ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μόνη διέξοδος ο αγώνας με τις ταξικές δυνάμεις

Ρεσιτάλ συμβιβασμού από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, στη χτεσινή διαπραγμάτευση της Σύμβασης για τα τουριστικά - επιβατηγά πλοία

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας, που κήρυξαν οι ταξικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας, που κήρυξαν οι ταξικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά
Η επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στα κελεύσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και να οργανώσουν τους αγώνες τους συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκε και χτες στη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι εφοπλιστές, πατώντας στην πολιτική που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και στην τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που θέτει σε κίνδυνο τα ναυτεργατικά συμφέροντα, γίνονται όλο και πιο επιθετικοί. Αξίωσαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση για το 2007 με ποσοστό αύξησης μόλις 4,5%! Αρνήθηκαν ακόμα και το αίτημα να μην υπάρχει ναυτεργάτης που να πληρώνεται κάτω από τον κατώτερο μισθό των 620 ευρώ που καθορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς υπάρχουν ειδικότητες ναυτεργατών που πληρώνονται με 520 ευρώ το μήνα! Να σημειωθεί ότι η εφοπλιστική Ενωση έχει αξιώσει με επιστολή της προς το ΥΕΝ και την ΠΝΟ το παραπέρα πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών στη στεριά, επειδή έχουν ακόμα δικαιώματα!

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, στρώνοντας το χαλί για την όξυνση της εφοπλιστικής επιθετικότητας, από το ποσοστό αύξησης ύψους 9% που ζητούσε, «έπεσε» στο 7%! Το «παζάρι» σε βάρος των ναυτεργατών αναβλήθηκε επ' αόριστον. Τη διαδικασία αυτή κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζοντας ότι οι ναυτεργάτες ήδη έστειλαν το μήνυμα με την πρωτομαγιάτικη απεργία ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

«SEA DIAMOND»

Παράλληλα, συνεχίζεται η οργανωμένη προσπάθεια ΥΕΝ και εφοπλιστών να «πληρώσουν» οι ναυτεργάτες και το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» του εφοπλιστή Λουίζου της εταιρίας «ΛΟΥΗΣ». Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, παραδόθηκε στο εργαστήριο L3 Communications Aviation Recorder της Φλόριδα των ΗΠΑ, το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του πλοίου για να αποκωδικοποιηθεί. Το «κουτί» συνοδεύουν ο αντεισαγγελέας Νάξου και δύο αξιωματικοί του Λιμενικού, ενώ οι πληροφορίες που άρχισαν ήδη να διοχετεύονται - οι οποίες ελέγχονται για την αξιοπιστία τους - τα «ρίχνουν» στον πλοίαρχο και σε άλλα μέλη του πληρώματος.

Να σημειωθεί πως ειδικοί είχαν επισημάνει ότι το «άνοιγμα» του κουτιού θα μπορούσε να είχε γίνει και στη χώρα μας, καθώς είναι μια απλή διαδικασία. Στο μεταξύ, ακόμα πραγματογνώμονες δεν έχουν διοριστεί, αυξάνοντας τα ερωτηματικά και, βέβαια, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία με καταθέσεις των μελών του πληρώματος από τον αξιωματικό Π. Σαλίβερο, ο οποίος επίσης ελέγχεται, καθώς υπάρχουν σε βάρος του καταγγελίες για συγκάλυψη επιβατηγών πλοίων που είχαν προβλήματα ασφάλειας.

Οσο για τη θάλασσα της Σαντορίνης, στον πάτο της οποίας βρίσκεται βουλιαγμένο το κρουαζιερόπλοιο, συνεχίζει να ρυπαίνεται από τα πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του πλοίου. Οχι μόνο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα το σχέδιο απάντλησης των καυσίμων που υποτίθεται ότι έχει εκπονήσει η εταιρεία, αλλά έχουν σταματήσει και όλες οι εργασίες απορρύπανσης!

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης

Αύριο και μεθαύριο οι αγώνες στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου

Ξεκινάει αύριο Σάββατο το τουρνουά ποδοσφαίρου σωματείων και θεραπευτικών κοινοτήτων που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το ΠΑΜΕ (το προηγούμενο έγινε τον Απρίλη του 2006), στα πλαίσια των κεντρικών εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι αγώνες θα γίνουν στο γήπεδο 5X5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130). Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων ξεκινάει αύριο στις 12 το μεσημέρι και συνεχίζεται την Κυριακή στις 10 το πρωί.

Οι 19 ομάδες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή είναι: Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, τα Παραρτήματα των Οικοδόμων Παλλήνης, Μενιδίου, Ιλίου, Καλλιθέας - Πετραλώνων, Περιστερίου, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Φαρμάκου, Επιτροπή Νέων Ενωσης Λογιστών, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το αντίστοιχο της Αθήνας, Καφέ 3, Επιτροπή Νέων της Παράταξης «Συνεργασία Αλλαγής στο Ιλιον», Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Κωνσταντακάτου, ΠΕΜΕΝ - «Στέφενσων», Νόστος, Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ και Νέοι του ΑΜΕ στα ΜΜΕ. Στη διεξαγωγή του Τουρνουά συμβάλλει και το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Αθήνας.

Εκ μέρους της ΠΕΜΕΝ, ο Γιώργος Πετραλοίφης, λέει στο «Ρ» για τη συμμετοχή του συνδικάτου στο τουρνουά: «Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα. Ακόμα, έχει σημασία τα συνδικάτα να αγωνίζονται δίπλα σε παιδιά που κάνουν αγώνα για την απεξάρτηση. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός. Τα συνδικάτα αποτελούνται από νέους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους, για εργασιακά δικαιώματα, για να είμαστε ελεύθεροι από κάθε μορφής εξάρτηση».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Εκλογές από αύριο 5 Μάη έως και τις 7 Μάη πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά για να δυναμώσουν το σωματείο. Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, 2ος όροφος), με το εξής πρόγραμμα: Σάββατο - Κυριακή, 11 π.μ. - 5 μ.μ. και Δευτέρα 10 π.μ. - 8 μ.μ.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Ιπποδρόμου στο γενικό γραμματέα Αθλητισμού Στ. Δουβή. Στη συνάντηση που είχαν μαζί του τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι χάνουν μεροκάματα και ένσημα γιατί δε διεξάγεται μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων ιπποδρομιών. Ακόμα έθεσαν το ζήτημα της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου - σήμερα εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας. Από τη μεριά του ο Στ. Δουβής έδωσε γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ: Την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και το κεφάλαιο και τον κάλπικο καυγά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα να αποδοθούν στα Ταμεία όλα τα κλεμμένα από το 1950 και ύστερα.

ΓΕΩΠΟΝΟΙ: Στις 9 Μάη στην Περιφέρεια και στις 23 Μάη στην Αθήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δ.Υ. (ΠΕΓΔΥ) και για αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δ.Υ. Επίσης, στις 23 Μάη θα πραγματοποιηθεί και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΕΓΔΥ. Η ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι, καλεί όλους τους γεωπόνους να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες, απορρίπτοντας τις λογικές της συναίνεσης και καταδικάζοντας τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» που κυριαρχούν σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το κατάστημά τους στον Πειραιά καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στην πόλη, ζητώντας από τη διοίκηση πειστικές εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην παράδοση των προσκλήσεων προς τα μέλη του Σωματείου για τη Γενική Συνέλευση στις 18 Απρίλη. Οι επιστολές δεν έφτασαν στην ώρα τους, παρά το γεγονός ότι στάλθηκαν από τις 5 Απρίλη. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί και το 2005.

ΙΚΑ: Αυξάνονται σε 30,80 ευρώ για το 2007 (από 25,40 ευρώ για το 2006) για κάθε εργάσιμη νύχτα τα ποσά που αποδίδει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής αδελφής νοσοκόμας στους ασφαλισμένους του. Για τις Κυριακές και λοιπές αργίες τα ποσά αυξάνονται σε 38,50 ευρώ (από 31,75 ευρώ για το 2006). Αίτημα του Συνδικάτου των Αποκλειστικών Νοσοκόμων είναι να αυξηθεί το μεροκάματο των αποκλειστικών στα 50 ευρώ.

Οι εκλεκτοί των εφοπλιστών

Παραμονές της πρωτομαγιάτικης απεργίας, πρώτα η ομάδα Νταλακογιώργου (στέλεχος του ΣΥΝ και πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών) και στη συνέχεια η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ στο ΕΚ Πειραιά εξέδωσαν δύο κατάπτυστες ανακοινώσεις εναντίον των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για δήθεν τραμπουκισμούς σε βάρος μελών της Ενωσης Ναυτών. Παράλληλα, η «ομάδα» Νταλακογιώργου καλούσε τους ναυτεργάτες να μη συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της 1ης Μάη. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, οι ναυτεργάτες κατέβηκαν την Πρωτομαγιά σύσσωμοι στους καταπέλτες. Χτες εκδόθηκε ανάλογου τύπου άθλια ανακοίνωση και από κάποια Ενωση Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Επαγγελματικών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών. Τέτοια είναι η γύμνια τους και ο πανικός τους από την επιτυχία της απεργίας και τη δυναμική που αναπτύσσει η δράση των ταξικών δυνάμεων. Να επιστρατεύουν ακόμα και σωματεία-«φαντάσματα», κατ' εντολή των - αφεντικών τους - εφοπλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ