ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνέχεια στο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών»

Ειδική επιτροπή για τη... μελέτη των αρχείων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας

ΣΟΦΙΑ.-

Ακολουθώντας πιστά τα παραδείγματα του αυξανόμενου αντικομμουνισμού και του «κυνηγιού των μαγισσών» που συντελείται στις περισσότερες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, χτες το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε με 138 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές, ειδική 9μελή επιτροπή που θα αναλάβει να... μελετήσει τα αρχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής περιόδου. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της εθνικιστικής «Ατάκα» αλλά και των «Ηνωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων» αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η πρώτη επειδή δεν αντιπροσωπεύτηκε στη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ η δεύτερη ζήτησε να αποχαρακτηριστούν τα αρχεία γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Πέταρ Στογιάνοφ «δεν υπάρχει τρόπος η Βουλγαρία να προχωρήσει μπροστά αν δεν εγκαταλείψει το κομμουνιστικό της παρελθόν».

Στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να... ελέγξει όσους Βούλγαρους πολίτες είχαν συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με την κρατική ασφάλεια και τη στρατιωτική υπηρεσία ασφάλειας εκείνης της περιόδου, ενώ σημειώνεται ότι θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Πρώτη προτεραιότητα της επιτροπής, όπως υποστήριξε ο νέος πρόεδρός της, Εβτίμ Κοσταντίνοφ, του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα είναι να εξετάσει όλους τους υποψήφιους που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 20 Μάη, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ελέγξει τα αρχεία των δημόσιων προσώπων, των πολιτικών, των δημόσιων αξιωματούχων, των δικαστών και των δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο για το λεγόμενο «άνοιγμα» των αρχείων αυτών, ωστόσο δε συμπεριλάμβανε κυρώσεις γι' αυτούς που τελικά θα κριθούν πως ήταν εργαζόμενοι στην Κρατική Ασφάλεια. Σημειώνεται ότι ήδη τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοσχέδια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πολωνίας που πρόσφατα ζητά την υποβολή γραπτών δηλώσεων «φρονημάτων» και όσοι τελικά κριθούν «ένοχοι» για τη συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να απολυθούν αλλά και να αποκλειστούν από κάθε δημόσια θέση για 10 χρόνια...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές Γιουσένκο και διαμαρτυρίες

Υποστηριχτές της κυβέρνησης διαδήλωσαν χτες έξω από τα Γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής

Associated Press

Υποστηριχτές της κυβέρνησης διαδήλωσαν χτες έξω από τα Γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής
ΚΙΕΒΟ.-

Ενισχύοντας την ήδη τεταμένη πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει στη χώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε χτες πως όποιος δε συμμορφωθεί με το διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, που εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας προκηρύσσοντας εκλογές στις 27 Μάη, θα διωχτεί ποινικά.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που έχουν συγκροτήσει το «Κόμμα των Περιοχών», το ΚΚ Ουκρανίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επιμένουν στην αρχική τους θέση να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της ενέργειας αυτής του Ουκρανού Προέδρου.

Από τη μεριά του το Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας έχει προτρέψει την κυβέρνηση να χορηγήσει δαπάνες για τη διεξαγωγή των εκλογών, κάτι που αρνείται ο Ουκρανός πρωθυπουργός να πράξει, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα διοχετεύσουν οικονομικές πηγές μακριά από τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της χώρας. «Δε φοβόμαστε τις εκλογές και είμαστε σίγουροι για τη νίκη μας. Ομως φοβούμαστε ότι έτσι θα χάσουμε χρόνο και ευκαιρίες», τόνισε.

Χτες, εξάλλου, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς έκανε έκκληση για μία διεθνή μεσολάβηση για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, απευθυνόμενος συγκεκριμένα στον καγκελάριο της Αυστρίας, Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αργότερα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας και της Πολωνίας.

Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος απεύθυνε χτες έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην καλέσουν το λαό στους δρόμους ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις ανάμεσα στους οπαδούς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δε θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω για την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος». Σχεδόν αμέσως, χιλιάδες υποστηρικτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για να διαμαρτυρηθούν για τις προετοιμασίες για τις πρόωρες εκλογές.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικανικά «παζάρια» για αποτροπή ρωσικού βέτο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την «πλήρη υποστήριξή του» στο σχέδιο Αχτισαάρι για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες, για μία ακόμη φορά, με δηλώσεις του στη γαλλική «Φιγκαρό» ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. «Ξεχνώντας» πως το προκείμενο σχέδιο απόσχισης του 15% του σερβικού εδάφους συνιστά - μεταξύ πολλών άλλων... - κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του έως τώρα ισχύοντος «διεθνούς δικαίου»... Ομως, είναι ανεπαρκής μόνον η υποστήριξη του Μπαν στο σχέδιο διαμελισμού της Σερβίας. Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία συνεχίζονται...

Το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» αρχίζει πλέον να βλέπει με «ανησυχία» πως «ίσως η Ρωσία να ασκήσει τελικώς βέτο» σε μία επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία σε μία προσπάθεια να «καταλάβουν» τι ανταλλάγματα ζητεί η Μόσχα για να μην ασκήσει το βέτο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν έκρυψαν χτες σχετική τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους με το Ρώσο ομόλογό του, αλλά και εντατικές επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο δε Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό του λαού του, βλέποντας τη συζήτηση στον ΟΗΕ σαν «απόρριψη» του σχεδίου Αχτισαάρι. Προεξόφλησε ως «φυσική» την απόρριψή του από τις περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «γιατί δε θα θελήσουν να υποστηρίξουν παραβίαση της Χάρτας του Οργανισμού». Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε χτες να «διορθώσει» τον Κοστούνιτσα, λέγοντας πως σφάλλει όταν μιλά για «απόρριψη» του σχεδίου Αχτισαάρι...

Αντίθετα, στην Πρίστινα η 120μελής βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών ενέκρινε χτες με συντριπτική πλειοψηφία (100 ψήφους υπέρ, μία κατά και 19 αποχές) το σχέδιο Αχτισαάρι, ανακοινώνοντας ότι θα το εφαρμόσει κατά γράμμα...

ΗΠΑ
Παραδέχονται τις πολιτικές επέμβασης στη Ζιμπάμπουε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι πολιτικές ανάμειξης της Ουάσιγκτον στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε, με στόχο την υποβάθμιση της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε αναγνωρίζονται απροκάλυπτα (έστω και φειδωλά...) σε ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη «δημοκρατία ανά την υφήλιο».

Η αμερικανική στρατηγική για τη Ζιμπάμπουε «συμπεριλαμβάνει βήματα υποστήριξης προσώπων που επικρίνουν την κυβέρνηση Μουγκάμπε, που τώρα είναι απολυταρχική» αναφέρεται στην έκθεση. Σε άλλο σημείο γράφεται χαρακτηριστικά πως «για να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση για την αποκατάσταση της καλής διακυβέρνησης, οι ΗΠΑ επιχορηγούν δημόσιες εκδηλώσεις που παρουσιάζουν οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις που απαξιώνουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αποτυχημένη πολιτική της»...

Οι συντάκτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούνται και εκθέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να συνηγορήσουν υπέρ των «θεμελιωδών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να γίνουν σ' αυτή τη νοτιοαφρικανική χώρα. Αργότερα, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπάρι Λόουενκρεν υποστήριξε ότι στόχος των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε «δεν είναι απαραίτητα η αλλαγή καθεστώτος», αλλά η ...δημιουργία «ενός πιο πολυεπίπεδου πολιτικού παιχνιδιού»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δε θα δικαστεί ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι εισαγγελικές αρχές της τουρκικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν χτες ότι δε στοιχειοθετούνται επαρκώς κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού για «εξύμνηση τρομοκράτη». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, την προσπάθεια δίωξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκκινήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή, δήλωση του Ερντογάν, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας όταν ήταν δήμαρχος της Ιστανμπούλ, στην οποία είχε αναφερθεί στον φυλακισμένο Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον όρο «κύριος». Ο Ερντογάν έχει διαψεύσει ότι είχε πει «κύριο» τον Οτσαλάν.

Κατά τα λοιπά: ο Ερντογάν, στην επίσκεψή του στη Συρία, υποσχέθηκε την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος «τουρκοσυριακής φιλίας». Θα κτιστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Turkish Daily News, στον ποταμό Ορόντες (Ασι), που ρέει από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου και έχει μήκος 400 χλμ. Ο ποταμός καταλήγει, μέσω Συρίας και Τουρκίας, στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η Συρία ασκεί κριτική στην Τουρκία γιατί ανακόπτει τη ροή του Ευφράτη.

Τέλος, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού Κοινοβουλίου θα ερευνήσει καταγγελίες ότι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι «εκβιάζουν» υπουργούς και βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ