Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζήτησαν, παζάρεψαν και αποφάσισαν, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, να προστατέψουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αποφάσισαν να προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι ως λύση, αλλά σαν όχημα για το άνοιγμα των αγορών και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας, για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.
Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους λαούς ότι τάχα θα πάρουν μέτρα για τις σοβαρές κλιματικές αλλαγές και τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, αυτοί που ευθύνονται για τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Ακόμα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που ομόφωνα στήριξαν οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί εκπρόσωποι των κρατών - μελών, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την υλοποίηση της αντεργατικής Στρατηγικής της Λισαβόνας, που πλήττει συνολικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και γενικότερα των εργαζομένων. Που σημαίνει ακόμα σκληρότερα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, την Υγεία και την Παιδεία, μέσα στην επόμενη τριετία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι συνένοχοι, γιατί είναι δεσμευμένοι για την εφαρμογή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.
Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να περάσει δυναμικά στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τα σύγχρονα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα και απαιτώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Να συμβάλει με την πάλη του στην αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνολικά των κομμάτων που υπηρετούν τον "ευρωμονόδρομο". Ο λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τις δηλώσεις και τις φιέστες που ετοιμάζονται από την ΕΕ για τα 50χρονα από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Αντίθετα πρέπει να δυναμώσει την ανυπακοή και την πάλη του κατά της ΕΕ».