Εκλεισε χτες η Παιδιατρική Κλινική στο Ρέθυμνο. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιδρυμα Αποκατάστασης, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει «μαγική εικόνα»
Από κινητοποίηση εργαζομένων με αίτημα μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία |
Η οριακή στελέχωση εδώ και μήνες και οι ανθρώπινες αντοχές που εξαντλήθηκαν (εφημερία μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα), αποτελούν το βασικό λόγο για το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής. Οι γιατροί τονίζουν ότι εδώ και καιρό με έγγραφό τους ενημέρωσαν τόσο τη διοίκηση όσο και τον εισαγγελέα Ρεθύμνου για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το κλείσιμο της Κλινικής. Υστερα από αυτά, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία χτες το μεσημέρι συγκάλεσε σύσκεψη με ιδιωτικούς γιατρούς του Ρεθύμνου με σκοπό να «βοηθήσουν» την κατάσταση, δεχόμενοι ασθενείς στα ιατρεία τους! Κατόπιν εορτής, ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος με δηλώσεις του στη ΝΕΤ υποσχέθηκε λειτουργία της κλινικής απ' την ερχόμενη Δευτέρα.
Και ενώ οι ελλείψεις «βγάζουν μάτι», η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να ωραιοποιεί την κατάσταση, όπως έκανε και πρόσφατα, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για το Τζάνειο. Ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι «λείπει προσωπικό, δεν υπάρχει όμως τραγική εικόνα». Υποστήριξε ότι το 2006 «διορίστηκαν 17 γιατροί σε μόνιμες θέσεις» και «το 2007 3 γιατροί σε μόνιμες θέσεις» ενώ «υπάρχουν σε εξέλιξη προσλήψεις από τον τελευταίο διαγωνισμό» και είναι σε εξέλιξη 17 διοικητικών υπαλλήλων.
«Πριν δέκα μήνες είχαμε καταθέσει ξανά Επίκαιρη Ερώτηση και η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και τότε», θύμισε ανταπαντώντας η Βέρα Νικολαΐδου και τονίζοντας ότι το νοσοκομείο «υπολειτουργεί και με πολλούς κινδύνους». Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι υπάρχουν «308 κενά νοσηλευτών» ενώ τον τελευταίο χρόνο «έφυγαν 72 και έχουν προσληφθεί 11». Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλοί οχταμηνίτες από τα προγράμματα STAGE». Τέλος, η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι στο νοσοκομείο παρατηρήθηκε το φαινόμενο «υπάλληλοι από ιδιωτικές εταιρείες να δουλεύουν μέσα στο νοσοκομείο και δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχουν», κάτι που ο υφυπουργός διέψευσε επικαλούμενος έγγραφο της διεύθυνσης του νοσοκομείου.
Η δραστηριοποίηση των ιδιωτών στα νοσοκομεία βέβαια κάθε άλλο παρά κρύβεται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την επέκταση της ιδιωτικοποίησης του τομέα σίτισης του Θριάσιου Νοσοκομείου, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε την αρχή, δίνοντας ένα μικρό κομμάτι της σίτισης σε ιδιωτικό συνεργείο για να έρθει σήμερα και να δώσει το μεγαλύτερο μέρος.
Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την έλλειψη προσωπικού έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), καθώς παραμένουν κενές το 50% των θέσεων (απ' τις 450 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόλις οι 220!), ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα σε ειδικότητες που σχετίζονται με την αποκατάσταση των νοσηλευόμενων.
Απ' τις 100 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού πληρωμένες είναι μόλις οι μισές, ενώ ένας ψυχολόγος έχει στην ευθύνη του 100 ασθενείς! Τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 80 υπάλληλοι χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις που θα αναπληρώσουν τα κενά. Στο πλευρό των εργαζομένων του ΕΙΑΑ βρέθηκε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας η Λέττα Μεθωνιού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και προβάλλοντας αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Στη λογική της μείωσης του κόστους κινείται η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας
Στην εκ των ενόντων - και με έντονα προπαγανδιστικά χαρακτηριστικά - αντιμετώπιση της έναρξης ιατρικής ειδικότητας προχωρά το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του. Της χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας προηγήθηκε (23.4.2007) συνάντηση του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου με το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών (ΣΦΙΑ), αλλά δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση. Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θέμα, ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, μίλησε για την «προώθηση "ημετέρων" στις λίστες για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας» αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ Β' 433/28-3-2007.
Επί της ουσίας έλεγχος των χειρισμών του υπουργείου Υγείας (Αποφάσεις ΦΕΚ Β' 433/28-3-2007 και ΦΕΚ Β' 507/20-4-2006) έγινε με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, η οποία συζητήθηκε στις 23.4.2007 στη Βουλή και απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος. Η συζήτηση - όπως και οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική λύση του προβλήματος - αποσιωπήθηκαν - πλην του «Ρ» - απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που άλλες φορές κόπτονται για τις ουρές των γιατρών στις νομαρχίες.
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία θα αφορά την αλλαγή του τρόπου δήλωσης ειδικότητας θα ανακοινωθεί από το υπουργείο σε τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος ενημέρωσης του συνόλου αποφοίτων ιατρικής (1-2 μήνες).
Στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες θα συμπεριληφθούν οι παρακάτω σχετικές με την ειδικότητα ρυθμίσεις:
Για το σύνολο των 1.200 νέων θέσεων για ειδικότητα οι πρώτες 600 θέσεις θα ανοίξουν έως το τέλος του μήνα Μάη ενώ οι υπόλοιπες 600 θα ανοίξουν εντός του έτους.