ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σπάσιμο της σχολής και του πτυχίου

Προσπάθεια εφαρμογής του νόμου - πλαισίου με ό,τι πιο αντιδραστικό φέρνει

Με την προοπτική της διάσπασης του ενιαίου πτυχίου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσει στην παραγωγή πτυχιούχων διαφορετικών ταχυτήτων κι άνισων μεταξύ τους, βρίσκονται αντιμέτωποι οι φοιτητές της Ιατρικής. Η διάσπαση του πτυχίου, που μεθοδεύει η διοίκηση της Σχολής, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερων εσωτερικών διεργασιών για «αλλαγές» προσαρμογής στις πολιτικές επιταγές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, ειδικά μετά και την ψήφιση του νόμου - πλαισίου.

Η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου σχετίζεται με το σπάσιμο της σχολής σε τρεις πόλους. Οι τρεις πόλοι είναι τα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ - Ιπποκράτειο - Παπαγεωργίου, τα οποία θα μετατραπούν σε αμιγώς πανεπιστημιακά τμήματα και θα φοιτούν στις κλινικές τους οι φοιτητές μετά το τρίτο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η Ιατρική Σχολή θα χωριστεί σε τρία άνισα τμήματα, αφού ούτε ίδια χρηματοδότηση θα έχουν, ούτε ίδια βιβλία, ούτε ίδια ύλη. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για παράδειγμα, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και συνάπτει συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας σε αυτές να κατευθύνουν τη γνώση με βάση το συμφέρον τους.

Η «αλλαγή» αυτή αφήνει παγερά αδιάφορες τις παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ.

...εφαρμόζοντας το νόμο - πλαίσιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικότερο πλαίσιο «αλλαγών», που χαράσσει στην Ιατρική Σχολή το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΕΣΑ), εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο το 2002 και πρέπει να εφαρμοστεί έως το 2010. Στόχος του είναι η εναρμόνιση της Ιατρικής Σχολής με τα «πανεπιστήμια - πρότυπα» της ΕΕ. Το ΣΕΣΑ διαπερνάται από τη φιλοσοφία της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής σε αντίθεση με το αίτημα του φοιτητικού κινήματος για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία - έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Σχεδιάζεται η εισαγωγή μάνατζερ στη σχολή, δίδακτρα, σύστημα διά βίου κατάρτισης, εύρεση οικονομικών πόρων από δωρεές ευεργετών, δημιουργία εταιρειών (spin - off) για πώληση του επιστημονικού προϊόντος. Ετοιμάζεται «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας» με βάση το νόμο - πλαίσιο, ανώτατη διάρκεια σπουδών (2ν), κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, προαπαιτούμενα μαθήματα, έρευνα χρηματοδοτούμενη από φαρμακοβιομηχανίες και κάθε είδους επιχειρήσεις... Στα σκαριά είναι και η Επιτροπή Αξιολόγησης για την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και θα εκτιμήσει τη θέση της Ιατρικής στο ανταγωνιστικό, «αγοραίο» περιβάλλον.

Απέναντι στην προσπάθεια να περάσουν όλα αυτά, η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα καταργώντας στην πράξη το νόμο - πλαίσιο και προτάσσοντας τις ανάγκες των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού. Και μπροστά στις φοιτητικές εκλογές να δώσουν την εκφρασμένη αντίθεσή τους και με την ψήφο τους ενισχύοντας την Πανσπουδαστική ΚΣ, τη δύναμη της προοπτικής, του αγώνα.

«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Αφιέρωμα στο φοιτητικό κίνημα

Σήμερα Πέμπτη, ο «902 Αριστερά στα FM» αφιερώνει το πρόγραμμά του στο φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις προοπτικές του.

Από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι μπορείτε να ακούσετε:

Στις 8 π.μ. - 9 π.μ. εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές να συζητούν για την ανάγκη και τη σημασία της σύνδεσης του εργατικού με το φοιτητικό κίνημα.

Στις 9 π.μ. - 10 π.μ. ένα οδοιπορικό στους φοιτητικούς αγώνες των δυο τελευταίων χρόνων για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Στις 11 π.μ. τη σκυτάλη θα πάρει ο Νίκος Μπογιόπουλος με καλεσμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και εκπροσώπους φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, για να συζητήσουν: «Το πανεπιστήμιο σήμερα, ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε;».

Το αφιέρωμα θα κλείσει ο Δάνης Παπαβασιλείου και οι καλεσμένοι του, εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, που θα αναδείξουν ό,τι αφορά το φοιτητικό κίνημα και τις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Στην τηλεόραση του «902»

Επίσης, στην τηλεόραση του «902» απόψε στις 9 το βράδυ, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων για τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Τι θα γίνει στις 10 Μάη;

Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα ψέματα από την προεκλογική εκστρατεία της ΔΑΠ! Ετσι, παράλληλα με τα ρουσφέτια, τις σημειώσεις, τα παρασυνέδρια, τις απόπειρες νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, η ΔΑΠ σε πολλές σχολές (ενδεικτικά: Γεωπονική, Νομική, ΣΤΕΦ και αλλού) προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές να μην ψηφίσουν Πανσπουδαστική, με την αιτιολογία ότι - κατά πώς λέει - θα γίνει κατάληψη την επομένη των εκλογών!

Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται τη συνέχεια της πάλης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησής τους! Τρέμουν τη φετινή μεγάλη άνοδο της ΠΚΣ γιατί ξέρουν ότι μετά το «έργο» τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο!

Ξέρουν καλά (και αυτό είναι που τους τσούζει) ότι τις αποφάσεις, το προηγούμενο διάστημα, τις έπαιρναν οι φοιτητές μέσα από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και όχι η ΠΚΣ από μόνη της. Αλλωστε, για τις καταλήψεις ευθύνη είχε η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Ο πραγματικός ...αγώνας της ΠΑΣΠ

Οτι η στάση της ΠΑΣΠ στις γενικές συνελεύσεις των προηγούμενων μηνών - όπου στήριζε τα αγωνιστικά πλαίσια - ήταν όψιμη και μόνο στόχο είχε να αθωώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των φοιτητών, αποδείχτηκε περίτρανα στην ΑΣΟΕΕ.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, σε δυο Διοικητικά Συμβούλια του συλλόγου φοιτητών ΑΣΟΕΕ, η ΠΑΣΠ συγκροτεί κοινό μέτωπο με τη ΔΑΠ και αρνείται να υπογράψει για τη διεξαγωγή νέας γενικής συνέλευσης των φοιτητών όπου θα αποφασίσουν την αγωνιστική δραστηριότητα του συλλόγου για να μην εφαρμοστεί στη σχολή ο νέος νόμος - πλαίσιο! Δείχνει η ΠΑΣΠ ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να προσανατολίσει τον αγώνα σε στενά αντικυβερνητικά μονοπάτια, να ρίξει στάχτη στα μάτια των φοιτητών για να τους πείσει ότι η ΠΑΣΠ (και το ΠΑΣΟΚ) είναι μέσα στους αγώνες προκειμένου να μην απομονωθεί.

Αλλωστε, απέδειξε τη σημασία που δίνει στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των φοιτητών: Την Πέμπτη 19 Απρίλη, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνταν το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, η ΠΑΣΠ ήταν στη σχολή και διοργάνωνε εκδήλωση - διαφήμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων (δηλαδή των διδάκτρων και των δυο κύκλων σπουδών)!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Πέμπτη
  • Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ, στη 1.30 μ.μ., στην αίθουσα «Λεονάρντο» με θέμα: «Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και οι νέοι μηχανικοί» και ομιλητές εκπροσώπους του Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής.
  • Στη Νέα Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα 107 με θέμα: «Διαμόρφωση της νεανικής προσωπικότητας». Ομιλητές: Τ. Τραβασάρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Ψυχολόγος και Ηλ. Βασιλειάδης, μεταπτυχιακός του Τομέα Σχολικής Εξελικτικής Ψυχολογίας.
  • Στη Φυσικομαθηματική Σχολή Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., στο κεντρικό αμφιθέατρο η ΠΚΣ συνδιοργανώνει εκδήλωση με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με θέμα: «Για την επιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας και τη διδασκαλία της». Ομιλητές: Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Γ. Δελής, δάσκαλος και στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
  • Στη Μυτιλήνη, στις 9 μ.μ., στο Παπαρίσβα, με θέμα: «Ενας χρόνος μεγαλειώδεις αγώνες, συνεχίζουμε, δυναμώνουμε την αντεπίθεση για την εκπαίδευση των αναγκών μας».
Στα Γιάννενα ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μαθηματικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιεί η ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή, στη 1 μ.μ., με θέμα: «Δυναμώνουμε τη σύγκρουση, αλλάζουμε τους συσχετισμούς». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Μάθημα σε... κοντέινερ

Μάθημα σε κοντέινερ είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κορυδαλλού καθώς, μετά τον περσινό σεισμό (των Κυθήρων), το σχολείο υπέστη σοβαρές ζημιές και από τότε μέχρι σήμερα φιλοξενούνται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Στο σχολείο έκανε περιοδεία η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και στη συζήτηση που ακολούθησε με γονείς και εκπαιδευτικούς αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις και στην ειδική εκπαίδευση και οι συνέπειες που υφίστανται γονείς και μαθητές.

Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 33 παιδιά στο Δημοτικό και 3 στο Νηπιαγωγείο, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών με βαριές αναπηρίες. Ακόμα και οι αίθουσες - κοντέινερς είναι λίγες για τις ανάγκες του σχολείου, ενώ υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (π.χ. λογοθεραπευτής), έλλειψη στα μέσα διδασκαλίας αλλά και περικοπή στα λειτουργικά έξοδα του σχολείου. Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν γονείς, αν ένα παιδί μετά το Δημοτικό θέλει να συνεχίσει στο Γυμνάσιο δεν έχει τη δυνατότητα, καθώς κανένα Γυμνάσιο στην περιοχή δεν έχει την απαιτούμενη υποδομή.

Η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπίσει άμεσα όλα αυτά τα προβλήματα και να ληφθούν μέτρα ώστε σε κανένα παιδί να μην μπαίνουν φραγμοί στη μόρφωση, τονίζοντας ότι η μόρφωση πρέπει να είναι δημόσια, ενιαία και δωρεάν για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ