ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συντονισμός επίθεσης από ΗΠΑ και Ευρωκοινοβούλιο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Για γέλια» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τσάβες τις «ανησυχίες» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που αργά το βράδυ της Πέμπτης, σχεδόν ταυτόχρονα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την «καταδίκη της για την ενέργεια του προέδρου Τσάβες ο οποίος υποσκάπτει την ελευθερία της σκέψης»... Η συντονισμένη αυτή επίθεση έρχεται μία κρίσιμη στιγμή καθώς εκδηλώθηκε λίγο πριν από δύο 24ωρα από την 27η Μάη. Ημερομηνία κατά την οποία έχει καθοριστεί το μεγάλο ραντεβού των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ούγο Τσάβες και της μπολιβαριανής διαδικασίας. Αφορμή; Η μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου RCTV μετά από 35 χρόνια, ενώ τη συχνότητα που εκπέμπει μέχρι σήμερα το RCTV θα καταλάβει η TEVES, η πρώτη τηλεόραση που ανήκει σε κοινωνικές οργανώσεις.

Για το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο (από τα 784 μέλη στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνο 65) ο Τσάβες τόνισε πως «η συμμετοχή δείχνει τη σημασία που του δίνουν» για να καταλήξει: «Πρόκειται για ένα ψήφισμα που προώθησε η άκρα Δεξιά της Ευρώπης σε συμμαχία με την εγχώρια Δεξιά και τη Δεξιά των ΗΠΑ».

Καταψήφισε το ΚΚΕ το ψήφισμα κατά της Βενεζουέλας

Με παρέμβαση κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας κατήγγειλε το κοινό ψήφισμα, επισημαίνοντας:

«Το όψιμο ενδιαφέρον των πολιτικών ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελεύθερων και της "Ευρώπης των Εθνών" - με πρόσχημα την ελεύθερη έκφραση - να προβάλλουν μέσα από ενιαίο ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους ανυπόστατους - ψευδείς ισχυρισμούς των ιδιοκτητών του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού "Radio Caracas TV" και των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων που πρωτοστάτησαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2002, στον πετρελαϊκό αποκλεισμό το 2003, στις τυχοδιωκτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των γεγονότων για την ανάκληση του προέδρου και συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ενημέρωση, αποτελεί ωμή απαράδεκτη επέμβαση ενάντια στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση και στο λαό της Βενεζουέλας.

  • Η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό.
  • Το 82% των ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βενεζουέλα ανήκει στους ιδιώτες.
  • Το φάσμα των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων της Βενεζουέλας είναι κοινωνική περιουσία του λαού αυτής της χώρας και νόμιμος εκπρόσωπος η Μπολιβαριανή κυβέρνηση.
  • Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση εφαρμόζει πλήρως τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες για την ενημέρωση του λαού της Βενεζουέλα.

Χρειάζεται πολύ θράσος, όσοι ευρωβουλευτές σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγορεύονται ως δήθεν τιμητές της «ελεύθερης έκφρασης» και επιτίθενται ενάντια στον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες και στην Μπολιβαριανή Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όταν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι άθλιο, λόγω του ότι τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στα χέρια της πλουτοκρατίας.

Είναι προφανές ότι με αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκεται να ενισχυθούν οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και το πισωγύρισμα της Βενεζουέλας, για να παραμείνουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές στα μονοπώλια και να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του λαού της Βενεζουέλας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι των ομάδων που έφεραν το ψήφισμα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, έκαναν γενικότερη επίθεση στη Βενεζουέλα για τη φιλολαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσάβες. Από τη χώρα μας το ψήφισμα στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ απείχαν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται!

«Η όλη δικαστική διαδικασία για άλλη μια φορά έδειξε τον απροκάλυπτο πολιτικό χαρακτήρα της», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την οποία αναιρείται από το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ η άδεια λειτουργίας ως «πολιτικού κόμματος».

«Το αστικό καθεστώς, σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕ, όχι μόνο γεννά αντιλαϊκούς νόμους κι έτσι ουσιαστικά κάθε φορά περιορίζει τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και των οργανώσεών τους, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φτύνει και στους ίδιους νόμους του, καταπατά το ίδιο το Σύνταγμά του και τους επικυρωμένους από τη Ρωσία κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ έχει πλήρως τηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νόμου "Για τα πολιτικά κόμματα", παραχωρώντας στο καθεστώς τα στοιχεία 56 χιλιάδων μελών του και αποδεικνύοντας την ύπαρξη οργανώσεων σε 49 περιοχές της χώρας, με πάνω από 500 άτομα η κάθε μια, δηλαδή την ύπαρξη οργανώσεων σε πάνω από τις μισές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο οι αστικές αρχές στο πρόσωπο της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταγραφής αρνούνται να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός. Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει ο αγώνας στο ακυρωτικό δικαστήριο. Αυτό θα πάρει περίπου ένα μήνα».

«Η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, συνεχίζει, έχει ήδη δηλώσει πως για μας το Κόμμα δεν είναι η νομική άδεια και το δικαίωμα της καθόδου στις εκλογές. Το Κόμμα για μας είναι το απόσπασμα των ομοϊδεατών που παλεύει για τα συμφέροντα των ανθρώπων της εργασίας. Γι' αυτό ο αγώνας μας θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση και το διάστημα που απομένει θα το χρησιμοποιήσουμε για τη διαφωτιστική δουλιά και την προετοιμασία του Κόμματος, να αγωνιστεί σε πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν υποχωρούμε από το δρόμο που επιλέξαμε»!

Η ΚΟΥΒΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Αποφασιστική απάντηση για Καρίλες

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδίδει την ευθύνη της απελευθέρωσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες η Κούβα κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης για την τρομοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του διπλωμάτη της στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιζάντ, ισχυρίστηκε ότι επιβάλλουν τους νόμους της χώρας τους που απαγορεύουν την έκδοση του Καρίλες στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα και πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να τον παραδώσουν σε μια τρίτη χώρα και πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει την υπόθεση.

Ο Κουβανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ, Ροντόλφο Μπενίτες, αφού απάντησε στους ισχυρισμούς υποκρισίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως βρίσκεται μπροστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο όνομα των 3.478 Κουβανών που έχουν πεθάνει και των 2.099 που έχουν τραυματιστεί στις αμέτρητες εγκληματικές πράξεις που έχει υποστεί ο κουβανικός λαός για περισσότερα από 45 χρόνια. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των πράξεων είχαν σχεδιαστεί και οργανωθεί από το έδαφος των ΗΠΑ με τη στήριξη, την προστασία και τη χρηματοδότηση των διαδοχικών κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του διπλωμάτη για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, Τομ Σάνον, ανακοίνωσε ότι «ενεργεί με καλή πίστη, γνωρίζοντας τους νόμους μας και τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους» σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Καρίλες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα σε 850 μικρές πόλεις και δήμους της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων η Γένοβα, η Βερόνα και άλλες.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς κατά 12% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η κυβέρνηση διατίθεται να δώσει ένα 6%. Οι εργατικές ενώσεις έχουν απειλήσει πως θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες τη Δευτέρα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χοσέ Λουίς Σομπεράνες, ανακοινώνοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την εξέγερση στην Οαχάκα, τόνισε ότι ο λαός της Οαχάκα υπέστη βαναυσότητα από τις ομοσπονδιακές και τις περιφερειακές αρχές, που όχι μόνο παραβίαζαν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά απείλησαν και την ασφάλεια και τη ζωή τουλάχιστον 160 ανθρώπων.

ΠΟΛΩΝΙΑ - «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΗΠΑ
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι επίσημες συνομιλίες για την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία ξεκίνησαν την Πέμπτη και σύμφωνα με τον Πολωνό υφυπουργό Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι, αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση «φέρνει αισιοδοξία». Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, Τζον Ρουντ, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα», ενώ τόνισε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε «πνεύμα συνεργασίας» και πως η εγκατάσταση της «ασπίδας» έχει σκοπό την «ενίσχυση της συνεργασίας της Πολωνίας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των 15 προέδρων της κεντρικής, νότιας και ανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Μπρνο, υποστήριξε ότι η «ασπίδα» έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα στην Τσεχία σχεδιάζει για σήμερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Βάτσλαβ ενάντια στην εγκατάσταση της «ασπίδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ