ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 28 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1868. Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ), ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, που θεωρείται ο ιδρυτής και αυθεντικότερος εκφραστής της λογοτεχνικής σχολής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Γνώρισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση από μικρό παιδί και από νέος συνδέθηκε με τις παράνομες επαναστατικές οργανώσεις. Συνελήφθη πολλές φορές από το τσαρικό κράτος, βασανίστηκε φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Στο διάστημα 1906 ως 1917 έζησε μακριά απ' τη Ρωσία, όπου επέστρεψε μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης. Αφιέρωσε τις δυνάμεις του για την επικράτηση της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Το έργο του γνώρισε τεράστια διάδοση σε πολλές χώρες του κόσμου και άσκησε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία.

1884 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αγγελος Σικελιανός. Ποιητής και στοχαστής, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

1948: Ορθιοι, στα μετερίζια της Μουργκάνας

Ανδρες του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια της μάχης
Ανδρες του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια της μάχης
28 Μάρτη 1948: Δεύτερη εκστρατεία του εχθρού ενάντια στις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που βρίσκονταν στη Μουργκάνα. Και η δεύτερη εκστρατεία αποτυγχάνει, όπως και η πρώτη.

Το 1948, η αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα εντάθηκε ακόμα περισσότερο. Ο έλεγχος στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια των Αμερικανών.

Στις 24 Φλεβάρη, έφτασε στην Αθήνα ο στρατηγός Βαν Φλιτ, διοικητής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Συμβουλευτικής και Προγραμματικής Ομάδας, με σκοπό να βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις να συντρίψουν το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μέσα στο 1948.

Με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Αγγλων στρατιωτικών συμβούλων, η κυβέρνηση της Αθήνας πήρε μέτρα οργάνωσης του στρατού και ανέβασε τη δύναμή του σε 132.000 άνδρες και αύξησε τη δύναμη της Εθνοφρουράς σε 50.000 άνδρες... Ταυτόχρονα, το αμερικανικό κλιμάκιο στην Ελλάδα χορήγησε μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη του 1948 διάφορα όπλα, αεροπλάνα και άλλο υλικό, αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου.

Μεγάλη εκστρατεία κατά του ΔΣΕ άρχισε ο κυβερνητικός στρατός από τη Μουργκάνα της Ηπείρου, ορεινό συγκρότημα μεγάλης σημασίας και βάση εξόρμησης προς πολλές κατευθύνσεις. Στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων (2 ως 8 Μάρτη) πήραν μέρος από την πλευρά του κυβερνητικού στρατού δύο ταξιαρχίες, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και αεροπορία. Η επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού απέτυχε με μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Την ίδια τύχη είχε ο κυβερνητικός στρατός και στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων του (28 Μάρτη - 9 Απρίλη) στις οποίες διέθετε τρεις ταξιαρχίες, τμήματα ορεινών καταδρομών, 20 πυροβόλα και αεροπορία. Ο ΔΣΕ πολεμώντας ηρωικά, πέρασε σε αντεπίθεση και προκάλεσε στον αντίπαλο μεγάλες απώλειες. Οι Αμερικανοί και η διοίκηση του κυβερνητικού στρατού, ύστερα από τις δυο αυτές αποτυχίες αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους. Την εκστρατεία την ξεκίνησαν τώρα στη Στερεά.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές, κυρίως στα βόρεια. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-17, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-20, στο Αιγαίο από 11-21 και στη Θεσσαλονίκη από 9-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-20 βαθμούς.

Η ...ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των αγορών θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο της συζήτησης της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ με εκπροσώπους υπουργείων και την Τράπεζα της Ελλάδας. Τώρα βάζουν θέμα για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, ακόμα και τις Κυριακές, ελεύθερη είσοδο ξένων ακτοπλοϊκών εταιριών στις ελληνικές θάλασσες, άδειες για λειτουργία ΤΑΧΙ και, βεβαίως, τα θέματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια (σελίδα 26)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ και τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου. Η συγκέντρωση των καθηγητών θα γίνει στη 1.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας (σελίδα 29)

ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ της παραπέρα αγωνιστικής δράσης τους θα καθορίσουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΠΑΛ στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που τους οφείλει ο πρώην ιδιοκτήτης του εργοστασίου Τσιπλάκος, ύψους 1 δισ. δραχμών (σελίδα 30)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ τσιμεντοποιείται ένα μεγάλο κομμάτι του Πεδίου του Αρεως, αλλά οι αρμόδιοι κρατικοί και δημοτικοί φορείς «νίπτουν τας χείρας των», ισχυριζόμενοι ότι έχουν προβεί σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες (σελίδα 31)

ΝΕΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά τη δικαστική απαγόρευση (σελίδα 32)

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ εξαγριωμένα μέλη της κοινότητας παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ενωση απέκλεισαν χτες το απόγευμα για αρκετές ώρες το δρόμο μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού, που τα ξημερώματα του Σαββάτου σκότωσε στην Ανω Πόλη τον νεαρό συμπατριώτη τους (σελίδα 32)

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ στίγμα του «σόου» των χολιγουντιανών πολυεθνικών θριάμβευσε και φέτος στην απονομή των «Οσκαρ» και, μάλιστα, χωρίς προσχήματα τη φορά αυτή (σελίδα 33)

ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ των κινητοποιήσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του ΣΕΗ, εκτιμώντας ικανοποιητικά όσα διασφαλίστηκαν (σελίδα 34)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 28 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1821 Συγκροτείται προσωρινή κυβέρνηση στην Καλαμάτα μετά την απελευθέρωση της πόλης.

1848 Η νεολαία του Αργοστολίου, ύστερα απο τις φλογερές ομιλίες του Μομφεράτου και του Ζερβού έκαψε την αναγγελία της έκδοσης μιας αντιενωτικής εφημερίδας που θα έβγαινε στο Λονδίνο και θα προπαγάνδιζε τη συνεργασία με την Αγγλία.

1933 Η Εργατική Βόήθεια υποβάλει υπόμνημα στη Βουλή και την κυβέρνηση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας στους αγωνιστές. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι 650 αγωνιστές βρίσκονται δεσμώτες στις φυλακές και 300 στις εξορίες.

1968 Ο αρεοπαγίτης Αντ. Φλώρος με έκθεσή του κατηγορεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλια (μετέπειτα πρωθυπουργό της χούντας) για προσπάθεια επηρεασμού του ανακριτικού έργου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Κατόπιν εντολής του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Σοντή, η έκθεση Φλώρου τίθεται στο αρχείο.

1968 Εκατόν δεκαεπτά νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του τρομερού σεισμού έντασης 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει την Αλάσκα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Ανκορατζ.

Η 4η μέρα της επιδρομής

Οι Σέρβοι πανηγυρίζουν για την κατάρριψη του αόρατου αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-117 («Στελθ») στο Μπουτζανόφσκι, 40 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι. Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την πληροφορία. Οι πρώτες συναυλίες ξεκινούν στο Βελιγράδι, όπου μαζεύονται χιλιάδες πολίτες διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και καταστρέφεται με 10 πυραύλους το μεγαλύτερο εργοστάσιο οικιακών συσκευών στην Κεντρική Σερβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ