ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2007
Σελ. /32
Εδώ Τουρκία...

Του Τάσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Σπασμένα κεφάλια, διαδηλωτές στο μπουντρούμι

έτσι, και έτσι, παράγεται το κέρδος...

Πίσω στα δικά μας.

Τώρα που βασίλεψε η κάθαρση μπορούμε να επιστρέψουμε σε πεζά πράγματα: Στο μεροκάματο των 650 ευρώ;

Αν και ακούστηκε χτες κάπου ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ να δηλώνει ότι είναι απαράδεκτα τα 650 ευρώ μισθός όταν το κόστος ζωής ενός ανθρώπου έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ. Δεν είπε όμως ποιος υπέγραψε τη σύμβαση. Και γιατί ακόμα και σήμερα δεν υιοθετούν το αίτημα που διατυπώνει δυο χρόνια τώρα το ΠΑΜΕ για 1.300 κατώτατο μισθό.

Αυτό το δίγλωσσο είναι επάγγελμα. Μια ομάδα είναι όλοι μαζί, κι αυτοί που θεωρούν πως πάνω από τους μισθούς είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι άλλοι που κάθε τρεις και λίγο διαπιστώνουν πως θα πέσει έξω το κρατικό ταμείο επειδή οι εργάτες θα βγουν κάποτε στη σύνταξη. Προβάλλουν τον καπιταλισμό ως μονόδρομο. Μόνο που υπάρχει κι άλλος δρόμος, άλλη λύση...

Στο περιθώριο: Ας μην περνά απαρατήρητη η προεκτίμηση της ΓΑΔΑ για τον αριθμό των διαδηλωτών. Αν μη τι άλλο, γιατί δηλώνει τη σταθερότητα της παρακολούθησης. Δηλώνει βεβαίως και με ποιο τρόπο την επομένη δίνονται τα νούμερα στους δημοσιογράφους ως εκτίμηση της πραγματικότητας.

Ασχετο: Καλή και η θλίψη, καλύτερη, όμως, μια έγκαιρη έντιμη ματιά στην πραγματικότητα της αντεπανάστασης στο χρόνο που αυτό ήταν αναγκαίο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007 με το ΠΑΜΕ, ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ για τα δικαιώματά μας, για ριζικές αλλαγές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Ευγένιος και οι φούσκες

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ «ομόλογοι» παίρνουν σειρά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές ή παρακμή και τέλμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η ΧΩΡΑ: Ξεκαθαρίζει σε βάθος το τοπίο ο Καραμανλής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συνεργάτης του «έφαγε» τελικά τον Σ. Τσιτουρίδη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Φρένο» στη χειραγώγηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΠΙΕ την κάμηλον

ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγιο Καραμανλή στην ξέρα Τσιτουρίδη


ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ

ΔΟΥΛΕΜΑ: «το πιστεύει και το πράττει! Αυτός είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πιστεύει ότι δεν πρέπει "να ανεχθεί κανενός είδους ενέργεια ή συμπεριφορά που πληγώνει την πολιτική ζωή του τόπου, που πληγώνει τους Ελληνες" δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι "τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό και να είναι πολύ προσεκτικοί στις πολιτικές τους επιλογές και στις επιλογές των συνεργατών τους"» (από το πρώτο θέμα στη ΧΩΡΑ).

ΛΟΓΙΑ: «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. "Ηθελα, είπε, όλοι οι Ελληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που επέλεξαν θα τους σέβεται αποδεικνύοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι σε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά". Μεγάλα λόγια, μικρά έργα. Ούτε λέξη για το σκάνδαλο με τα ομόλογα και τους υπευθύνους υπουργούς του που εμπνεύστηκαν το μεγάλο κόλπο» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΥΣΤΟΚΙΑ: «η δυστοκία που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο "χειρισμό" της απόφασης του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβέρνησης τον υπουργό που βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής δίνης περισσότερο από μία φορά, δείχνει ότι η απόφαση είχε πολιτικό αποτέλεσμα. Επειτα από καιρό, μία εξέλιξη προήλθε από την πλευρά της κυβέρνησης (...) αυτό συνιστά ανατροπή - βγάζει την κυβερνητική παράταξη από τη θέση του απολογούμενου» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ»... «η προβολή της "στοχευμένης διαρροής" το πρωί του Σαββάτου ουδένα στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε και απλώς σηματοδότησε την έναρξη των εδώ και καιρό σχεδιασμένων κινήσεων» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΔΟΥΛΕΜΑ: «συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν έγινε προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά για ουσιαστικούς λόγους» (η εξήγηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με υπογραφή ΓΣΕΕ

«Στα 657,89 ευρώ και στα 29,39 ευρώ διαμορφώνονται από την 1η Μαΐου τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων, αντίστοιχα. Η αύξηση προβλέπεται στη συμφωνία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχαν υπογράψει στις 12 Απριλίου του 2006 η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις "σφραγίζοντας" την εργασιακή ειρήνη των δύο τελευταίων ετών» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Επεσαν έξω, αλλά...

«Με έγγραφο που κοινοποίησε στις 24 Απριλίου το Γραφείο Επιχειρήσεων του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης της ΓΑΔΑ επιχειρείται πρόβλεψη του αριθμού των διαδηλωτών για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ετσι για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν 1.500 - 2.000. Περισσότεροι διαδηλωτές (4.000) προβλέπουν οι "πραίτορες μελλοντολόγοι" για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ» (το έγγραφο στα «ΝΕΑ»).

Υπάρχει κι άλλη λύση

«Εβδομήντα οκτώ εκατομμύρια: τόσοι είναι οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1946 και το 1964 (...) τι θα γίνει όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι βγουν στη σύνταξη; Αυτό που θα συμβεί, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι ότι οι φόροι θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες κατά 30% - 50% προκειμένου να καταστεί δυνατό να συντηρηθεί αυτό το τεράστιο κύμα συνταξιούχων» (η αναφορά στα «ΝΕΑ»).

Παρεπόμενα μιας ανατροπής

«"Το σώου πρέπει να συνεχισθεί" - η Ιστορία να ανατραπεί, στη Δρέσδη βομβαρδίστηκαν οι καλοί, στην Εσθονία στήνουν μνημεία στους Ναζί και στην Πολωνία υπογράφουν δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων - ότι δεν υπήρξαν ούτε συνεργάστηκαν ποτέ με τους κομμουνιστές (...) Ω ναι! τους έχω βαρεθεί - για τους στόκους λέω, τους "πρόθυμους να πλαισιώσουν κάθε σημαίας τους ιστούς", τους "προφεσόρους που καλύτερα θα ξέρανε πολλά, αν δε γεμίζαν ολοένα την κοιλιά", ω ναι, για αυτούς λέω τους στόκους του Σόρος, τους "γδαρτάδες της νεολαίας, που κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες", αυτούς που "υμνούνε της πατρίδας το χαμό"- αυτούς που "σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί. Τους έχω σιχαθεί"» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ