυβέρνησης, που έσυρε χιλιάδες αγρότες στα "αγροτοδικεία", που ξεφούσκωσε τα λάστιχα των τρακτέρ, που έφτιαξε το ιδιώνυμο για τους μαθητές, που όπλισε το χέρι των "γνωστών-αγνώστων" να επιτεθούν στον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος, που προπηλάκισαν στην Κέρκυρα τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι οι απειλές, οι εκφοβισμοί της κυβέρνησης και των "γνωστών-αγνώστων" δεν πρόκειται να φοβίσει τους κομμουνιστές.

Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να τους απομονώσει και στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματός μας την Πέμπτη 30/3 στα Λιοντάρια, να δώσει βροντερό "παρών" και να διαδηλώσει: "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ"».

EΣΡ
Δεν εφαρμόζονται οι αρχές της ισοτιμίας στην ενημέρωση

Επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

H μη τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας, από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επισημαίνεται στην επιστολή που έστειλε στις 24 Μάρτη προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ στην επιστολή ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου, επισημαίνει προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς την υποχρέωση που έχουν για την εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας, της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας, όπως αυτές εξειδικεύονται από τους νόμους και την κοινή υπουργική απόφαση.

Το ΕΣΡ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα και τον έλεγχο που έχει διεξάγει, έχει διαπιστώσει ότι δεν τηρείται η αναλογική ισότητα, αφού ουσιαστικά ανύπαρκτος είναι ο χρόνος που διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην προβολή και στις θέσεις των λεγομένων μικρών κομμάτων. Αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα καταλαμβάνουν περισσότερο από το 90% του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για την προεκλογική προβολή των κομμάτων.

Το ΕΣΡ στην επιστολή του τονίζει, ότι από τον έλεγχο των μέχρι σήμερα συγκεντρωμένων στοιχείων προκύπτει ότι δεν τηρείται η κοινή υπουργική απόφαση και ιδιαίτερα ως προς την τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι τυχόν παραβάσεις θα έχουν ως συνέπεια τις προβλεπόμενες από τους νόμους και από την κοινή υπουργική απόφαση κυρώσεις.

Το ΕΣΡ αναφέρεται επίσης στις δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που ισχύουν για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται και οι δημοσκοπήσεις. Δεκαπέντε μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και έως τις 19.00 την ώρα που στις 9 Απρίλη θα κλείσουν οι κάλπες, απαγορεύεται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, κρατικοί και ιδιωτικοί να διενεργούν, να μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε έρευνα γνώμης, με «οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται σχετικά με πολιτικές τάσεις, απόψεις, προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα». Η επιστολή αναφέρεται και στα «exit poles», επισημαίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και το κλείσιμο της κάλπης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση

Σήμερα, Τρίτη,στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Πειραιά. Θα μιλήσουν ο Σπύρος Χαλβατζής, ο Γιώργος Μαρίνος, η Μπέττυ Βαλάση, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και η Σέβη Καραφυλάκη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Μια διαφορετική συνάντηση - συζήτηση

Το ΚΚΕ με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης

Η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ καλεί σε μια συνάντηση - συζήτηση με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης για τους μετεκλογικούς αγώνες, τη Δευτέρα, 3 Απρίλη, στις 9 μμ, στη «Σφεντόνα» (λεωφόρος Αλεξάνδρας). Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος μόνο με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ