Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2007 - αριθ. φύλλου: 9759

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΗ 1967
Στο δρόμο του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία

Σαράντα χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας του Απρίλη 1967 στην Ελλάδα, η πολιτική προσαρμογής στα δεδομένα της δράσης των μονοπωλίων, επιβάλλει την καθολική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και στο λαϊκό κίνημα, η υποταγή του οποίου επιχειρείται με κάθε μέσο, προκειμένου να αφαιρείται η δυνατότητα υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων του και η προοπτική αμφισβήτησης της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Ενισχύεται το κράτος της σύγχρονης δικτατορίας των μονοπωλίων μέσω θεσμών καταστολής και χειραγώγησης του λαού από την αστική δημοκρατία. Μόνο που «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Και αυτός δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία έχουν συμφέρον να απορρίψουν τη σημερινή αντεργατική - αντιλαϊκή νομιμότητα. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους για το δίκιο τους, τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής οικοδομώντας το δικό τους λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, για τη δική τους εξουσία.



ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αθωράκιστη χώρα

Η Τριχωνίδα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Αμαλιάδα, διαδοχικά, «κουνήθηκαν» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Μπορεί οι υλικές ζημιές να ήταν ελάχιστες και, ευτυχώς, να μην υπήρξαν θύματα, ωστόσο, και πάλι, αναδείχτηκε η ανάγκη ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας της χώρας, μιας από τις πλέον σεισμογενείς της Ευρώπης.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 24
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Εμπορευματοποίηση ... διά της «σαλαμοποίησης»

Οι αρχές, οι αξίες και οι στόχοι του εκπορεύονται ακριβώς από τις «αρχές», «αξίες» και στόχους του «πολιτιστικού» κεφαλαίου της ΕΕ, όπου με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αρχικά, αλλά και μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, θέτει τον πολιτιστικό τομέα στην υπηρεσία της αύξησης των κερδών του και της ιδεολογικής χειραγώγησης των εργαζομένων.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νερό στην ατμόσφαιρα πλανήτη άλλου ηλιακού συστήματος

Υδρατμοί ίσως να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σχεδόν όλων των εκτός ηλιακού συστήματος πλανητών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Η ανακάλυψη σημαίνει ότι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την εμφάνιση ζωής όπως τη γνωρίζουμε υπάρχει σε πλανήτες που γυρίζουν γύρω από άλλα άστρα.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Εγώ δεν είμαι της ντροπής παιδί...

«Στη Γαλλία, λέει, τα παιδιά που έσπειρε ο γερμανικός στρατός κατοχής τα λένε "της ντροπής παιδιά". Δεν ξέρω, για να λένε κάτι τέτοιο οι Γάλλοι, θα υπάρχουν λόγοι, που όμως καμιά σχέση δεν έχουν με τα αθώα πλάσματα. Τι έφταιγαν αυτά... Αλλοι ήταν οι ξεδιάντροποι.(... ) Οπως και να 'ναι, εγώ δεν είμαι της ντροπής παιδί. Του βιασμού της μανούλας μου είμαι τέκνο, που παραλίγο να τη στείλει στο θάνατο».


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ