ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά»!

Μεγάλο σε όγκο συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας, με συμμετοχή αγροτών απ' όλη τη χώρα. Αγωνιστική συμπαράσταση στους μικρομεσαίους αγρότες από εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές

Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση της ΠΑΣΥ στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση της ΠΑΣΥ στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
Με ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων τίμησε η μικρομεσαία αγροτιά, την περασμένη Κυριακή, την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων ενάντια στους μεγαλοτσιφλικάδες, στον τόπο της θυσίας τους, στο Κιλελέρ, στέλνοντας μήνυμα έντασης της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, από διάφορες περιοχές της χώρας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, ορκίστηκαν στη μνήμη των κολίγων, που θυσιάστηκαν για να πάρουν τη γη τους πίσω, ότι ενωμένοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους, να παράγουν και να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.

Η μαζικότητα και ο δυναμισμός του αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ, με τον οποίο κορυφώθηκαν οι πετυχημένες κινητοποιήσεις, που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ τους τρεις τελευταίους μήνες, έδειξαν ότι όλο και περισσότεροι αγρότες συσπειρώνονται αγωνιστικά με τις συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος και ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία.

Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, στο συλλαλητήριο, βρέθηκαν εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές, με τα πανό τους να δεσπόζουν, μαζί μ' αυτά της ΠΑΣΥ και τα συνθήματά τους, όπως «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», να στέλνουν το μήνυμα της κοινής πάλης και προοπτικής. Συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Και φέτος από το Κιλελέρ οι μικρομεσαίοι αγρότες έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές
Και φέτος από το Κιλελέρ οι μικρομεσαίοι αγρότες έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, της ΕΠ Θεσσαλίας, με τον Γραμματέα της, Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, κι αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Επίσης, οι δήμαρχοι Τυρνάβου Λάρισας, Μητρόπολης Καρδίτσας, κι άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πλήθους ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, της ΠΕΑΕΑ, κ.ά.

Για τη ρήξη και την ανατροπή

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, τόνισε: «Η καλύτερη τιμή στους ήρωες του Κιλελέρ είναι, από εδώ και πέρα, η μεγαλύτερη συμβολή της ΠΑΣΥ, στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων. Με αυτή την υπόσχεση συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυνατά». Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλελέρ, Κ. Δεσποτόπουλος.

Για την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων του φοιτητικού κινήματος με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα μίλησε ο Θ. Συμεωνίδης, εκπρόσωπος των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές εξέφρασαν - με την παρουσία τους στο Κιλελέρ - τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών
Εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές εξέφρασαν - με την παρουσία τους στο Κιλελέρ - τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών
Στην κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί κτηνοτρόφοι και στους αγώνες τους αναφέρθηκε ο Γ. Σκούφας, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

Ο αγώνας και η προοπτική

Στην ομιλία του ο Γ. Γκικόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, επισήμανε ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελούν τον καλύτερο γιορτασμό της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, πριν από 97 χρόνια, και αναδείχνουν το σύγχρονο και πραγματικό νόημα του Κιλελέρ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ σημείωσε: «Δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος από την εφαρμογή της, για να φανούν οι δραματικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στην αγροτική οικονομία». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, καλλιεργεί την αντίληψη ότι η ΚΑΠ είναι υποχρεωτικός μονόδρομος για τους Ελληνες αγρότες, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την ελληνική αγροτική οικονομία κι, επομένως, οι όποιες αγροτικές αντιδράσεις θα είναι άσκοπες, αχρείαστες και, τελικά, αναποτελεσματικές».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ουσιαστικά στην ίδια ρότα, αφού στρατηγικά είναι με τον ευρωμονόδρομο, κινείται και ο ΣΥΝ», ενώ, ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση αξιοποιεί και χρησιμοποιεί τους γνωστούς και μη εξαιρετέους "αγωνιστές" αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αναλάβει, εργολαβικά, το ρόλο του διασπαστή και υπονομευτή των αγροτικών αγώνων, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών με τα αιτήματα που προβάλλουν».

Επισήμανε δε: «Τώρα, πάντως, έχει γίνει πιο καθαρό ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν δύο διακριτές γραμμές: Η μία που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, η οποία αγωνίζεται υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, αντιπαλεύοντας τη νέα ΚΑΠ και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τη διαχειρίζονται, και η άλλη, που εκφράζεται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες που πασχίζουν για τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, υπερασπιζόμενες την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και υπονομεύοντας τους αγροτικούς αγώνες».

Οσον αφορά στις άμεσες διεκδικήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος ο Γ. Γκικόπουλος είπε ότι «στοχεύουν, κατ' αρχάς, στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «στο στόχαστρο των αγώνων θέτει την ΚΑΠ» και υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται η αγωνιζόμενη αγροτιά να θέσει πιο καθαρά το ζήτημα της πολιτικής προοπτικής του αγώνα της, συμβάλλοντας, με την πάλη της, στη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα παλεύει για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα του αγωνιστικού συλλαλητηρίου της ΠΑΣΥ, στο Κιλελέρ, αφού υπογραμμίζονται οι οδυνηρές επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρονται οι διεκδικήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος, μεταξύ των οποίων, είναι:

  • Αμεση κάλυψη των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος που προκάλεσε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ και αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για την άρδευση των χωραφιών.
  • Εκδημοκρατισμό και στήριξη των συνεταιρισμών για να παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε βάρος της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση όλων των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία και δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.

Καταλήγοντας, στο ψήφισμα του αγωνιστικού συλλαλητηρίου, επισημαίνεται: «Εκτιμούμε ότι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των αιτημάτων μας αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος σε αγωνιστική, ριζοσπαστική κατεύθυνση και η συμμαχία του με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που μας ξεκληρίζουν.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα των κολίγων της Θεσσαλίας για την προώθηση των αιτημάτων μας, αλλά και τη δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας σε όφελος του λαού».

Ορκος τιμής!

ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, «χτύπησε», προχτές Κυριακή, η καρδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μια καρδιά που, εδώ και τρεις μήνες, πάλλεται, συνεχώς, στους δρόμους της πάλης, διεκδικώντας το δικαίωμα του φτωχού αγρότη να καλλιεργεί τη γη του για να εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα για την οικογένειά του. Καταμεσής του θεσσαλικού κάμπου, μαζεύτηκαν ξωμάχοι πολλοί. Απ' όλη την Ελλάδα.

ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ φόρο τιμής. Στους γενναίους κολίγους που ξεσηκώθηκαν πριν ένα αιώνα και συγκρούστηκαν με τους τσιφλικάδες και το «κουβέρνο» τους, για ν' αποκτήσουν δυο σπιθαμές γης. Με τον σκληρό αγώνα και με το αίμα τους, τα κατάφεραν. Η γη που απόκτησαν έγινε, με τον ιδρώτα και το μεράκι τους, η μάνα των δουλευτών της και η τροφός του λαού μας. Την κράτησαν, με νύχια και με δόντια και την πρόσφεραν, κληρονομιά αλώβητη, στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

ΤΩΡΑ, οι κληρονόμοι κινδυνεύουν να τη χάσουν. Μεγαλοεπιχειρηματίες πέφτουν, σαν τα κοράκια, ν' αρπάξουν την περιουσία τους, αφήνοντάς τους απόκληρους. Η σύγκρουση της φτωχής αγροτιάς με τους επίδοξους «νεοτσιφλικάδες» ήταν αναπόφευκτη. Και να, η ύπαιθρος ξεσηκώνεται. Οι μικρομεσαίοι αγρότες «βγήκαν στο κλαρί». Τις δυο τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσονται πρωτοφανείς σε μαζικότητα και δυναμισμό αγροτικοί αγώνες.

ΟΙ άρπαγες μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν σύμμαχο το ελληνικό «κουβέρνο» και στήριγμα την «Καπιταλιστική Συμμαχία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπροστά σ' αυτή την ισχύ των αντιπάλων, οι μικρονοικοκυραίοι του χωριού μοιάζουν «χαμένοι από χέρι». Το παλεύουν, όμως. Ακουμπούν στη γη τους κι ανακτούν δυνάμεις. Στηρίζονται στο δίκιο τους και παίρνουν κουράγιο. Σκέφτονται πως έχουν κι αυτοί δικαίωμα στο μέλλον.

ΠΡΟΧΤΕΣ, στο Κιλελέρ, χιλιάδες ξωμάχοι έδωσαν όρκο να συνεχίσουν τον αγώνα. Για να κρατήσουν τη γη τους και να γίνει, επιτέλους, ο αγρότης αφέντης στον τόπο του. Μαζί τους, στο ραντεβού της κορύφωσης των κινητοποιήσεών τους, εκατοντάδες εργάτες, φοιτητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες, απόμαχοι της δουλιάς, συμπάσχοντες, συμπαραστάτες και συναγωνιστές τους.

ΞΕΡΟΥΝ οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι ο αγώνας κόντρα στη «μοίρα» κι ενάντια στους ισχυρούς, θα είναι δύσκολος. Δεν έχουν, όμως, άλλη επιλογή. Θα τον συνεχίσουν, φροντίζοντας, από δω και πέρα, να τον συνδέσουν πιο οργανωμένα με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και να του δώσουν πιο καθαρό πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική.

ΣΤΟΧΟΣ, διακηρυγμένος: Ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοβιομηχάνων. Προοπτική, σαφής: Εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του ελληνικού λαού.

ΠΟΛΛΟΙ φτωχοί αγρότες καταλαβαίνουν πως για ν' αλλάξουν τη μοίρα τους πρέπει ν' αγωνιστούν στους δρόμους. Ομως, μόνο αυτός ο αγώνας δε φτάνει. Για να δει καλύτερες μέρες η φτωχή αγροτιά και ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια άλλη διακυβέρνηση, φιλοαγροτική - φιλολαϊκή. Και για να έλθει, είναι απαραίτητο ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ του ΚΚΕ και αναγκαίο να συγκροτηθεί το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θ' αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία.


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ