ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2007
Σελ. /32
Στα ψιλά πέρασε ο ΣΕΒ...

Του ΣΤΑΘΗ, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Η επιχείρηση ως κοινωνικό πρότυπο» και ως «δημοκρατικό αντίβαρο»!

Αυτό κι αν είναι θέμα για έκθεση στο Λύκειο.

Οπου ο γιος του απολυμένου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ο πατέρας του είναι ένας αχάριστος, που δεν αναγνωρίζει το αφεντικό του ως ευεργέτη...

Και η κόρη της συνδικαλίστριας θα πρέπει να αναλύσει πόσο δημοκρατικό είναι το δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποιον γράφεται στο σωματείο...

Και μόνο που βάραγαν προσοχή την ώρα που ο Δασκαλόπουλος, το αφεντικό του γκέτο της ΔΕΛΤΑ, παρίστανε τον πολεμιστή που θα τα βάλει με τον κρατισμό και την κομματοκρατία, και μόνο για αυτό τους αξίζει μαύρο.

Οταν το αφεντικό του κράτους, η αστική τάξη, κηρύσσει πόλεμο στον κρατισμό, σημαίνει πόλεμο σε όποια κοινωνική κατάκτηση έχει απομείνει. Δικό τους είναι το κράτος, γι' αυτούς υπάρχει. Ενσωματώνει, όμως, στη λειτουργία της μηχανής του και δημοκρατικές κατακτήσεις κάτω από την πίεση του κινήματος. Ε, αυτές θέλουν να ξεπαστρέψουν... Η δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση ήταν κατακτήσεις. Τώρα θέλουν όλο το πακέτο του προϋπολογισμού που πήγαινε σ' αυτά δικό τους.

Οταν η αστική τάξη τα βάζει με την «κομματοκρατία» εννοεί πως απαιτεί ακόμα πιο γνήσια έκφραση των συμφερόντων της από τα κόμματα που είναι εντεταλμένα να την υπηρετούν. Δεν κρύβουν λόγια οι αστοί. Το πρόβλημα το έχουν όσοι επιμένουν να ψηφίζουν το ίδιο κόμμα με το ΣΕΒ.

Κατά τ' άλλα: Αφού η Αθήνα ομολογείται ότι είναι πιο ακριβή και από το Μανχάταν δε μένει παρά να αυξηθούν επιτόπου και οι μισθοί για να τα βγάλουν πέρα οι άνθρωποι. Δεν είναι αυτονόητο;

Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν: Τα λεφτά επιστρέφουν στα Ταμεία. Για να παραμείνουν στις τσέπες των βιομηχάνων τα 58 δισ. που έχουν αρπάξει από τα Ταμεία.

Ασχετο: Κάτι παράξενα ονόματα που έχει αυτός ο τόπος: Κουλουκουθουριά, Πολενάτα, Μάλι Μάδι. Εξήντα χρόνια μαρτυρούν το μεγαλείο ενός κινήματος που παραμένει εφιάλτης για την αστική τάξη. Και πόσα μνημεία που δεν έχουν ακόμα στηθεί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΙΛΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΕΙΣ

Η ΚΑΜΑΡΙΛΑ: «Η διαχωριστική γραμμή σήμερα είναι ανάμεσα στην κρατικοδίαιτη Ελλάδα και στην Ελλάδα της ελεύθερης δημιουργίας (...) η φωνή αυτή ξενίζει όσους θεωρούν ότι ο ΣΕΒ οφείλει να περιοριστεί σε ένα στενά συντεχνιακό ρόλο. Ετσι μας θέλουν όσοι επιμένουν να μας βλέπουν ως μια καμαρίλα οικονομικής εξουσίας. Αλλά ο ΣΕΒ δεν είναι αυτό (...) είναι η εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας (...) προβάλλουμε τη σύγχρονη επιχείρηση ως κοινωνικό πρότυπο (...) προωθούμε τις κοινές πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων ως υγιές και δημοκρατικό αντίβαρο στον κρατική πατρωνία και την κομματικοκρατία» (ο πρόεδρος του ΣΕΒ / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ: «Στην ανάδειξη ισχυρών ελληνικών ομίλων που θα πρωταγωνιστήσουν ως εθνικοί και περιφερειακοί πρωταθλητές στοχεύει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δημιουργώντας το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ (...) "δε μοιράζω προνόμια και παροχές. Εγγυώμαι δικαιώματα" τόνισε (...) εξήγγειλε δικαίωμα πρόσληψης νέων για τέσσερα χρόνια με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή των εισφορών, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ: «Νωπές ακόμα οι μνήμες από τις δεκάδες κορδέλες που έκοψαν ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του (...) πιο πρόσφατα τα εγκαίνια που κάνει η σημερινή εξουσία (...) η χθεσινή βροχή όμως ήταν αποκαλυπτική για όλους αυτούς, τους ξεγύμνωσε στην κυριολεξία. Το ζητούμενο είναι αν οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και οι ίδιοι να ταλαιπωρούνται από μια βροχή θα δουν και θα αποτιμήσουν αυτή τη γύμνια στις επόμενες εκλογές» (ο Γ. Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΙ: «Μπέρδεμα... Μπέρδεμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου το 70% των ερωτωμένων δηλώνει ότι πιστεύει ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει όποιο από τα δύο κόμματα κυβερνήσει ελάχιστα θα διαφέρουν» (ο Β. Μουλόπουλος στο «ΒΗΜΑ»).

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΖΙΝΟ; «Στα μεγάλα έργα που συμβάλλουν στη νέα εικόνα του Λεκανοπεδίου εντάσσονται το νέο συγκρότημα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στην Πάρνηθα η Hyatt Regency και το νέο εκθεσιακό κέντρο που έχει δρομολογήσει η επιχείρηση "Ελευθέριος Βενιζέλος" (...) την ώρα που η Αττική και η Ελλάδα αλλάζουν και καλπάζουν προς τα εμπρός (...) εμείς μένουμε στην γκρίνια» (ο Κ. Παπανικολάου στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του λεκανοπεδίου Αττικής (συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο Μανιφέστο από τον ΣΕΒ, επίθεση σε κρατισμό - κομματοκρατία

ΤΑ ΝΕΑ: Καταπίνουν τη μίζα και το σκάνδαλο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα λεφτά επιστρέφουν στα Ταμεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ δομημένα ομόλογα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ για επαναγορά του ομολόγου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κερδισμένα όχι χαμένα τα Ταμεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η JP Morgan ομολογεί την ενοχή της

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΑΥΓΗ: Δεν πείθει η κινδυνολογία για την πεντακομματική Βουλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ για ευπαθείς ομάδες

Η ΧΩΡΑ: Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αθήνα πιο ακριβή από το Μανχάταν

ΕΘΝΟΣ: ΒΑΤΕΡΛΟ στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Nα, οι κύριοι δικαστές...»

«H φετινή έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας αποκαλύπτει το εύρος της εξάρτησης των δικαστών όχι μόνον από την πολιτική εξουσία, αλλά και από το χρήμα. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε δωροδοκία για πλειάδα "υπηρεσιών", από την επιτάχυνση της νομικής διαδικασίας έως και την ικανοποίηση αιτήματος αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης, πολλοί δικαστές υποβιβάζουν τη δικαιοσύνη σε "αγαθό των πλουσίων" (...) η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα δεν αφορά μόνον τη δωροδοκία αλλά και την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων (...) οι πιέσεις για αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων παραμένουν εντονότατες ενώ στην περίπτωση που κάποιοι δικαστές αρνηθούν να συνεργαστούν, η πολιτική εκδίκηση είναι άμεση και σκληρή» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...και η Ευρώπη της κοινοτικής αλληλεγγύης

«Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων η Λευκωσία πήρε χτες μια πικρή γεύση όσον αφορά τα αισθήματα που τρέφουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του διακομματικό, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Φοβερό ερώτημα

«Τίνος είναι το παιδί; Η ομοφυλόφιλη κόρη του Τσένι και η σύντροφός της απέκτησαν αγόρι (...) και το όνομα αυτού Σάμιουελ Ντέιβιντ Τσένι!» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ