ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμάγαζο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Στενότερη συνεργασία, προκειμένου να προχωρήσει αποτελεσματικότερα η ενσωμάτωση των χωρών τους στις ευρωατλαντικές δομές και ειδικότερα στους νεοταξικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών στη διάρκεια της 1ης Συνόδου που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν ότι η Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ θα γίνεται κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, αφού καθιερώνεται ως ένα περιφερειακό φόρουμ υψηλού στρατιωτικού επιπέδου, για την παραπέρα ανάπτυξη της «διαβαλκανικής στρατιωτικής συνεργασίας». Η επόμενη Σύνοδος καθορίστηκε να γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο παραπλανητικός τίτλος της Συνόδου ήταν «Βελτίωση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή». Για τους λαούς μεταφράζεται σε οργάνωση της συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, μέσα στο διεθνές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και περιλαμβάνει νέα δεινά σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η Σύνοδος έγινε υπό την καθοδήγηση επιτελών του ΝΑΤΟ (διοικητής των Διακλαδικών Δυνάμεων της Νότιας Πτέρυγας και διοικητής των Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια) και της ΕΕ (πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής). Συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ελλάδας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους θα πραγματοποιούν ασκήσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση για την «ασφάλεια της περιοχής». Θα βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ανάπτυξης συγκεκριμένων μηχανισμών. Θα οργανώσουν την αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση σε «ασύμμετρες» απειλές και κινδύνους και κοινές δράσεις για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωατλαντικής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, μιλώντας στη Σύνοδο.

«Εμπλεκόμαστε ενεργά με ακριβή προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση (...). Υποστηρίζουμε ενεργά την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης», είπε. Μάλιστα, για να πείσει πως η Ελλάδα εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη των στόχων των ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για επιδοτούμενες μπίζνες. Εξάλλου, σημείωσε πως ο κίνδυνος συγκρούσεων στα Βαλκάνια δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως και ανέφερε ως παράδειγμα τη «μη εύρεση από τη διεθνή κοινότητα κοινά αποδεκτής λύσης αναφορικά με το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου».

Ανέφερε ακόμα πως οι όποιες διαφορές μεταξύ των χωρών της Συμμαχίας θα πρέπει να ξεπερνιούνται μπροστά στον έναν και μεγάλο κίνδυνο, όπως αυτός ορίζεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, δηλαδή την απειλή της τρομοκρατίας και τις «ασύμμετρες απειλές», στο όνομα των οποίων βομβαρδίζονται λαοί. «Η ασφάλεια του ενός, είπε, αφορά και την ασφάλεια του άλλου. Ο,τι απειλεί τον έναν, απειλεί και τον άλλο, την Ευρώπη».

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εξω οι μακελάρηδες των λαών»

Κινητοποίηση ενάντια στη Σύνοδο των «Γερακιών» του ιμπεριαλισμού

Motion Team

«Εξω οι μακελάρηδες των λαών από τα Βαλκάνια και τη χώρα μας», διαδήλωσαν εργαζόμενος λαός και νεολαία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «ΗAYATT» (ΧΑΓΙΑΤ) της Θεσσαλονίκης. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών για τα Βαλκάνια, την ώρα που οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών συζητούσαν κάτω από την καθοδήγηση στελεχών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πώς αποτελεσματικότερα θα προωθηθεί η ΝΑΤΟποίηση της περιοχής.

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και καλούσαν «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε». Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν αποκλείσει το δρόμο έξω από το χώρο της συνόδου, απάντησαν αρνητικά.

Ο Κώστας Αβραμόπουλος γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, κάλεσε το λαό να «κουμπώνεται» όταν ακούει από τους ιμπεριαλιστές και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς τους εκπροσώπους να μιλούν για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. «Βιώσαμε και βιώνουμε τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αφαιρούνται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία λαών και εθνών βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οι δολοφόνοι των λαών διευρύνουν και ενισχύουν τις συμμαχίες τους, διαμορφώνουν νέες πολεμικές μηχανές προκειμένου να επιβάλλουν στους λαούς τη βαρβαρότητά τους», είπε ο Κ. Αβραμόπουλος. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την κυβέρνηση γιατί συμφώνησε και υλοποιεί τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που εντάσσουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς. Και έδωσε την υπόσχεση ότι η ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη.

Στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, μπροστά στην κινητοποίηση, βρέθηκαν ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας και ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Με δηλώσεις τους κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ ως τον ένοχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί των Βαλκανίων. Στιγμάτισαν τη συνένοχη στάση όσων σιωπούν (νομάρχες, δήμαρχοι, κόμματα) στη νέα πρόκληση για το λαό της πόλης που, όπως είπαν, αποτελεί η πραγματοποίηση της Συνόδου. Κάλεσαν το λαό να βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χτυπούν τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες και εμπλέκουν τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο θανάτου.

ΤΟΥΡΚΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ
«Διεθνές» το ελληνικό FIR...

Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αμφισβήτησε και από τη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, επιμένοντας - στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Βαλκανίων - πως όταν τα τουρκικά μαχητικά περνούν από το ελληνικό FIR, πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο, παραβλέποντας έτσι την ελληνική αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο, ενώ ως «διεθνή» η τουρκική πλευρά αναφέρει και τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων. Προηγουμένως, επανέφερε για μια ακόμη φορά τις τουρκικές θέσεις περί άοπλων πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, προτάσεις που εντάσσονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθούνται από ΝΑΤΟ και Αμερικανούς.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τη λήξη της Διαβαλκανικής Συνόδου αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ο Γ. Μπουγιούκανιτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε ό,τι αφορά το FIR. «Τα τουρκικά μαχητικά περνούν από το FIR και πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Το FIR δεν είναι εθνικά σύνορα, είναι περιοχή πληροφοριών για πτήσεις αεροσκαφών. Τα στρατιωτικά δεν είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά», είπε.

«Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο δε συνάδουν με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (ICAO)», απάντησε ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παναγιώτης Χηνοφώτης, και σημείωσε πως «οι επιταγές του Διεθνούς Δικαίου δε διαφοροποιούνται από διαφορετικές απόψεις».

Λίγο πριν, ο Γ. Μπουγιούκανιτ «κάρφωσε» την ελληνική πλευρά, αναφέροντας πως είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο κατά το διήμερο των εργασιών της Συνόδου, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, δεν τηρήθηκε από την ελληνική πλευρά. «Συμφωνήσαμε περιορισμό των πτήσεων», απάντησε ο Π. Χηνοφώτης. Πάντως, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν χθες το βράδυ και κατ' ιδίαν συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ