ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους

Αποψη της αίθουσας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στις Βρυξέλλες
Αποψη της αίθουσας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, 23 Μάρτη, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της 2ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα «Ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», που φιλοξένησε το ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των: Κόμματος Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία, Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου, Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας από την Τσέχικη Δημοκρατία, Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της κίνησης «Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση» από τη Γαλλία, της «Ενωσης Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας», της «Κίνησης για Δημοκρατική Παιδεία» από το Βέλγιο και ο καθηγητής και διευθυντής του «Ινστιτούτου για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό», Αντρέα Κατόνε.

Από το ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Μπάμπη Αγγουράκη, Διαμάντω Μανωλάκου και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλη της ΚΕ.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, της Συντακτικής Επιτροπής από τα «Θέματα Παιδείας», καθώς και αντιπροσωπείες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Δανία.

Πλούσια εμπειρία

Οι μετέχοντες μετέφεραν την εικόνα από τη συντονισμένη επίθεση στη δημόσια, ενιαία και δωρεάν Παιδεία σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά από την Πορτογαλία, όπου, προκειμένου να πριμοδοτηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση, έκλεισαν πέρσι 1.000 σχολεία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται για φέτος άλλα 4.000 σχολεία. Ακόμα, χαρακτηριστική ήταν η εμπειρία από τη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή καθότι θεωρεί ότι το «δημόσιο είναι ανίκανο να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης» και τα πάντα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Επίσης, χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές από το Λουξεμβούργο, όπου το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για την ανάκληση της «αποκέντρωσης» στην Παιδεία που είχε ολέθριες συνέπειες, καθώς και τη Φινλανδία και το Βέλγιο με τους απροσπέλαστους ταξικούς και φυλετικούς φραγμούς. Ενώ ενδεικτική ήταν και η αναφορά από τη Ρουμανία, με τον αντικομμουνισμό και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης που οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε αναζήτηση άλλης δουλιάς. Ορισμένες παρεμβάσεις ανέδειξαν πλευρές των πιο πρόσφατων ρυθμίσεων της ΕΕ που υλοποιούν τη «στρατηγική της Λισαβόνας» και τις επιλογές της Μπολόνια και του Μπέργκεν.

Αρκετοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στους πολύμορφους αγώνες στο χώρο της εκπαίδευσης και στην απήχηση της κοινής καμπάνιας των κομμάτων που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη συνάντηση, ενώ παραδόθηκαν στην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου οι εκατοντάδες υπογραφές από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Συμφωνήθηκε η καμπάνια αυτή να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με τις νεότερες εξελίξεις. Απ' όλες τις πλευρές υπογραμμίστηκε η αξία αυτού του είδους των συναντήσεων, όπως και η ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου, με σκοπό την πληροφόρηση για τις αλλαγές, το συντονισμό της πάλης και των κινητοποιήσεων, τη συστηματική μελέτη και επεξεργασία απαντήσεων στις πολιτικές της ΕΕ.

Η συνάντηση κατέληξε σε ανακοινώσεις, στις οποίες οι μετέχοντες χαιρετίζουν τους αγώνες στο χώρο της Παιδείας στη χώρα μας, καθώς και τον αγώνα των απεργών της «Airbus».

Τέλος, συμφωνήθηκε σειρά δράσεων, όπως με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ στο Λονδίνο στις 18 Μάη και άλλες κοινές δραστηριότητες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο στόχαστρό μας: αντιεπιστημονικότητα και ανισοτιμία

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε: «εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων συναντηθήκαμε εδώ στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συνάντησης τις εξελίξεις στην Παιδεία. Είναι η 2η συνάντηση. Η 1η είχε γίνει στην Αθήνα».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «από την πλευρά του ΚΚΕ συγκεντρώσαμε την προσοχή μας, ανάμεσα σε άλλα, σε δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και που, κατά τη γνώμη μας, εκφράζουν τη σφοδρότερη τα τελευταία χρόνια επίθεση αποδιοργάνωσης και ελέγχου της σκέψης των μαθητών.

Δυστυχώς ζούμε την περίοδο στην Ελλάδα - ίσως όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο - της μεταμοντέρνας διδασκαλίας της Ιστορίας, των αντιεπιστημονικών και θεολογικών ερμηνειών που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των κοινωνικών και φυσικών φαινομένων».

«Ενα δεύτερο θέμα που θέσαμε - υπογράμμισε - είναι η ανισοτιμία της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχέση με τη γενική εκπαίδευση. Μια ανισοτιμία που εκφράζει τους ταξικούς φραγμούς στη χώρα μας.

Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα. Τα επόμενα χρόνια χιλιάδες παιδιά δε θα ολοκληρώσουν τη δωδεκάχρονη γενική Παιδεία. Και αν την ολοκληρώσουν δε θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τα πανεπιστήμια.

Είναι δύο ζητήματα που για μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Είναι η 2η συνάντηση. Στην 1η είχαμε συγκεντρώσει την προσοχή σε επιλογές για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».

Η Αλ. Παπαρήγα στις δηλώσεις της αναφέρθηκε ακόμα στα 50χρονα της ΕΕ, ενώ σχολίασε και το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Οι δηλώσεις της αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δημοσιεύονται σε άλλες σελίδες του «Ρ».

Εκκληση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Airbus»

Οι μετέχοντες στη 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων κατέληξαν σε έκκληση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην «Airbus», που αγωνίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην έκκληση ανάμεσα σε άλλα επισημαίνουν ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι «είναι αποτέλεσμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των πολιτικών που ακολουθούν συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, περικόπτοντας θέσεις εργασίας και δικαιώματα, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις συμφωνίες του ΠΟΕ, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της κερδοφορίας του διεθνικού κεφαλαίου.

Αυτή η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στην εκπαίδευση, προκαλώντας αγανάκτηση και μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη».

Ακόμα, απαιτούν «να σταματήσει αμέσως κάθε μέτρο περικοπής θέσεων εργασίας και προώθησης εργασιακών αναδιαρθρώσεων από μεριάς της "Airbus", καθώς και οποιαδήποτε συμμετοχή στη στρατιωτική Ευρωπαϊκή Αεροναυτική Εταιρεία Αμυνας και Διαστήματος».

Και τονίζουν ότι «αυτό που απαιτείται επειγόντως σήμερα είναι μια πολιτική προς όφελος των αναγκών των εργατών και της νεολαίας και μια πλατιά συσπείρωση ενάντια στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και το μιλιταρισμό».

Ψήφισμα αλληλεγγύης για τους αγώνες της Παιδείας στην Ελλάδα

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγώνες για δωρεάν Παιδεία στην Ελλάδα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στο ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται: «Εκφράζουμε την ισχυρή αλληλεγγύη μας στους μαζικούς αγώνες φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στην Ελλάδα ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της Διαδικασίας της Μπολόνια.

Χαιρετίζουμε τους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες που, παρά την κυβερνητική αδιαλλαξία και καταστολή, καθώς και τις απόπειρες προβοκαρίσματος και δυσφήμισης του φοιτητικού κινήματος, αποφασιστικά αντιπάλεψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών την κατάργηση του άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος και το νέο αντιδραστικό νόμο -πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Πρόκειται για μέτρα που υποτάσσουν παραπέρα την ανώτατη εκπαίδευση στο μεγάλο κεφάλαιο, υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και τα αναγκάζουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, καταργούν τη δωρεάν φοίτηση, χτυπάνε τα δικαιώματα των φοιτητών και περιορίζουν δραστικά τις δημοκρατικές και ακαδημαϊκές ελευθερίες».

Οι συμμετέχοντες στη 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση καλούν «τους εργαζομένους, την προοδευτική διανόηση, τους επιστήμονες, τους δασκάλους, τους φοιτητές, να υψώσουν τη φωνή τους και να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα που συνεχίζεται ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου. Να απαιτήσουν ενιαία, πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ