ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμετανόητη στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων
  • «Κανένα σκάνδαλο» δε βλέπει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, επιχειρώντας να καλύψει τη σκανδαλώδη πολιτική λεηλασίας των Ταμείων
  • Δε συζητά καν το ενδεχόμενο να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να σταματήσει η «αιμοδοσία» του τραπεζικού κεφαλαίου με τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων

Αμετακίνητη στην απόφασή της να συνεχίσει το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στο χρηματιστήριο εμφανίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να «ξεπλύνει» τις πολιτικές ευθύνες της για το καραμπινάτο σκάνδαλο που ξέσπασε στο επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να απομακρύνει τα μέλη του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ και να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη, ωστόσο την ίδια στιγμή προσποιείται ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Κυρίως, όμως, δε συζητά καν το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να σταματήσει η «αιμοδοσία» του τραπεζικού και χρηματιστικού κεφαλαίου με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, προσπαθεί να αποκρύψει τη μεγάλη λεηλασία που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και στην τριετή γαλάζια διακυβέρνηση στα αποθεματικά των Ταμείων, ακριβώς επειδή με τη «λύση» του Ασφαλιστικού που ετοιμάζει να φέρει στην αρχή «της δεύτερης τετραετίας» θα κληθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν «τα σπασμένα» με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσης των συντάξεων, κ.ά.

Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «θάψει» το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Για το σκοπό αυτό επιχειρεί να περάσει σε «επικοινωνιακή» αντεπίθεση, κινούμενη σε δύο βασικούς άξονες: Από τη μια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο με την πολιτική του τζόγου για τα αποθεματικά των Ταμείων γενικά, προφέροντας πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του Σ. Τσιτουρίδη, ενώ από την άλλη καταφεύγει στο συμψηφισμό με τα διαχειριστικά σκάνδαλα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από το γράμμα του νόμου και υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νομότυπα, ενώ για την αδιαμφισβήτητη «ζημιά» που έγινε στο ΤΕΑΔΥ παραπέμπει στη Δικαιοσύνη...

«Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο» ούτε διαχειριστικό ούτε πολιτικό αποφάνθηκε χτες ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΑΔΥ παρέπεμψε στη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης το βράδυ της Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του πρωθυπουργού στον Σ. Τσιτουρίδη. Σε ό,τι αφορά την άλλη αγορά ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ από τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «έγιναν όλα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με όσα ισχύουν στην αγορά και με πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες που διέπουν αυτές τις συναλλαγές». Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, ενώ «υπενθύμισε» ότι το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας συγκεκριμένα νούμερα για το ύψος του ετήσιου δανεισμού με ιδιωτικές τοποθετήσεις, εκτός ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), με ομόλογα που δεν εγγράφονταν καν στον ισολογισμό.

Εξαγνίζοντας πλήρως το κερδοσκοπικό παιχνίδι που γίνεται συμπλήρωσε ότι «οι ξένες τράπεζες δεν αγοράζουν τα ομόλογα για να τα κρατήσουν στην τσέπη τους. Τα διαθέτουν στην αγορά και όποιος θέλει, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα αγοράζουν». Επιχειρώντας να βγάλει λάδι την κυβέρνηση υποστήριξε ότι «κανείς δεν έδωσε, δεν υπέδειξε στα ασφαλιστικά ταμεία, αντίθετα με ό,τι γινόταν πολύ συχνά στο παρελθόν, να αγοράσουν οτιδήποτε».

Παρ' όλο που υπάρχει στο παρασκήνιο μια δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου σε βάρος του Σ. Τσιτουρίδη, ωστόσο σε αυτή τη φάση προκρίνεται η πλήρης υποστήριξή του, επειδή οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε ομολογία ενοχής, πράγμα που θα μπορούσε να παρασύρει την κυβέρνηση σε «δίνη σκανδαλολογίας». Από την άλλη, θα επιχειρηθεί μέσω της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιείται υπό τον Γ. Αλογοσκούφη να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τάχα λαμβάνονται μέτρα διαφάνειας και «θωρακίζονται» τα λεφτά των Ταμείων, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα...

Παραιτήθηκε ο Α. Σημαιοφορίδης

Διέρρευσε χτες το περιεχόμενο του πορίσματος

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων) υπέβαλε χτες το απόγευμα ο Αγ. Σημαιοφορίδης. Αναφερόμενος νωρίτερα στο θέμα των απωλειών που είχε το Ταμείο από την αγορά ομολόγου μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» ισχυρίστηκε ότι «όλα έγιναν νομότυπα» και πως θα κινηθεί «δικαστικά εναντίον όλων όσοι με διαβάλλουν. Ενδεχομένως και εναντίον της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" αν αποδειχθεί ότι τα στοιχεία για τις διακυμάνσεις των τιμών του ομολόγου που μου παρέδωσαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Από το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συστήσει το υπουργείο, για να ελέγξει το συγκεκριμένο θέμα και που διέρρευσε χτες, προκύπτει ότι: η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» αγόρασε το ομόλογο σε τιμή 106,75, η οποία «δεν ήταν μέσα στο εύρος των τιμών που διαμορφώθηκαν» τη μέρα της αγοράς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα «το Ταμείο να πληρώσει επιπλέον ποσό». Με δεδομένο ότι η ανώτερη τιμή αγοράς του ομολόγου τη μέρα εκείνη ήταν 99,99 το Ταμείο έχασε τουλάχιστον 5.263.520 ευρώ.

Κατά τα άλλα, η αναφορά στο πόρισμα ότι το ΔΣ του Ταμείου δεν έθεσε στην απόφασή του συγκεκριμένα όρια τιμών εντός των οποίων έπρεπε να γίνει η αγορά, δε «νομιμοποιεί» τη χρηματιστηριακή να αγοράσει πάνω από την ανώτερη τιμή, κάτι άλλωστε που δεν είχε κάνει με αγορές άλλων ομολόγων για λογαριασμό του ίδιου Ταμείου, που ούτε σε αυτές είχαν τεθεί όρια τιμών. Επομένως, η επίκληση αυτής της αναφοράς από τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη για να ζητήσει την παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ ήταν για να «θολώσει τα νερά» και να διαχύσει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Από την άλλη, χτες ο υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα Ταμεία, δηλώνοντας ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν στην ώρα τους και εκεί που πρέπει». Επίσης, χτες κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή» για συκοφαντική δυσφήμιση. Αιτία ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας το προηγούμενο Σάββατο: «"Κουτσόγιωργας" ο Σ. Τσιτουρίδης».

Στο παιχνίδι των αντεγκλήσεων παρενέβη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος το περασμένο Σάββατο στο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, είπε: «Πάντα φωνάζαμε για τη χρηστή και διαφανή διαχείριση». Και ισχυρίστηκε ότι «πάντα δε θέλαμε να τζογάρονται στα χρηματιστήρια», πράγμα που προκαλεί αφού είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στήριξε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που προβλέπουν και το τζογάρισμα των αποθεματικών, ενώ δεν προέβαλε καμιά ουσιαστική αντίδραση όταν χάνονταν τα λεφτά των Ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2000.

ΠΑΣΟΚ
Τώρα εμφανίζεται σαν ... «κόμμα εξυγίανσης»

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με νόμους θεσμοθέτησαν το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στη Σοφοκλέους, αλλά με αφορμή την υπόθεση του ΤΕΑΔΥ και το σκάνδαλο της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» ...ανακάλυψαν και κατήγγειλαν τις «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» της κυβέρνησης και ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, ξεχνώντας προφανώς ότι τα σκάνδαλα τα «γεννάει» η κοινή πολιτική τους.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις Σέρρες, με βαρύγδουπες εκφράσεις έκανε λόγο για «σπείρα συμφερόντων» που «δε σέβεται την περιουσία του ελληνικού λαού και των ασφαλιστικών ταμείων». Επιχείρησε να συγκαλύψει ότι το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της κυβέρνησης και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση πλειοδοτεί στη συνέχιση του μεγαλύτερου των σκανδάλων, στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο προς όφελος των επιχειρήσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντελώς υποκριτικά και καλώντας τον ελληνικό λαό να ξεχάσει το «ένδοξο» παρελθόν του κόμματός του, προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν ...«κόμμα εξυγίανσης». Η ...κάθαρση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, θα επέλθει με την ορθότερη λειτουργία των «ελεγκτικών μηχανισμών». Βέβαια, ο ίδιος δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει πώς χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το σκάνδαλο της Σοφοκλέους. Ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε το σκάνδαλο της «Ακρόπολις» στη μη λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και απέδωσε ευθύνες στον υπουργό Απασχόλησης και στον πρωθυπουργό. Επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, ο Γ. Παπανδρέου, εντελώς υποκριτικά, ισχυρίστηκε ότι «οι εκλογές θα σημάνουν το τέλος της ανεύθυνης διαχείρισης των αποταμιεύσεων των Ελλήνων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση η υπεύθυνη Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, ζήτησε χτες από το υπουργείο Απασχόλησης «να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων». Παράλληλα, σε Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καχριμάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου στα οποία γίνεται αναφορά «σε δύο επιταγές ντοκουμέντο αξίας 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, της Λαϊκής Τράπεζας στο όνομα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της χρηματιστηριακής Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, Γεωργίου Αποστολίδη», ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση με τις επιταγές και να ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός που ανήκει στον Γ. Αποστολίδη.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά για το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης 2007 πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή το 15ο Συνέδριό της, και για τη στήριξη των πολύμορφων δραστηριοτήτων της. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο LADA NIVA HAWK 4X4, 1.700 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιούνη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, ενώπιον συμβολαιογράφου. Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Στο απυρόβλητο η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής

Για πολιτική που έχει οδηγήσει σε «ακρίβεια, φόρους, ανασφάλεια, φτώχεια, υπερδανεισμό των νοικοκυριών, εγκατάλειψη του ΕΣΥ, φτηνές ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου, της περιουσίας του ελληνικού λαού και πανάκριβες εξαγορές εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου», κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της διήμερης (Κυριακή - Δευτέρα) περιοδείας του στο νομό Σερρών. Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου η πολιτική της ΝΔ «μεταφέρει πλούτο στους λίγους και χρέη στους πολλούς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης - στο ίδιο μοτίβο που ακολουθούσε και ο Κ. Καραμανλής πριν 4 χρόνια - χωρίς να θίγει την ουσία της πολιτικής που υλοποιούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Υπερασπίστηκε την ΚΑΠ που έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις καπνοπαραγωγών, τευτλοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών, όλων των αγροτών και απέδωσε τα αποτελέσματά της στην κακή διαχείριση που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Και ενώ ήδη συντελείται το άγριο και μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, υποσχέθηκε στήριξη των καλλιεργειών και του εισοδήματος των αγροτών.

Ετσι, λοιπόν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για νέα πολιτική στον αγροτικό τομέα, που θα προσελκύει νέους αγρότες, νέα πολιτική αγροτικής γης, που θα οδηγεί τη γη σε εκείνους που την καλλιεργούν και θα δίνει στην ύπαιθρο αναπτυξιακό δυναμισμό διαβίωσης. Και δεσμεύτηκε ότι με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία «το κράτος αναλαμβάνει αποκλειστικά την επιβάρυνση για το νέο διοικητικό κόστος της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Ως απάντηση στην ανεργία, η οποία στο νομό Σερρών πλησιάζει το 20%, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την ανάπτυξη που δε θα βασίζεται στη φθηνή εργασία, αλλά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των εργαζομένων. Υποσχέθηκε νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις με προγράμματα χρηματοδότησης για την απασχόληση των εργαζομένων, μέτρα για την αποτροπή της πρόωρης συνταξιοδότησης στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων της ενεργού γήρανσης που προωθεί η ΕΕ και «ένταξη του νομού Σερρών στις προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές».

Στη διάρκεια της περιοδείας του, ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε και την επιχείρηση «DROMEAS», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε πρότυπο, αφού όπως είπε έχει δείξει «ότι η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να πάει χέρι - χέρι και πρέπει να πάει χέρι - χέρι με την ανταγωνιστικότητα». Εμείς απλά θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πριν μερικά χρόνια, απέλυσε όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας εργοστασιακού σωματείου.

ΚΟΑ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821

«Η αλήθεια για την Επανάσταση του 1821 και η παραχάραξή της από τα σχολικά βιβλία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ το Σάββατο 24 του Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», με τον Χρήστο Καλαβρούζο.

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 21-22 του Απρίλη.

  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Γ΄ ΕΛΜΕ (Ταϋγέτου 60, Γκράβα).

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής.

-- Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών, στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής (Μιλτιάδου 4).

-- Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας.

-- Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠΑΘΟΔ (γήπεδο Πρόνοιας).

-- Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου» (Ι. Μαράτου 33-35).

-- Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη - Πολυγώνου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Νικ. Λύτρα 26, Γκύζη.

-- Επιτροπή Ειρήνης Χαϊδαρίου, στις 6.30 μ.μ. στο Α΄ ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου.

Η ... διαφάνεια του τζόγου

Κυβερνητική σύσκεψη σήμερα

Τη λογική της ...διαφάνειας του τζόγου πάνω στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έρχεται να υπηρετήσει η - προγραμματισμένη για σήμερα - σύσκεψη, στην οποία θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, οι επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιος, και άλλοι παράγοντες.

Η «αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου», την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, όπως και ο τρόπος διαχείρισης που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, είναι το σαθρό άλλοθι για την απρόσκοπτη συνέχιση της λεηλασίας. Ηδη ο σύλλογος των χρηματιστών της Σοφοκλέους (ΣΜΕΧΑ) ακονίζει μαχαίρια διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια από τη χρυσοφόρα αγορά του κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικά, χτες (παραμονή της σύσκεψης), οι χρηματιστηριακές ΑΕ υπέβαλαν και επίσημα τα αιτήματά τους αξιώνοντας από την κυβέρνηση να «ενεργοποιηθεί το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως προς τη διαπραγμάτευση των ομολόγων» και, ακόμη, να «ανοίξει η αγορά της διαχείρισης διαθεσίμων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός»! Πρόκειται, δηλαδή, για αξιώσεις που έχουν να κάνουν με την κόντρα από τη μια πλευρά των χρηματιστηριακών εταιρειών και από την άλλη των τραπεζών, στις οποίες, ήδη, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έχει ανατεθεί ο ρόλος του «χονδρέμπορου» κρατικών ομολόγων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ