ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Δυνατά στη μάχη για την επιτυχία της

Δυνατά στη μάχη για την προετοιμασία της απεργία της 29ης Μάρτη έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά. Το ένα μετά το άλλο, τα εργατικά συνδικάτα ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα, παίρνοντας αποφάσεις μέσα από μαζικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των διοικήσεών τους, για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Η συγκέντρωση στον Πειραιά την ημέρα της απεργίας θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λουδοβίκου (Ηλεκτρικός Σταθμός). Η συγκέντρωση της Αθήνας έχει ήδη οριστεί για τις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απεργία «για να διεκδικηθεί μαζικά η υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων, να σπάσει η εργοδοτική αδιαλλαξία» και τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής, κανείς δεν μπορεί να περιμένει λύση των προβλημάτων από τα κόμματα και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου», αλλά και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει αποδείξει στην πράξη ότι στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική. Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλιάς, να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές παντού, να αντιμετωπίσουν συλλογικά, αποφασιστικά την εργοδοτική τρομοκρατία, να ισχυροποιήσουν το μέτωπο κατά της καταστολής και του αυταρχισμού.

Οι εργατικές οργανώσεις που έχουν πάρει μέχρι τώρα απόφαση και οι οποίες υπογράφουν την ανακοίνωση είναι: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, Σωματεία Ελαιουργοσαπουνοποιών, Λογιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Επισιτισμού, Ιδιωτικής Υγείας, Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Σύσκεψη ενόψει της απεργίας διοργανώνει και η Γραμματεία Νέων Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη 21 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.

ΠΑΜΕ
Την Πέμπτη όλοι έξω από τη ΔΕΛΤΑ

Συγκέντρωση - απάντηση στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών, στις 7 μ.μ. στο εργοστάσιο του Βοτανικού

Ξεκάθαρο μήνυμα στους γαλακτοβιομήχανους ότι οι μεθοδεύσεις τους δε θα περάσουν στέλνει το ΠΑΜΕ
Ξεκάθαρο μήνυμα στους γαλακτοβιομήχανους ότι οι μεθοδεύσεις τους δε θα περάσουν στέλνει το ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Βοτανικό διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. Δεκάδες είναι τα συνδικάτα που απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στόχος της συγκέντρωσης είναι «να καταδικαστούν οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ και προσωπικά του προέδρου των βιομηχάνων και της "ΔΕΛΤΑ" Δασκαλόπουλου, στην επίθεση σε βάρος της ταξικής Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, την οποία με δικαστικές μεθοδεύσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπάθησε να αποκλείσει από το συνέδριο». Ταυτόχρονα να καταδειχτεί «η ευθύνη του καρτέλ του γάλακτος, και συνολικά των βιομηχάνων, στην καθήλωση και καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος για τα λαϊκά στρώματα. Οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τους εργαζόμενους, έχουν εκτιναχτεί στα ύψη».

Οι μεγαλοβιομήχανοι, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «από τη μια λεηλατούν και εκβιάζουν τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας και από την άλλη καταληστεύουν με την ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα των πόλεων». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι είναι γελασμένοι «όσοι νομίζουν ότι το ταξικό κίνημα θα μείνει θεατής των εξελίξεων. Θα αποκαλύψουμε και θα αντισταθούμε στα σχέδια του ΣΕΒ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Π. Τσίχλης, δήλωσε σχετικά με τη συγκέντρωση, στο «Ρ»: «Η προσπάθεια του ΣΕΒ και του προέδρου του προσωπικά, να κλείσει το στόμα της Ομοσπονδίας ώστε να μην υπάρχει καμία αγωνιστική ταξική παρέμβαση ήταν φανερή εδώ και καιρό, όταν για παράδειγμα προσπάθησαν να εγγράψουν διάφορα σωματεία - με διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες - προκειμένου να ανατρέψουν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Και όταν αυτό δεν έγινε δυνατόν, μας πήγαν στα δικαστήρια. Το καρτέλ το έχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη, όσο αυτές οι εταιρείες που έχουν στόχο το κέρδος ελέγχουν τον κλάδο, τόσο θα χειροτερεύουν οι τιμές παραγωγού και οι συνθήκες στους χώρους δουλιάς».

Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση, όπως και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κ. Μυτιληνιού, τονίζει ότι με τη συγκέντρωση «στέλνουμε μήνυμα αγωνιστικής στάσης ενάντια στα συμφέροντα και την τακτική της εργοδοσίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για δημοκρατία στους χώρους δουλιάς».

ΤΑΔΗΣΥ
Κάλεσμα στη στάση και στην απεργία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας στις 22 Μάρτη (12 μ. - 6 μ.μ.) και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια εκείνης της μέρας μαζί με το ΠΑΜΕ, απευθύνει στους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ). Επίσης, καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 28 Μάρτη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, μέρα που έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία στο Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους. Αυτή την περίοδο, αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης είναι η ανώτατη εκπαίδευση. Ολες οι ανατροπές των δικαιωμάτων, υπογραμμίζει, έγιναν από την ταυτόσημη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συνένοχες γι' αυτήν την κατάσταση είναι και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων των κομμάτων της Ευρωένωσης που συμπράττουν στο πέρασμα αυτής της πολιτικής.

Απέναντι σ' αυτήν κατάσταση, απαιτείται αποφασιστική δυναμική αντεπίθεση και σύγκρουση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, συσπείρωση και συστράτευση με το ΠΑΜΕ. Είναι αδήριτη ανάγκη ο ενωτικός ταξικός αγώνας με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους, θα φρενάρουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για την κατάκτηση των αιτημάτων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Σημαντικά ενισχυμένη αναδείχτηκε η ΔΑΣ από τις εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας. Σε σύνολο 286 έγκυρων ψηφοδελτίων οι ταξικές δυνάμεις έλαβαν 91 ψήφους - αύξηση κατά 53 ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία - και εκλέγουν έναν ακόμη εκπρόσωπο (δυο συνολικά) στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει δυο έδρες στο νέο ΔΣ από τρεις, με σημαντική μείωση των δυνάμεών της, καθώς έλαβε μόλις 116 ψήφους από 208 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και αυτό χωρίς να παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση ο αριθμός συνολικά των ψηφισάντων που συμμετείχαν και στις δυο εκλογικές διαδικασίες. Αντίστοιχα, η παράταξη του ΝΑΡ έλαβε 79 ψληφους και διατηρεί τον ένα αντιπρόσωπο στη νέα διοίκηση, με λιγότερες όμως ψήφους. Για το Εργατικό Κέντρο, η ΔΑΣ εκλέγει τρεις αντιπροσώπους από έναν και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΝΑΡ πέντε και τρεις αντίστοιχα. Για την Ομοσπονδία, όλες οι παρατάξεις εκλέγουν από ένα αντιπρόσωπο.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Ελιωσε κάτω από ενάμιση τόνο αλουμινίου

Την τελευταία του πνοή άφησε σε αμπάρι πλοίου, όπου εκτελούσε εργασίες εκφόρτωσης (μπλοκ αλουμινίου) μαζί με άλλους δυο συναδέλφους του στο λιμάνι της Χαλκίδας, ο 54χρονος λιμενεργάτης Γιώργος Φρυγανιάς. Πολλά χρόνια εργάτης στο λιμάνι, χτες, στη 1 το μεσημέρι, καταπλακώθηκε από 1,5 τόνο αλουμίνιο στο αμπάρι του πλοίου «ΖΙΥΑ ΚΟC», με σημαία Τουρκίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συναδέλφων του, έπεσε «ντάνα» από πέντε μπλοκ αλουμινίου (κάθε μπλοκ ζυγίζει 700 κιλά περίπου) και τα δυο τον καταπλάκωσαν, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απλώς παρέμβηκε στον απεγκλωβισμό του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για την υπόθεση έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε συλλήψεις με εντολή της εισαγγελέα Χαλκίδας και θα παραπεμφθούν σήμερα στο αυτόφωρο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αύριο η Συνέλευση

Την ετήσια, τακτική Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ