Ερωτήματα και ευθύνες ΥΕΝ και εφοπλιστών για το «ατύχημα» στο πλοίο που μετέφερε πάνω από 1.500 επιβάτες και πλήρωμα
Η επικίνδυνη κλίση στο κρουαζιερόπλοιο είναι εμφανής, καθώς η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη |
Ολα τα στοιχεία βοούν ότι από καθαρή τύχη γλίτωσαν οι τόσοι άνθρωποι. Και ότι αν το πλοίο βρισκόταν πιο μακριά από το λιμάνι και επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, η τραγωδία θα είχε απροσδιόριστες διαστάσεις. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες όλες οι ευθύνες να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο, ο εφοπλιστής, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και η κυβέρνησή του είναι οι υπόλογοι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κεφαλογιάννης, πιστοί στο δόγμα ότι τα εφοπλιστικά συμφέροντα είναι «ιερό και όσιο», δε διστάζουν ακόμα και να παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, δίνοντας κατεύθυνση σε λιμενικές αρχές και ελεγκτικές υπηρεσίες να δίνουν άδειες απόπλου σε πλοία που, με ευθύνη των εφοπλιστών, όπως και του Λοΐζου, δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Ακριβής ώρα πρόσκρουσης και ώρα εντολής πλοιάρχου για την εγκατάλειψη του πλοίου μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε δοθεί. Ωστόσο, αυτό που είδε ολόκληρο το πανελλήνιο ήταν ότι από τις 4 το απόγευμα που ξεκίνησε η διάσωση επιβατών και ναυτεργατών, αυτή ολοκληρώθηκε στις 7 το βράδυ! Δηλαδή προσπαθούσαν να αποβιβάσουν τους ανθρώπους επί τρεις ώρες, όταν ο κανονισμός προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση διάσωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μισή ώρα, διαφορετικά υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα! Σε ό,τι αφορά τον τρόπο της διάσωσης, όπως ακριβώς έγινε και με το τραγικό «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αυτοί που έπαιξαν τον κύριο ρόλο ήταν οι βαρκάρηδες του νησιού και ορισμένα φέρι μποτ ανοιχτού τύπου (παντόφλες).
Συγκεκριμένα, από την ώρα έναρξης εγκατάλειψης του πλοίου στη θάλασσα, αντί για οργανωμένο σχέδιο διάσωσης, επικράτησε - όπως όλα δείχνουν - κομφούζιο, στο οποίο την κύρια ευθύνη είχε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ το γενικό «κουμάντο» στην επιχείρηση φάνηκε να αναλαμβάνει το ΓΕΕΘΑ, με εντολή του οποίου στην περιοχή κατέπλευσαν 5 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αεροπλάνα «C-130» και δύο φρεγάτες. Επίσης κατέπλευσαν και δύο παραπλέοντα ακτοπλοϊκά πλοία. Ομως ο μεγαλύτερος όγκος των επιβατών μεταφέρθηκε στο λιμάνι με βάρκες και με ένα φέρι μποτ το οποίο πηγαινοερχόταν.
Τα πρώτα στοιχεία βοούν για τις παραλίγο εγκληματικές ελλείψεις και παραλείψεις:
Το καράβι, αργά το βράδυ, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Αθηνιού. Οι επιβάτες του, οι οποίοι ήταν όλοι αλλοδαποί τουρίστες από Αμερική, Καναδά και Γερμανία, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ αναμενόταν να τους παραλάβει άλλο πλοίο της εταιρείας.
Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν:
«Σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν αποτελούν τα αίτια που οδήγησαν στην προσάραξη, όπως δηλώνουν, του 20χρονου κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND και στη συνέχεια την εισροή υδάτων, που έδωσε την κλίση.
Τεράστιες ευθύνες προκύπτουν για το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές από το γεγονός ότι το πλοίο αδυνατούσε με δικά του σωστικά μέσα να αποβιβάσει με ασφάλεια τους επιβαίνοντες και τους ναυτεργάτες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε σε 30 λεπτά να έχει αποβιβάσει με ασφάλεια το σύνολο των επιβατών και ναυτεργατών.
Γίνεται αντιληπτό τι θα συνέβαινε αν το πλοίο βρισκόταν μακριά από το λιμάνι και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ευθύνες προκύπτουν στο ΥΕΝ για τους πλημμελείς ελέγχους που γίνονται στα πλοία. Απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι και μέτρα για να ανταποκρίνονται στην ασφάλεια των επιβατών και των ναυτεργατών, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πλοία μεγάλης ηλικίας όπως το SEA DIAMOND.
Οι εφοπλιστές μπροστά στο κέρδος δε διστάζουν να υπονομεύσουν τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των πλοίων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το θάνατο ενός ναυτεργάτη και τον τραυματισμό τριών άλλων ναυτεργατών σήμερα στο λιμάνι της Κέρκυρας στο κρουαζιερόπλοιο ASTORIA.
Υπενθυμίζουμε ότι το SEA DIAMOND ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου LOUIS, που απολαμβάνει ειδικά προνόμια από το ΥΕΝ.
Τα παραπάνω επιβάλλουν την ένταση της πάλης των ναυτεργατών, όλων των εργαζομένων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Μετά τα μεσάνυχτα, λίγο πριν μπει η εφημεριδα στο τυπογραφείο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο επιβάτες αγνοούνται. Πρόκειται για 2 γάλλους υπηκόους, ένα πατέρα με το παιδί του. Επίσης το πλοίο άρχισε να παίρνει ακόμη πιο μεγάλη κλίση με άμεσο κίνδυνο τη βύθισή του.
Για το «χατίρι» του εφοπλιστή Λοΐζου, στον οποίο ανήκει ο όμιλος ΛΟΥΗΣ και το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND», με έτος κατασκευής το 1986, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος και αυτός και η κυβέρνησή του των εφοπλιστών και ολοκληρώνοντας αυτό που είχε αφήσει στη μέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέταξε νόμο για την απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ. Επιπλέον, μείωσε την οργανική σύνθεση των κρουαζιερόπλοιων - με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια πλοίου, επιβατών και ναυτεργατών - με βάση τον κατάπτυστο νόμο των εγκριτικών πράξεων.
Ο εφοπλιστής έφερε τέσσερα πλοία του στην ελληνική σημαία, ανάμεσά τους και το επίμαχο κρουαζιερόπλοιο, ωστόσο, αποθρασυμένος από την εφοπλιστόδουλη πολιτική, παραβίασε ακόμα και αυτόν τον κατάπτυστο νόμο. Δεν εφάρμοσε ούτε τις άθλιες οργανικές συνθέσεις που καθορίζονταν! Η διοίκηση του ΝΑΤ απαίτησε την καταβολή των εισφορών από τον εφοπλιστή επί του συνόλου της οργανικής σύνθεσης, όμως και πάλι με παρέμβαση του υπουργού η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τον απαλλάξει από τις εισφορές του στο Ταμείο και απλώς από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε να καταβάλει ...500 χιλιάδες στα επικουρικά ταμεία των ναυτεργατών! Οσο για τα πλοία του, πληροφορίες λένε ότι είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα, ενώ ο ίδιος «πνίγεται» στα κέρδη, τα οποία το 2006 αυξήθηκαν κατά 56% και έφτασαν τα 21,7 εκατ. ευρώ.