ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
«Μεσαίος» καπιταλισμός

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Οταν τους ακούς να μιλάνε για το μεσαίο χώρο να σκέφτεσαι πόσα ακόμα έχεις να πάθεις.

Η συζήτηση - μέρες τώρα - που αφορά στη συμπεριφορά του λεγόμενου μεσαίου χώρου είναι ταυτόχρονα και ένα φτύσιμο στη λαϊκή βάση που παραμένει εγκλωβισμένη στα αστικά κόμματα

γιατί βεβαίως και δεν είναι μεσαίοι το 90% των ψηφοφόρων που μοιράζονται ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα αστικά κόμματα.

Μιλάνε για μεσαίους γιατί τους ενδιαφέρει κύρια εκείνο το κρίσιμο ποσοστό που παίζει πότε εδώ και πότε εκεί.

Το ζητούμενο παραμένει: Η μεγάλη μετατόπιση της λαϊκής βάσης αυτών των κομμάτων. Εκατομμυρίων ανθρώπων που ενώ μοχθούν για τον επιούσιο καθημερινά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κόμματα του αντίπαλου. Που σημαίνει ότι πρέπει να σε αφήνει παγερά αδιάφορο η συζήτηση περί μεσαίου χώρου. Μπορείς να πείσεις έναν εργάτη να μη ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Θα 'ναι μια καλή αρχή. Οσο οι εργάτες παραιτούνται από το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εξουσία για τον εαυτό τους, θα καθορίζουν το παιχνίδι οι «μεσαίοι». Δηλαδή η αστική τάξη.

Βιασύνη που την έχουν ορισμένοι να αρχίσει το «αντάρτικο πόλεων». Τόση ανάγκη έχουν στις διάφορες υπηρεσίες ντόπιες και ξένες μυστικές και φανερές (όλες διαπλέκονται μεταξύ τους), να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους;

Μια ματιά στις λέξεις: το «υπό σύσταση δίκτυο». Δηλαδή, μια μπαρούφα έγινε εντολή συλλήψεων. Ενα μήνα πριν γίνει μια διαδήλωση. Και υπάρχουν ακόμα πολλοί γύρω μας που πιστεύουν ότι αστυνομία και εισαγγελείς υπάρχουν για να προστατεύουν το γενικό καλό.

Αμεσα δεν προβλέπεται να ρίχνουν σφαίρες (πλαστικές ή με χρώμα). Ομως το σενάριο ρίχνεται στην πιάτσα και διαμορφώνει συνείδηση. Ετσι ώστε αύριο να έρθει ως «λαϊκή απαίτηση» και μάλιστα με την κυβέρνηση κατηγορούμενη ότι καθυστερεί.

Νοιάζονται δήθεν για τη συντηρητικοποίηση. Αυτοί που την καλλιεργούν 24 ώρες το 24ωρο. Αριστεροί και Δεξιοί αναλυτές που διαγωνίζονται για το ποιος θα πείσει τον κόσμο ότι η λύση είναι ακόμα πιο συντηρητική.

Ιδού η Ρόδος για όποιον νοιάζεται να μπατάρει αριστερά ο κόσμος. Ας ξαναμιλήσουμε για το δικαίωμα του εργάτη να έχει μόνιμη και σταθερή δουλιά, καλό μισθό, υγεία, παιδεία. Να 'ναι ασφαλής, όχι με μπάτσους, όχι με εργατοπατέρες, χωρίς νταβατζήδες στο μόχθο του. Ας μιλήσουμε ξανά για την ανάγκη να καταργηθεί η πηγή της βίας: οι σχέσεις ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και μετά να δούμε αν συντηρητικοποιείται η κοινωνία.

Μέχρι τότε συνείδηση θα διαμορφώνουν κάτι δικαστές που παριστάνουν τους δημοσιογράφους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΜΕΣΑΙΟΙ» ΤΟ 90% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ;

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑ: «Η κρίση του μεσαίου χώρου δεν οδηγεί εξ ορισμού και αυτόματα στη ριζοσπαστικοποίησή του. Το τι δρόμο θα πάρει είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα. Εχει σχέση και με την αξιοπιστία των προτάσεων του σοσιαλιστικού - δημοκρατικού ρεύματος στην Ευρώπη και τη δυνατότητα σοβαρής υλοποίησής τους, που κι αυτό είναι μια παράμετρος που δε διαφεύγει από την προσοχή της κοινής γνώμης. Γι' αυτό οι ευθύνες των σοσιαλιστικών ηγεσιών είναι τεράστιες. Εάν ο μεσαίος χώρος "αξιακά" θα μετατοπιστεί πιο αριστερά ή πιο δεξιά είναι ένα στοίχημα πολιτικό και καθόλου δεδομένο. Και σε κάθε χώρα, παρόλους τους υφιστάμενους εξωγενείς επηρεασμούς, "παίζεται" με τοπικούς, εθνικο-κοινωνικούς όρους και χαρακτηριστικά» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ: «Ως διακύβευμα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς προβάλλεται συνήθως το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος". Η Δεξιά παραδοσιακά πιστεύει στον περιορισμό του και η Αριστερά στη διατήρηση και την ανάπτυξή του. Το παράδειγμα της Γαλλίας έδειξε ότι το ουσιαστικό αίτημα είναι ο εξορθολογισμός του "κοινωνικού κράτους" και κυρίως η ένταξή του σε ένα γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και συνεννόησης. Ενα άλλο διακύβευμα είναι η "τάξη και ασφάλεια" (...) η Δεξιά από μακριά παράδοση και εμπειρία έχει έτοιμη και πειστική απάντηση: επιβολή της τάξης και ασφάλειας με την άσκηση κρατικής βίας. Η Αριστερά καταλαβαίνει την κοινωνική διάσταση του φαινομένου, αλλά δεν έχει καμιά πειστική απάντηση. Οπως έδειξαν οι γαλλικές εκλογές η Αριστερά έμεινε χωρίς δυνατότητες διείσδυσης στα κεντρώα στρώματα και άρα χωρίς εφεδρείες» (ο Α. Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενισχύεται ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ η Πανσπουδαστική

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιβεβαίωση ελλείμματος ασφαλείας από τρομοκράτες...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ Β΄ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ των πόλεων

ΕΘΝΟΣ: ΡΩ... ΜΥΛΟΣ στη Δικαιοσύνη

ΤΑ ΝΕΑ: Στο... εδώλιο η περιουσία Κεδίκογλου

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΦΡΕΝΟ» στα περί πρόωρων εκλογών

Η ΧΩΡΑ: Εκλογική θα είναι η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με δολοφονίες απειλεί ο «Επαναστατικός Αγώνας»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Καταρρέει η εμπιστοσύνη στους δικαστές»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΨΗΦΟΣ στη μεταρρύθμιση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντάρτικο με απειλές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΣΧΕΔΙΟ» επιστροφής ομολόγων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιούνιο τα πακέτα ΟΤΕ - ΤΤ

Η ΑΥΓΗ: Ελληνική πρωτιά στη ρύπανση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το σύνθημα

«Την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο της πολιτικής βίας μεταφέρει η κυβέρνηση (...) ο κ. Ρουσόπουλος όρισε "τη βία που διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις στο περιθώριο κάποιων διαδηλώσεων ως πολιτική βία" (...) ο κ. Ρουσόπουλος κάλυψε και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Αστυνομία σφαίρες από καουτσούκ, λέγοντας ότι "μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση αυτού του είδους βίας μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας"» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Η πράξη

«Επιχείρηση σκούπα πραγματοποίησαν χτες 800 τουλάχιστον μέλη της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας και δεκάδες εισαγγελείς στο Βερολίνο, το Αμβούργο και άλλα κρατίδια. Στόχος ήταν όπως ανακοινώθηκε η εξάρθρωση του υπό σύσταση "τρομοκρατικού δικτύου" το οποίο είχε στόχο να δημιουργήσει προβλήματα ή ακόμη και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η δημοσιογραφική στήριξη

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δε θεωρώ ότι η αστυνόμευση και η διασφάλιση της τάξης είναι απλές και εύκολες υποθέσεις. Κάθε άλλο! Εδώ έναν τύπο που μετείχε σε επεισόδια κατάφεραν να πιάσουν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη και οι συμφοιτητές με τους καθηγητές του οργάνωσαν ήδη "εκδηλώσεις συμπαράστασης" με το αίτημα να αποφυλακιστεί. Προ ολίγων εβδομάδων αθωώθηκαν και οι 49 διαδηλωτές που είχαν κατηγορηθεί για τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος» (ο Γ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

Και οι απορίες ενός παιδιού

«Ξέρετε ότι όσα παιδιά είχαν συλληφθεί στην Αθήνα, τώρα φοβούνται! Δεν κυκλοφορούν μόνα. Γυρίζουν στα σπίτια τους με παρέα. Παντού επικρατεί ΦΟΒΟΣ (...) Παίρνουν κόσμο έτσι μέσα; βαράνε κόσμο! είναι δυνατόν; Τι προσπαθούν να κάνουν; Μα δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτά που κάνουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να προκαλέσουν κι άλλα επεισόδια; 'Η μήπως αυτό ακριβώς επιδιώκουν; Το ξέρετε ότι έχουν καλέσει άτομα που έπιασαν στην Αθήνα για μια "φιλική κουβεντούλα";» (επιστολή φοιτήτριας με αφορμή τη σύλληψη του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, στη στήλη του Στάθη Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ